zaterdag 17 augustus 2013

Eten uit mijn Peace Garden

Meneer l'Heure Bleue en ik houden erg van ons stadstuintje. Meestal doen we dat passief: we kijken vergenoegd uit over wat we soms badinerend onze 'jardin sauvage' noemen en constateren verrukt dat er weer een paar zwerfplantjes spontaan onze tuin als vestigingsplaats hebben gekozen: zevenblad, paardenbloem, grasklokje, dovenetel, schijnpapaver.
Maar er zijn ook dagen dat we als echte stadsboeren naarstig groenten en fruit zaaien, stekken, snoeien, gieten en oogsten. Wat er al niet op een paar vierkante meter kan groeien: tomaten, broccoli, koolrabi, snijbiet, pluksla, rucola, boontjes, courgette, pompoen, raapstelen, peterselie, tijm, rozemarijn, salie, oregano, vlier, aalbessen, druiven enz...
Puur genot, maar de opbrengst zou ons niet door een oorlogswinter heen helpen. Ons tuintje is bepaald geen Victory Garden.
(Als je op 'victory garden' googlet kom je verbazend veel propaganda tegen - een beetje patriot wapende zich militaristisch met hark en hak om ook een bijdrage te leveren aan de oorlogsmachine.
Op de Nederlandse affiche hieronder is overigens wonderlijk weinig resultaat van die noeste arbeid te zien).
Terug naar vredestijd. De snijbiet voelt zich goed in onze Peace Garden en groeit welig. We hebben er al heel wat van geplukt. Vandaag leek het mij echt een dag voor snijbietpizzaatjes.
 
Een tomaatje en wat rucola uit de tuin erbij om wat kleur te geven. En een glaasje wijn natuurlijk ...
Als je geen stadboer(in) bent, koop je toch gewoon snijbiet in de supermarkt? Of een courgette - ook lekker op zo'n pizzaatje.
Smakelijk! En een mooi, vredig weekend gewenst!

10 opmerkingen:

Marloeskreatief zei

Krijg er helemaal zin in ben gek op groente ,en stadstuintjes

betty prins zei

niks lekkerder dan groente uit eigen tuintje! Die snijbiet ben ik nou al zo lang van plan, maar het kwam er nog niet van. Volgende jaar ga ik het ook proberen, lijkt mij heerlijk op zo'n pizza..... Met courgette's zit het wel goed, ik krijg ze niet opgegeten...

inge zei

onze patienten hebben een bio moestuintje en ja hoor met snijbiet , ik neem er regelmatig mee naar huis om hun kas wat te spijzen, dus ga ik eerstdaags je pizzaatje eens uitproberen ...

sjouke zei

Heerlijk groente uit eigen tuin!
Misschien een tip: Met zevenblad kan je ook lekkere dingen maken, zoals soep!

josé zei

Wat een goede tip !!

Dankjewel, ziet er weer om te smullen uit bij jou.

Heerlijk !! José

berthi zei

Wat een leuk logje! Je vergeet wel te vermelden dat al het lekkers op een mooi geborduurd tafelkleedje staat!

Willy zei

Het ziet er heerlijk uit, evenals het gehele verhaal.

Anny zei

Ha, dit was ook echt "Digging for Victory". Dat ziet er smakelijk uit! Mmmmmmm! Leuk moet die foto's. Ken je ook de site waarop getekende recepten staan? Even vis Google naar: they draw and cook.

marcella zei

dat ziet er heerlijk uit. Ik heb meer een fruittuintje: framboosjes, druiven en sinds de geboorte van Sophie een abrikozenboompje. Dit weekend heeft ze die zelf geoogst nadat ze had gezien dat er 'oranje dingetjes' in haar boompje hingen :)
je receptjes zien er lekker uit, ga ik zeker een keer proberen!

Bertie zei

mmm die pizzaatjes lijken me verrukkelijk. Ik heb een tomatenplant in de tuin die als een wilde aan het groeien is, met heel veel tomaten eraan, heerlijk. Tuinwerk doe ik momenteel niet, ik sta de hele dag in m'n atelier, te werken aan een opdracht!
Groeten en fijn weekeinde!