maandag 18 augustus 2008

Het witte goud van Lüneburg


Kan er iets alledaagser zijn dan zout? In de winkel kost een kilo zout minder dan een euro. En toch was zout ooit het ‘witte goud’ dat de Noordduitse stad Lüneburg rijk maakte zodat ze de Koningin van de Hanze werd.
In de Middeleeuwen was zout namelijk van levensbelang voor de handel in levensmiddelen. Alles wat bederfbaar was: vlees, vis, groeten enz... moest eerst in zout ingelegd worden voor het verscheept kon worden. En in de bodem onder Lüneburg zat veel, heel veel zout. Met het zout van Lüneburg werden vooral de haringen uit de Oostzee gepekeld om ze te conserveren voor de vastentijd. De Hollanders zorgden in de zeventiende eeuw voor de neergang van Lüneburg - ze vonden een betere manier om haring te pekelen.
Om het zout te destilleren uit het opgepomte water moest het gekookt worden. Hard labeur in onmenselijke omstandigheden. En er was heel veel hout nodig. De bossen rond Lüneburg werden gekapt en het Ericaplantje nam uitbundig de vrijgekomen plaats in. Zo ontstond de prachtige, door veel dichters bezongen Lüneburger Heide. Ook prachtig is dat je na een lange wandeling in een romantisch cafeetje beloond wordt met Kaffee und Kuchen ...

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb je dat zoutzakje ook gekocht?
Eeeeenig!
Trouwens dat lint van de vorige log maakt de reis ook al de moeite waard!

MariecusBruyn zei

En nu ga ik echt eten! Zit al een half uur te denken om aan tafel te gaan,maar die laatste foto heeft me in aktie gezet :)
Leuk dat je die hele geschiedenis erbij zet!

Elisabeth zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
lheurebleue zei

@saskia: ik heb een paar zakjes als souvenirtjes meegebracht
@mariecus: ik hoop dat het gesmaakt heeft!

Ele zei

Lieben Dank dir für deinen Besuch bei mir und deinen freundlichen Kommentar.
Das gewebete Band ist wunderschön, weiß du schon, was du damit machen wirst?
So ein Salzsäckchen habe ich schön öfter zum Einzug verschenkt, ich habe ein Rico-Heft nur mit Mustern in weiß-blau, da ist es auch darin.

Liebe Grüße und eine schönes Wochenende
Gabriele

Anoniem zei

Wat een mooie log! Erg leuk om het verhaal erbij te lezen!