woensdag 29 december 2010

Ik geef, jij geeft, wij geven - {bankpapieren 4}

De kerstperiode is de tijd van het Weke Hart. Goede doelen weten dat en spelen in op je schuldgevoel: als je zoveel cadeautjes kan kopen, kan er vast ook wat af voor arme, zielige kindertjes. Nu geef ik graag geld voor arme, zielige kindertjes. Maar ik word niet graag gemanipuleerd ... Daarom een alternatieve manier van geven - voor mij althans. Ik ben nu degene die jou wil manipuleren om te geven voor het Goede Doel. Dat gaat zo: ik heb met met mooie security paper aan de binnenkant van een enveloppe (waarin de rekening van de reparatie van onze  cv zat) papieren kralen gevouwen en daarmee een halsketting gemaakt. Deze halsketting verloot ik als Giveaway tussen de mensen die voor 6 januari 2011 reageren op dit bericht. Van de winnaar vraag ik dat hij/zij iets geeft of doet voor een Goed Doel. Geld in een collectebus stoppen, een bedrag overmaken, de stoep van de buren sneeuwvrij maken of soep brengen naar een oude tante. Bedenk zelf maar wat - ik vertrouw je volledig en hoef niet te weten wat je doet. Dus: laat een reactie achter en grijp je kans om te winnen. En de eigenlijke winnaar is dan misschien dat arme, zielige kindje, je buur of je oude tante ...

En tot slot: als troostprijs een tutorial over het maken van papieren kralen (voor wie zich - zoals ik - niet meer herinnert hoe hij/zij dit vroeger ook al weer deed tijdens de knutselles).

Nodig
 • restjes papier (bijvoorbeeld security paper van bankenveloppen of pagina's uit een tijdschrift)
 • lijm (bijvoorbeeld Pritt lijmroller)
 • breinaald nr. 2 of iets vergelijkbaars (bijvoorbeeld een satéstokje)
 • potlood
 • meetlat
 • schaar
 • eventueel vernis + kwastje of doorzichtige nagellak
Werkwijze
1. Meet en teken op de witte kant van de enveloppe 'spieën', bijvoorbeeld met 1 cm als breedte aan de basis. Op de tekening hierboven heb ik de spieën korter getekend om het schema duidelijker te maken.
2. Knip de spieën uit.
3 Doe op de witte achterkant van de spieën op een aantal plaatsen wat lijm: niet op het begin van het breedste stuk en absoluut wel op het smalle eindstuk.
  4. Rol de kraal om de breinaald, te beginnen aan de brede kant. Zorg dat je het papier strak en netjes in het midden oprolt.
  5. Zorg dat je het smalle uiteinde goed vastlijmt.
  Je kan de kralen eventueel vernissen met gewone vernis of met nagellak.
  Als je een halsketting rijgt kan je de papieren kralen voor meer effect afwisselen met glazen en metalen kralen.
  Verslavend!

   12 opmerkingen:

   Annelies zei

   Dit soort kralen maakte ik op de lagere school. Papier rolde ik rond paperclipsen en ik lakte het af met blanke nagellak van mijn moeder.
   Wat heb je een erg mooie ketting gemaakt !

   (ik doe niet mee met loten voor de give away, want ik was de vorige keer de gelukkige en ik gun het nu iemand anders)

   Willy zei

   Ik heb het natuurlijk weer niet goed gelezen en dacht dat je als give-away, de rekening van de CV weg zou geven. Zou een goeie zijn.
   De ketting is leuk, ik zit nu ook even heel diep te denken of ik dat ook op de kleuterschool maakte voor moederdag.
   Leuke manier van manipuleren.
   Fijne jaarwisseling.

   lheurebleue zei

   @annelies: op een paperclip is ook een goed idee - kan ik op mijn werk doen in het onwaarschijnlijke geval ik daar niets te doen zou hebben ;)
   @willy: da's ook een goede suggestie voor een give away!!

   Saskia zei

   Toevallig vandaag in een oud handwerktijdschrift dezelfde kralen gezien, maar dan van lapjes.
   Ik heb (door een eerdere blog van jou) inmiddels al heel wat bankenveloppen gespaard. Dit is een hele leuke toepassing!

   Bertie zei

   ha, dit is weer eens een goed idee van je. ik doe graag mee, hoor! de ketting is mooi en jouw plannetje ook. misschien is het een stokje om door te geven en wil de winnaar eenzelfde soort giveaway doen!

   lupineke zei

   Met jou logje in gedachten vandaag iets weggegeven aan de jongen die muziek stond te maken, hij was vandaag mijn goede doel! Terwijl ik anders zou zijn doorgelopen zonder iets te geven... terwijl zijn muziek mooi (echt mooi!) was. Dank je wel hoor!! Goed van jou!

   berthi zei

   Dit is weer een prachtig idee van je! Net als Annelies heb ik vroeger als kind ook heerlijk aan papierrollen gedaan en wat was het een leuk werkje om te doen. Mooie herinneringen komen naar boven door jouw logje!

   Balsemien zei

   G*E*W*E*L*D*I*G deze give away. Meestal erger ik me aan de give aways waarbij je een plaatje op je log moet zetten enz. enz. Dit is nog es leuk. Ik doe graag mee en ga een goed doel bedenken! Mocht ik de gelukkige zijn dan maak ik een live verslag op mijn blog!
   Elisabeth, ik wens je een goede jaarwisseling en een heel creatief en bijzonder 2011 met je geliefden!

   La Maison zei

   Wat een goed idee van je, ik doe niet mee voor die mooie ketting want ik ben de laatste tijd overspoeld door leuke dingen.
   Wel heb je me een duwtje in de goede richting gegeven.
   Ik liep n.l. al de hele middag te denken; zal ik wel, zal ik niet. Nu ga ik dus zo.
   Hopelijk zet je in het nieuwe jaar veel meer mensen op het goede spoor;)

   Geniet van de laatst avond dit jaar en de allerbeste wensen voor 2011.

   Lieve groet
   Hermine

   sneksniltje zei

   Wat 'n schitterende opdracht voor de give-away, waar ik heel graag aan mee doe. Papieren kralen maken kende ik nog niet. Goede doelen financieel steunen, dat gebeurt elk jaar halfweg december, is dus al gebeurd. De stoep vegen voor onze oude lieve buurvrouw: is met de sneeuwdagen rond kerst ook al enkele malen gebeurd. Het pakket te klein geworden kleren van onze kinderen staat ook al klaar om door te geven aan een vriendin die het financieel erg moeilijk heeft. Eigenlijk is het zo makkelijk om spontaan goed te doen voor mensen, alleen staan we er niet altijd bij stil en doen we het daardoor niet altijd. Goed dat je dat sluimerende gevoel weer eens wakker schudt. Elke dag proberen een goede daad te doen, het wordt een mooie uitdaging om bewust van te zijn.
   Dankjewel voor de inspirerende woorden!
   'n vrolijke groet,
   sneksniltje

   Anoniem zei

   wat een mooie gedachte

   Anoniem zei

   Oww, Wat leuk, ik maakte deze kralen vroeger op de lagere school. Nu weet ik weer hoe het moest, het was erg diep weggezakt. Leuk!!