vrijdag 24 oktober 2008

Roodkapje & de Toversoep


Mijn arme, zieke vader kan nauwelijks nog eten. Als hij iets eet zijn het porties van een nuffig juffertje. En er zijn maar een weinig gerechten die zijn eetlust opwekken. Soms wonderlijke zaken als rolmops maar bijvoorbeeld ook mijn krachtige, vitaminenrijke Toversoep. Elke week vertrek ik als Roodkapje met mijn mandje proviand voor de lange tocht naar mijn vader.
Zeg Roodkapje waar ga je henen
Zo alleen
Zo alleen?
‘k Ga naar Opa
soepje dragen
heel ver weg
heel ver weg
Op de weg zijn Wilde Auto’s
Pas maar op
Pas maar op!
‘k Ben niet bang van Wilde Auto’s
op de weg
op de weg ...

Maar er is geen groter beloning dan te zien hoe mijn vader met smaak een bordje Toversoep naar binnen lepelt.
Hier is het recept.

TomatenPaprikaSoep
Een voedzaam en vitaminenrijk gerecht voor iemand die moet aansterken. Maar ook als lichte start voor een feestmenu - ik maakte met Kerstmis een heel grote pan voor 25 mensen ...
Op een donkere winterdag tover je wat zomer aan tafel ...

Nodig
Bouillon
  • 1 soepkip of 2 kippenpoten
  • 1 schenkel of soepbeen
  • groen van 2 preien
  • 1 hele ui (niet in stukken snijden)
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierbladen
  • foelie
  • tijm
  • water
Soep
  • 1 kilo tomaten in stukken gesneden;
  • 3 a 4 paprika's in stukken gesneden;
  • wit van 2 preien in rondjes gesneden;
  • eventueel wat selder (knolselder of bleekselder);
  • eventueel wat schijfjes wortel;
  • kippenbouillonblokjes (of voldoende peper en zout)
  • mascarpone
  • basilicum
Bereiding
Maak eerst de bouillon
  1. Kruidnagels in de ui steken;
  2. Kip en schenkel in een soeppan leggen en water toevoegen tot het vlees onderstaat;
  3. Alle overige ingrediënten voor de bouillon toevoegen en het water aan de kook brengen;
  4. De bouillon minstens een uur zacht laten trekken;
  5. De bouillon door een vergiet gieten - enkel het vocht wordt verder verwerkt. Het vlees kan voor een ander gerecht gebruikt worden.
Soep
  1. 1 liter bouillon in de soeppan gieten, de rest apart houden;
  2. Groenten toevoegen en alles laten koken tot de groenten zacht zijn;
  3. De soep mixen of door de passe-vite draaien (het laatste vind ik het lekkerst);
  4. Je moet in totaal zo'n 2 liter soep hebben - eventueel wat apart gehouden bouillon bijgieten. Het is de bedoeling dat de soep dik van consistentie is. De bouillon die nu nog overblijft kan je invriezen (bijvoorbeeld om er later nog een soep van te maken of een heerlijke risotto);
  5. Terug aan de kook brengen en op smaak brengen met bouillonblokjes (1 blokje per halve liter);
  6. In elk bord wat basilicum en een eetlepe mascarpone leggen, dan de hete soep in de borden gieten.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

AAch wat lief/fijn dat je dat kan maken voor hem deze versterkende soep !!

Heerlijk recept zo te zien !!

mm

Saskia zei

Fijn dat je vader nog wat voedzaams naar binnen krijgt!
Al krijg ik nooit zoveel mensen tegelijk te eten, tweepersoonsporties invriezen kan natuurlijk ook!
Het lijkt me een lekkere soep!

lheurebleue zei

@mm en saskia: de soep is echt verukkuluk!!!

Anoniem zei

ik zei het al eerder ,wat maak je toch wondermooie logjes.lief dat je er ook humor tenaan gooit,terwijl het je toch aan t hart gaat,...sterkteoen bedankt voor al je mooie logjes ik heb er weer van genoten.....ook dat herfstblaadjeslog, prachtig, je doet je blognaam eer aan...
groeten hilly

Anoniem zei

pfft je ziet ,mijn toetsenbord blijft hangen en slikt letters in og gooit er extra tussen...ook wonderlijk!!
ik moet mezelf aanleren alles na te lezen ,voor verzending..grrr
hil