woensdag 2 mei 2012

Ik heb een bloemeke geplukt al in de wei

Ik heb een bloemeke geplukt al in de wei, 
’t Is dat van mij. ’t Is dat van mij …  
Sterker nog, ik heb 366 bloemekes geplukt, voor elke dag van het jaar 1. Volgens het recept moesten het er 365 zijn, maar ’t is dit jaar een schrikkeljaar, dus werden het er 366. En om eerlijk te zijn moet ik zeggen dat meneer l’ Heure Bleue de meeste geplukt heeft. Op Koninginnedag, die majesteitelijk mooie lentedag, stonden we daar met onze plastieken zakken in een geelbedrupte weide.
Soms zie je dat wel eens, zo’n koppel langs de weg gebogen naar de grond onduidelijke dingen verzamelend. En nu waren wij dat koppel, gebogen over paardenbloemen midden in het jubelende land. Verboden toegang stond er op een bordje. Maar 1 meter voorbij de draad mag toch wel? En wie mist 366 paardenbloemen tussen die duizenden en duizenden wuivende lentedames?
1885 - Jean-Baptiste-Camille Corot - Geknield paardenbloemenplukkend boerinnetje
2012 - Gebogen paardenbloemenplukkende meneer l'Heure Bleue
En waarom al dat gepluk?
Om paardenbloemenjam te maken volgens het recept dat ik hier al beschreef: [KLIK].
En het resultaat?
Pottenvol gouden 'wilde' jam ...

12 opmerkingen:

Marloeskreatief zei

Ziet er fantastisch uit na jje zevenblad quiche zullen we nu ook de jam gaan maken ,ik herken de drang.gr marloeskreatief

Marina zei

25 jaar geleden stonden wij tussen het gele goud, ik vond het zo mooi, veelbelovend dat we beslisten om het jaar daarop te trouwen,tussen de gele pracht met veel lentegevoel, het begin van een veelbelovend leven! De datum werd 7 mei, en het jaar daarop onze huwelijsdatum waren de paardebloemen één wit pluizenveld :-) ( april was warm geweest); we hebben er dus ook wat mee met de paardebloemen, vrienden en mijn ouders maken wijn van de bloemen, op 7 mei is dus de ideale dag om een flesje te kraken.
maar een toast met een vleugje van je jam lijkt ook heerlijk om een mooie lentedag te beginnen :0)

Anoniem zei

Ohh, wat geweldig!! Ik wil ook...!!! Helaas is mijn ochtend (nog steeds) gevuld met rabarber... wijn (die giga staat te gisten), chutney van de overgebleven uitgeknepen prut, en taart want die is ook zo lekker... en moeten de paardebloemen nog even wachten! Maar dat veld vol vloeibare zonneschijn... prachtig! Hier gaan jullie vast nog heel erg lang van genieten!!

ireneinhetatelier zei

Als meneer Bleue zo hard gewerkt heeft bij het verzamelen, kun je hem van harte de opmerking over de "onderzettertjes" vergeven! Wat een leuk idee voor jam, nog nooit van gehoord.
Ik ben erg aan het verzamelen in de herfst: hazelnoten uit de Gemeentetuintjes zoeken en beukenootjes rapen.

inge zei

ik weet niet of wij hier zo´n groot onbespoten veld hebben hoor ...maar lekker ziet het er wel uit ...

@nne zei

het zijn superbloemetjes! groetjes, @nne

Willy zei

Ik heb de potten al klaar staan om mee te nemen naar Zweden. Je recept had ik al opgezocht, dus we gaan daar plukken. Goed dat je er even aan herinnert dat het er dit jaar 366 moeten zijn ;)

Lies: zei

Dat heb ik ooit ook eens gemaakt - lekkere confituur maar wel veel werk om al die blaadjes los te trekken vond ik toen. Dat gaat daar smaken man!

Anny zei

Nou, dat noem ik nog eens een nuttige tijdsbesteding. Ziet er aantrekkekijk uit! Mijn hond Lizzy is gek op paardebloemen ik krijg haar er haast niet bij weg...

josé zei

Ja hoor daar zijn ze weer, waar vind 366 paarden bloemeke's,
Wat lekker dat jij dit samen met je manneke plukt .

Ziet er heerlijk uit, ik heb het recept nog op geslagen.
Het zit in mijn gedachten, kom ik ze tegen dan denk ik aan jou.
Fijn weekend

MoniqueB. zei

En ja hoor! Weer een harstikke leuke blog over de meest ongewaardeerde bloem die er is. Ik wist wel dat er mensen zijn die de bladeren gebruiken in de sla...
Maar dat je er wat lekkers mee kan maken... Weer wat geleerd.

Helaas kan ik niet zo vaak op stap met Meneer Kantbreien (hahahaaha) maar dit had een leuk uitje kunnen worden. Helaas zit hij in Zweden...

Doe nog eens zo'n leuk uitje!

betty prins zei

Ik ben erg benieuwd naar de smaak van paardebloemenjam, in ons franse tuintje stonden er ook heel veel, met maaien ging ik erom heen, kon het niet over mijn hart verkrijgen die gele kopjes af te maaien. Ik had ze dus moeten plukken!
Wat een leuke meneer in dat paardebloemenveld en zo nuttig!