zondag 22 april 2012

Lof voor eigenzinnigheid

 Gedicht: Hermann Hesse
De Liebster Blog Award kwam mijn kant opgevlogen! Een 'award' is een klopje op de schouder, een aai over de bol, een streling van het ego. Zeker als die van Marcella van Nuttig en Fraai komt, een door mij zeer bewonderde superhandwerkster - een echte handwerkfee.
Ik ben niet zo van het doorgeven van awards, ik vind kiezen tussen al die mooie blogs veel te moeilijk. Maar nu heb ik een selectiecriterium bedacht dat mij een beetje kan helpen: 'eigenzinnigheid'. En dan bedoel ik niet koppigheid of eigengereidheid maar positieve eigenschappen als je eigen kompas volgen, dingen op je eigen wijze durven doen. Ik heb 5 blogs gekozen van vrouwen - ja het zijn allemaal vrouwen - die 'hun eigen ding doen' of een eigen wereld scheppen.
1) Landanna, de blog van Elizabeth (een Nederlandse ergens bij de Deense zee) die steeds weer volledig en onvoorwaardelijk in een nieuw onderwerp duikt. Nu eens verwerkt ze speels verschillende materialen in een textielboek over haar haar queeste naar Richard Plantagenet. Dan weer prikt ze haar vingers bont & blauw & rood bij het verwerken van oude spijkerstof voor haar project Something old, something new, nothing borrowed but still blue.
2) Grethilde post maar af en toe een nieuw bericht. Maar in die tussentijd creëert ze steeds weer een wonderlijke wereld vol muizen, eekhoorns, konijnen enz. Ja, dieren zijn net mensen.  Het bericht Muizenbaby's bij familie muis kwam net op het goede moment: van de prachtige foto's en begeleidende tekst maakte ik een boekje om Elena te laten wennen aan haar nieuwe broertje Matti. (Maar ze was vooral geïnteresseerd in de geboortemuisjes die muisjes kennelijk ook eten).
3) De wereld van @nne van Les Choses de la vie, leek van de een op de andere dag kleiner te worden toen ze hoorde dat ze kanker had. Terwijl haar wereld tot dan toe zowel Vlaanderen (in haar blog Ambrozijn en oude kant) als Kreta (in haar blog Amaltheia) omspande. Maar in haar "blog van hoop" schrijft ze niet alleen over haar ziekte schrijft maar ook over de mooie dingen van het leven. En dan besef je dat de innerlijke wereld onbegrensder kan zijn dan de geografische ruimte.
4) Als er iemand haar passies eigenzinnig volgt, is het Annita van Zij maakt het wel. De rode draad daarbij is De Draad zelf. Ik denk dat Annita genoeg draad gesponnen, geverfd en gebreid heeft om de wereld te omspannen. De draad kan dun, veelkleurig of heel dik zijn. En alles kan aangewend worden om die draad te maken, tot zelfs een boormachine om dikke draad te punniken. Maar het bijzonderst is natuurlijk wat zij met die draad doet. Annita is hoogst persoonlijk verantwoordelijk voor een massa-immigratie van gekleurde medelanders (wel met vertrouwde namen als Joris, Jacobus en Karel). Nog even wachten en dan verschijnt haar boek met die kleurige creaturen ...
5) Door de blogwereld paradeert een eigenzinnig dametje dat wars van SAL's, KAL's enz... haar eigen ding doet. En dat ding heeft vaak met getallen te doen. Juist, het gaat om Saskia's sporen, de blog die bewijst dat zacht handwerken en harde wetenschap samen kunnen gaan. In Saskia's wereld gaat geen Pi-dag voorbij zonder kruisjessteekaandacht, Draadjes en scheikundige symbolen kunnen dikke vrienden zijn en een kerstbal in haar kerstboom is niet zomaar een bal, het is een kubo-oktaeder.
Aan het aanvaarden van de Liebster Blog Award zijn een aantal voorwaarden verbonden: 
- Regel 1: geef uitleg over de Liebster Blog Award. Dus: ‘Het is een onderscheiding voor 'nieuwe' bloggers met minder dan 200 volgers om die blogs onder de aandacht te brengen’. Opdracht 1 = vervuld.
- Regelt 2: bedank degene die je de Award heeft gegeven. Ik heb Marcella natuurlijk meteen bedankt maar doe het hierbij nog eens van harte: Marcella, bedankt!!! Opdracht 2 = vervuld.
- Regel 3: vertel 5 dingen over jezelf. Doe ik lekker niet, hou ondanks het bloggen teveel van mijn privacy. Bovendien ben ik te eigenzinnig (anarchistisch?) om zomaar aan alle regeltjes te gehoorzamen ... Opdracht 3 = niet vervuld.
Zo, nu tijd voor een zondagmiddagkoffietje, kijkend naar de lucht die soms donkergrauw kleurt en dan weer wordt opengebroken door warme lentestralen ....

15 opmerkingen:

Saskia zei

Lieve Elisabeth, dank voor je Blogster Award! Normaal ben ik niet zo voor die rondzoemende complimentjes, maar om eigenzinnigheid wil ik wel gekend zijn. Ik ben er trots op bij die andere vier top-blogsters te mogen staan.
Jouw (eigenzinnige) blog staat bij mijn favorieten. Je hebt terecht een Award gekregen.
Of ik de Award ga doorgeven? Daar moet mijn eigenzinnig IK-je toch nog even goed over nadenken...

marcella zei

Elisabeth, ik bewonder je om je schrijfkunst en om je creativiteit om ook van 'een eenvoudige Award' een kunststukje te maken. Niet voor niets dus dat ik je de award zelf gaf :) Ik ga al jouw nieuwe winnaars bezoeken, een aantal ken ik al, soms zelfs persoonlijk maar er zitten ook nieuwe tussen waarmee ik me door jou ongetwijfeld laat verrassen.

Annelies zei

Van harte met je blogger award. Je verdient hem !

Elizabeth zei

Oh Elisabeth ik voel me zo vereerd. Een geweldig compliment voor het feit dat ik zo graag m'n eigen reis uitzet en dit kompas laat bepalen waar ik heel ga.
Tegelijkertijd geef je me de kans 4 dames te leren kennen met dezelfde kwaliteit.

Dank je wel voor deze heerlijke verrassing op zondagavond.

Martine zei

Gefeliciteerd en leuk om via jou weer bijzondere bloggers te ontdekken.

Anoniem zei

Van harte, superleuk dat je weer een Award gewonnen hebt!! En de blogs die jij nomineert zijn heerlijk om te ontdekken... dank hiervoor!! Geniet lekker van de eer..!!

Annita zei

Dank je wel voor de award, het is altijd leuk om te horen dat mensen je bezigheden waarderen. Ik ben ook erg blij met je verwijzing naarde muizenblog, ik kende hem niet, maar hij staat om mijn lijstje met favorieten.

MoniqueB. zei

Zo, mijn wereld is weer een beetje groter geworden! Ik ben ook niet zo van de awards, maar om te zien wat anderen doen vind ik erg leuk.
Gefeliciteerd met je award, want je laat ons altijd leuke dingen zien, die prachtig in elkaar gezet zijn en met hart en ziel gemaakt.

inge zei

Ambrozijn en oude kant kende ik ..maar nu nog wat nieuwe erbij om te snuisteren ...als er tijd over is ...soms denk ik dat ik door al dat lezen zelf aan nog weinig toekom ...

@nne zei

ik ben even helemaal stil! liefs, @nne

Anny zei

Wat een werk he, zo'n Award. Maar... het werkt wel want zometeen eens even op bezoek bij al die mooie blogs die je noemde... Een aantal ken ik wel, maar zo ontdek je toch weer heel andere dingen. Leuk.

berthi zei

Gefeliciteerd met je award! Je verdient het dubbel en dwars! Leuk om kennis te maken met enkele nieuwe bloggers voor mij.

Janny zei

Proficiat met je award. Volkomen verdiend!
Ik ken niet alle blogs die je noemt maar ik ga snel eens even kijken.
Fijne dag.
Janny

Unknown zei

wat leuk voor je die award! en je hebt ze aan blijkbaar 5 prachtige blogs doorgegeven, allemaal erg creatieve madammen zo te zien ;-)

Marina zei

Hiep hiep hoera voor jou, heel erg verdiend!
En leuk hoe je de andere blogs in de kijker zet!