vrijdag 12 september 2008

Rechtbreien wat krom is?Van nature heb ik de neiging om 'recht te breien wat krom is' - een beetje smokkelen als je een fout hebt gemaakt. Lang geleden leerde een vriendin mij echter dat goed handwerken uiterste discipline en nauwkeurigheid vereist. Dus zonder genade overnieuw beginnen als je iets verkeerd breit, haakt, patchworkt, naait, quilt enz...
Vorige week nam ik na een jaar weer 'Agnes', een breiwerk van Kim Hargreaves uit het Rowan Magazine 35 ter hand. Het achterpand, het linkerzijpand en de eerste naalden van het rechtervoorpand waren al af. Na al die tijd moest ik mij toch weer goed verdiepen in het breipatroon. Braaf volgde ik de instructies na. Dus ook het stippenpatroon: om de 9 naalden een naald met 7 rechtse en 1 averechtse steek. Over die averechtse moet dan later met een ander kleurtje en met een frans knoopje een stip geborduurd worden. Bij het minderen voor het armsgat merkte ik pas dat er iets aan de hand was: het rechtervoorpand was langer dan het linkervoorpand. Het bleek dat ik vorig jaar bij het achterpand om de 7 naalden 7 rechtse en 1 averechtse steek gebreid en vervolgens toen ik met het linkervoorpand begon, gedacht had: 'ik ga gewoon recht breien wat krom is'.
Conclusie van het verhaal: ik heb het correct gebreide rechterpand genadeloos terug uitgetrokken want om het 'project' te redden is het correcte nu om krom (zeg maar fout) te breien wat recht is ...

11 opmerkingen:

Corrie zei

Oh wat herkenbaar Elizabeth, op de lagere school kregen we handwerken van de nonnen en die hebben ons toen al geleerd om genadeloos te zijn tegenover onszelf, gelukkig alleen wat handwerken betreft :- )) Nu blijf ik ook erg streng voor mezelf, maar heel af en toe roep ik hardop genade en krijg die ook van mezelf, héél af en toe maar hoor! Maar in jouw geval helpt het roepen niet en het vest is ook zó prachtig dat het ook maar heel goed gemaakt mag worden, het lukt je vast prima! Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

Annelies zei

Ik ben een heel gedisciplineerd handwerkster, wat ook wel eens grote nadelen kan hebben.
Zelf als het patroon krom is gemaakt, probeer ik het recht te breien. Dat gaat ook niet altijd met succes.
Ik hoop dat je vest snel af is. Het is een leuk patroon.

Anoniem zei

ik was al bang dat je nu om de negen naalden ging breien.....gezond verstand is volgens mij belangrijker dan nauwkeurig bij het breien.

Anoniem zei

O ja zó herkenbaar !!

Alhoewel ik een pitje precies ben en juist probeer sommige dingen te laten zitten.
Maar heb ook met half af brei/haak werk dat ik niet meer dezelfde vastheis of los heid kan vinden en je dus altijd verschil ziet.

succes !!;-))

mm

Anoniem zei

jeetje, stond mijn bril verkeerd of zo !!;-))

mm

Anoniem zei

Het was echt nog zomer in fr, ik heb dubbel genoten, ook voor jou dus! Oh, wat herken ik dit 'gerommel', maar bij breiwerk is er geen weg terug, of het moet zijn: uithalen!! En gelijk eraan verder breien voor je patroon weer vergeten bent!

Kieny The Dutchlady zei

Ja, dit herken ik. Sterkte maar met het afbreien.

lheurebleue zei

@corrie: ik hoop dat het mij lukt het vest snel af te maken, want als ik weer maanden wacht gaat het zeker weer fout!
@annelies: dat jij een gedisciplineerde handwerkster bent, heb ik al lang gezien!
@astrid: ik heb dus mijn gezond verstand (voor zover ik dat heb ;-) ) gebruikt ...
@mm: tja, eigenlijk moet je meteen doorwerken aan wat je begint, maar de werkelijkheid is weerbarstiger ...
@betty: je was op tijd naar beter oorden ontsnapt! ik zal mijzelf aanmanen door te breien ...
@kieny: dnak je, ik kan al goede wensen gebruiken ...

Anoniem zei

Ik hoop dat het uiteindelijk mooi wordt. Ik brei ook altijd recht wat krom is en dat wordt meestal goed genoeg voor mij.

MariecusBruyn zei

hahahaa, ik zit met tranen in mijn ogen van het lachen :):):)
Dat zou ik nu ook gedaan hebben!
Veel plezier met je kromme breiwerkje dat hierdoor weer recht is gekomen ;)

Anoniem zei

Je hebt groot gelijk. Ik zou precies hetzelfde hebben gedaan. Wat een mooi vest is dat trouwens!