dinsdag 15 maart 2011

Wilde olijven - {bankpapieren 7}

Samen met de lentezon komen vakantieherinneringen binnenwaaien. Gelukkig heb ik in de keuken een bokaal vakantieherinneringen staan ...
Tijdens ons verblijf op ons Geheim Eiland, lopen we op weg naar het strand langs een oude olijvenboom die heel droevig neerkijkt op het tapijt van olijven aan zijn voeten. De eilandbewoners leefden vroeger vooral van visvangst en uitvoer van kappertjes en van wat ze op kleine akkertjes verbouwden. Maar toeristen zijn een veel lucratievere en gemakkelijkere broodwinning. Dus zijn de akkertjes overwoekerd met onkruid, drogen de druiven aan de struiken en rotten olijven, vijgen en cactusvruchten weg op de grond. Als brave burger kruip ik natuurlijk niet over de omheining om de bomen kaal te plukken maar ik raap wel elke dag een handvol olijven van de openbare weg en steek ze als een kwajongen in mijn zak. En zeg nu zelf, is het niet heerlijk om in plaats van het zoveelste kommetje, bekertje of tegeltje een zelfgemaakte souvenir mee naar huis te nemen zodat je in ons koude landje zelf ingemaakte olijven bij de aperitief kunt serveren?
Olijven kan je niet vers eten, ze zijn bitter en steenhard. Het inmaken is heel eenvoudig - je moet wel maanden geduld hebben, en dat is misschien minder gemakkelijk ...
Ingemaakte olijven
Nodig
  • Olijven
  • Water
  • Zout
  • Kruiden
  • Afsluitbare bokaal
  • Tijd
Bereiding
1 Was de olijven en doe ze in een bokaal met water. Laat ze tussen de 5 dagen en twee weken in deze bokaal en verwissel het water elke dag;
2 Kerf na deze 5 dagen (2 weken) de olijven een beetje in zodat ze makkelijker zout water opnemen; 
3 Maak pekelwater ('salamoia') door 100 gram zeezout kokend op te lossen in 1 liter water. Heb je geen weegschaal bij de hand? Doe dan de aardappeltruc: als een aardappel (of ei!) in het pekelwater komt bovendrijven, heb je het juiste zoutgehalte.
4 Doe de olijven in een schone, goed afsluitbare bokaal en voeg er pekelwater bij totdat ze goed onderstaan. Je kunt ook verse kruiden als tijm, laurier (ik gebruikte wilde venkel) en rode pepertjes toevoegen.
5 Laat de bokaal 3 maanden staan. Proef de olijven, ze zijn eetbaar zodra de bittere smaak eraf is. Als ze nog bitter zijn, herhaal je het proces, eventueel met minder zout pekelwater.
De ingemaakte olijven zijn lekker in allerlei gerechten, bijvoorbeeld in een pastaschotel of een tortilla:
Of gewoon bij de aperitief:
De cocktailprikkers versierde ik met papieren kralen die ik van de binnenkant van bankenveloppen (security paper) maakte. Hier [KLIK] liet ik zien hoe je die kralen maakt. En om ze te gebruiken heb je geen wilde olijven nodig- gewoon uit een potje kan ook ...
Een lekkere prosecco erbij en Buon appetito!

15 opmerkingen:

inge zei

wij hebben de geplukte olijven binnen gedaan in de co- operatieve voor olijfolie , maar volgend keertje houden we er een stukje en dan proberen we het zeker uit !

Elizabeth zei

vakantie herinneringen en voedsel een pracht combinatie.

Fijne dag.

Willy zei

Wat een heerlijk souvenir.
De bankpapieren prikkers kleuren er zo mooi bij. Ik ben maar zo vrij om er één te proeven.
Groetjes

Anoniem zei

Wat leuk om de vakantiesouvenirs na zoveel tijd te kunnen proeven. En wat een mooie prikkkers. Ik kijk sinds jij er ons op hebt geattendeerd altijd naar de binnenkanten van de enveloppen. Helaas hebben de banken in Frankrijk niet zoveel fantasie.

lupineke zei

Dank voor dit heerlijke recept, ik kan niet wachten tot ik een keer aan verse olijven kan komen! Of het dit jaar gaat lukken? Geen idee... Maar de beschrijving en foto's alleen al zijn als 'voedsel voor de ziel'! Groetjes van Lupineke

Corrie zei

Wat een heerlijk zomers log Elizabeth en wat wéét jij veel over deze dingen. Verrukkelijk vind ik olijven en met zulke aparte stekertjes steel je de show.

dutch sisters zei

Wat heerlijk om te smullen van eigen ingemaakte olijven. Leuke prikkers ook!

aafke7 zei

Ja joh! Niets is leuker dan oogsten zonder voorwerk! gewoon in het wild plukken, rapen en opvangen! Geluk is heel gewoon!
Ik vind je post weer heel gezellig!

Janny zei

Ik ben dol op olijven! Nooit zelf ingemaakt, hoor. Maar ook gekochte smaken heerlijk. Ik vind je prikkers fantastisch. Ga nog eens kijken hoe dat ook alweer zat.
Groetjes,
Janny

Anoniem zei

wat zien die er heerlijk uit! ik ben dol op olijven.

Marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Unknown zei

Dag 'Madame L'Heure Bleue',

Mag ik zo vrij zijn je iets te vragen? Ik volg je blog met veel plezier, en ik lees en bekijk je waarnemingen geregeld met instemming. Ik ben een beginnende blogger, en mij valt op dat jij verwijzingen naar andere posts op je blog in de tekst hebt staan. Hoe doe je dat? Zou je me dat uit willen leggen, of kun je me verwijzen naar bestaande aanwijzingen? Mijn blog heeft als 'gastheer' Wordpress. (http://katrienruitenburg.wordpress.com/) - misschien maakt dat verschil.
Ik zou je moeite enorm waarderen, en dank je nu al.

Een vriednelijke groet,

Katrien Ruitenburg

Anoniem zei

waauw, wat een mooie blogpost, ideaal voor mijn splinternieuwe weldra online blog over olijven en olijfolie. Ik link je dan meteen ;-)

Liefs,
Olivia

Balsemien zei

Mmmmmmmm, bijzonder zelf ingemaakte olijven. Leuk en lekker! Vandaag de mooie ketting weer omgehad...

betty prins zei

Het verlangen naar de zomer met al zijn heerlijkheden komt hier wel mooi bijelkaar. Ik wist niet hoe dat moest met olijven, ga het zeker uitproberen. Stel mij het najaar in de Provence voor....

@nne zei

hmm, inderdaad een heerlijk souvenir. ik ben eigenlijk héél nieuwsgierig naar dit verborgen paradijs (eerst dacht ik aan Griekenland, maar daar zeggen we/ze "kali orexi"). maar ... je moet de naam van je geheime eilandje natuurlijk niet verklappen. geniet van je eigen oogst! liefs, @nne