zondag 3 augustus 2008

lekker alfabet

Op warme dagen gebeuren er in de keuken soms ongewenste dingen. Zoals in de keuken van Danillo Di Cuia. Op zijn blog tezzutezzu vertelt hij over de kikkererwten die hij te weken had gezet om hummus te maken. En vervolgens vergeten was. Het resultaat inspireerde hem - als typograaf - meteen tot het maken van bovenstaand alfabet.
Hummus is een van de populairste dipsauzen uit het Midden Oosten. Lekker en makkelijk te maken. Je kan de kikkererwten zelf weken en koken maar als je gehaast bent kan je ook geweekte kikkererwten uit een blikje gebruiken.

Hummus bi tahina
Ingrediënten:
  • 150 gr kikkererwten een nacht geweekt in water (ze zijn dan in volume verdubbeld)
  • sap van 2 citroenen of naar smaak
  • 2-3 teentjes knoflook
  • zout
  • 4 el. tahin (pasta van sesamzaad te koop in natuurwinkels en Islamitische winkels)
  • olijfolie
  • peterselie, gehakt
  • eventueel chilipoeder, paprikapoeder, komijn
Bereiding
  1. Laat de kikkererwten uitlekken en kook ze (zonder het zout) ongeveer 1 uur in ruim vers water of tot ze gaar zijn;
  2. Giet af en bewaar het kookvocht;
  3. Pureer de kikkererwten in de keukenmachine tot een puree;
  4. Voeg de overige ingrediënten toe met wat kookvocht - zoveel dat een romige pasta ontstaat;
  5. Breng op smaak. Voeg zo nodig wat meer citroensap, knoflook of zout toe;
  6. Dien op met Arabisch brood of tacochips.
Mogelijke garneringen
  • besprenkel met 2 el. olijfolie en 1 tl. paprikapoeder of fijngesneden peterselie;
  • garneer met een snufje chilipoeder en 1/2 tl. gemalen komijn - bijvoorbeeld in stervorm;
  • strooi er wat hele gekookte kikkererwten overheen die je voor het pureren apart hebt gelegd.
Uit: Tamarinde en Saffraan van Claudia Roden

1 opmerking:

Corrie zei

Mmmmm, hummus, ik ben er dol op en heb altijd wat tahini in de koelkast staan om snel een schaaltje hummus te maken in de keukenmachine. Ik heb een prachtig kookboek uit Libanon meegenomen en er staan de heerlijkste dingen in, het is een heel gezonde keuken van het Midden-Oosten. Dit recept is net even anders, neem ik mee, dankjewel!