Illustratie: Deborah Chock
Ook de grote mensen genoten van de appeltje van oranje. Het liefst had ik potten sinaasappelmarmelade mee genomen naar huis. Maar da's niet zo handig als je met het vliegmasjien reist. Om toch iets te kunnen meenemen, maakte ik geconfijte sinaasappelschillen.La terre est bleue comme une orange
Jamais une erreur les mots ne mentent pas
Paul Eluard Elena en haar MaMa & PaPa waren ook een weekje op ons Geheim Eiland. Elena is nu anderhalf en leert de wereld en de woorden kennen. 'Appel' is iets mooi rond & lekkers en ook nog eens een mooi & lekker woord. In onze tuin stond een boom vol oranje appeltjes. Wat een zaligheid. En 's avonds hing er een grote, lichtgevende appel aan de onwaarschijnlijk heldere hemel. Die kreeg gauw een nieuwe naam die elke avond met groot enthousiasme werd geroepen: 'maan!'.
Geconfijte Sinaasappelschillen
Het belangrijkste bij de bereiding is de scherpe smaak van de schillen kwijt te raken. De duur van het koken hangt daarom af van de aard van de sinaasappelen.
Nodig
- onbespoten sinaasappelen uit de biowinkel
- suiker
- water
Bereiding
2) Sinaasappelschillen 15 minuten koken en in een vergiet/zeef laten uitlekken. Ik las ergens het advies om de gekookte schillen na het koken 24 u in te vriezen. De tweede keer dat ik de geconfijte sinaasappelschillen maakte, heb ik dat inderdaad gedaan en was tevreden over het resultaat.
3) Een kop suiker en een halve kop water aan de kook brengen. Na zo'n 5 minuten de sinaasappelschillen toevoegen en deze zachtjes laten koken totdat ze transparant worden (ca. 30 minuten of meer). Sinaasappelschillen uitscheppen en even laten afkoelen.
4) Suiker in een bord gieten en er de sinaasappelschillen in kleine hoeveelheden doorhalen.
5) Sinaasappelschillen uitspreiden en aan de lucht laten drogen. In het Zuiden duurde dat een paar uren, in het Noorden kan dat wel wat langer duren.
Eventueel kan je de geconfijte sinaasappelschillen aan een kant in gesmolten chocolade dippen.
Wij kunnen tijdens de winterse feestdagen - Sinterklaas deelde vroeger toch sinaasappelen uit? - het Zuiden weer even proeven.
En Elena? Na een week vertrok ze weer van het Geheime Eiland met een glanzende appel, pardon maan, aan de hemel en veel nieuwe woorden en indrukken in haar hoofdje.
16 opmerkingen:
Dat is het genot van de zuidelijke landen, al het fruit! Wat zullen jullie genoten hebben met dat kleine meisje, dat alles ontdekt.
Het recept lijkt mij heerlijk, maar waar halen wij 'hier' onbespoten sinasappels vandaan?
@betty: over dat genot weet jij alles ;)
je kan onbespoten sinaasappels in de biowinkel kopen (heb dat meteen toegevoegd in het recept)
Wat een genot om over onbespoten sinaasappels te beschikken... hier verwerk ik nooit sinaasappelschil in een recept. En... kleine meisjes worden heel snel groot!
mmmmmm mmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmm
Wat heerlijk om met zo'n klein meisje op zo'n mooi eiland te zijn. En ook ergenis............. mijn Frans is niet goed genoeg om het mooie gedicht te vertalen.
En foei , let ook maar niet op mijn schrijffouten.
Maar sinaasappelschilletjes in chocola vind ik wel erg lekker.
ga ik zeker eens proberen maar eerst de andere dingen afwerken...en daar ben ik nog even zoet mee ...gelukkig is de biowinkel gans het jaar door open ...;-)
Lijkt me een heerlijk recept! Lekker voor in de kerstbrood en de christmascake... En wat een prachtige foto van die grote appel, pardon maan! Groetjes van Lupineke
Lekker lijkt me dit. Ga ik idd eens proberen met december in het vooruitzicht! Wat heerlijk zo'n klein prinsesje op je eiland!
Janny
een verhaal om van te smullen, niet alleen vanwege de lekkere schilletjes (mijn absolute favoriet dus vele malen dank voor het recept) maar vooral over het kleine meidje wat weer herinneringen ophaalt over mijn eigen kleine meidje al is zij een pietsje ouder. Ze leren zoveel op deze leeftijd en het is zo leuk om je daarover te verwonderen en te verheugen.
Wat is het hier weer genieten.. En je recept dit word opgeslagen, heerlijk het water loopt mij in de mond.
Geniet maar heerlijk van jou kleine meisje.
Lieve groetjes José
Heerlijke herinneringen aan het eiland, Eléna en de appeltjes.
Jammer van de marmelade, maar dit lijkt me een heerlijk alternatief.
Heerlijk is het om na te genieten van een zuiderse vakantie... en met dit recept kunnen wij meegenieten! (Werkt trouwens ook met citroenschilletjes).
Je kleindochter en taal, heerlijk als je hun woordenschat steeds groter ziet worden, en die eigenheid van die leeftijd, opschrijven voor later!
De geconfijte sinaas maken ons mama en ons zusje ook, altijd leuk om recepten te vergelijken en eventueel aan te passen!
En wat je verjaardag en de kroon betreft dat is nog een leuk idee (ik verjaar ook juni, en ik zie ons al zitten, lekker samen verjaren met kroon ;0))
Wat een geweldig log weer, er zit van alles in, kunst, poëzie, heerlijk eten en veel liefde.
Een reactie posten