zondag 15 juni 2008

Juni: klaprozen


In bermen, tussen het koren EN in mijn tuin, bloeien de klaprozen. Ondanks de regen is het toch juni!
De klaproos heeft twee gezichten. Er is het zomerjuffertje dat met haar scharlakenrode jurkje verleidelijk danst in de zomerzon. Zoals in het schilderij Les Coquelicots à Argenteuil van Monet. Of in het gedicht Klaprozen van Fakir Baykurt, te lezen op een muur in Leiden.
Boven de onmogelijkste aarde
heffen zij het hoofd,
door het daglicht gewekt,
en wiegen zich met vreugde
in de opkomende wind.
lees verder [klik]
Maar de bloem heeft ook een donkere kant. Vroeger dacht men dat de klaproos groeide op de plaats waar iemand vermoord was en dat het bloed de bloembladen rood kleurde. Daarom zouden er zoveel klaprozen bloeien op slagvelden. De echte reden hiervoor is echter dat de zaden van klaprozen pas kiemen als ze aan licht worden blootgesteld – bijvoorbeeld op omgewoelde slagvelden. In mijn blog van 11 november schreef ik al over de poppies als symbool van gesneuvelde soldaten. In deze blog staat ook het prachtige gedicht In flanders fields.

I
n Flanders fields the poppies blow

Between the crosses, row on row (...)


Op de schilderijen in Anselm Kiefer's tentoonstelling Aperiatur Terra zie je duistere, opengereten landschappen. Het enige dat oplicht zijn klaprozen. Hoewel dof, zijn ze toch een teken van hoop en vernieuwing. 'Aperiatur Terra', verwijst naar Aperiatur terra et germinet salvatorem, et iustitia oriatur simul (Jesaja, 45:8: ‘laat de aarde zich openen. Laat hemel en aarde redding voortbrengen en ook het recht doen ontspruiten.’).

Maar als ik de klaproos gracieus zie dansen in de wind, denk ik toch vooral aan zomer, aan lome dagen en de zang van merels. Misschien omdat ik nooit een oorlog van nabij heb gekend?
[Het patroon van de gebreide klaproos vond ik in Knitted Embellishments.]

11 opmerkingen:

MariecusBruyn zei

Wat een leerrijk log!
Klaprozen hebben me als kind al tot de verbeelding gesproken, en doen het nog steeds, steeds meer.

Anoniem zei

Mooi en interessant.

En fijn dat de klaproos jou een positief gevoel geeft, mij ook !!!

mm

Anoniem zei

Bij mij is het vooral de (heftige)kleur rood, waardoor ik altijd opkijk, als ik een klaproos zie! Ik ben nu met katoen aan het haken in net zo'n rode kleur, prachtig!

Anoniem zei

Zag hier ok leuk haakwerk.
Kijken of de link lukt.

http://www.etsy.com/view_listing.php?ref=vl_other_1&listing_id=10235877

mm

Annelies zei

Ik ben dol op klaprozen. In het voorjaar kom ik er veel tegen in Frankrijk.
Dank je wel voor de link !

Anoniem zei

anselm kieffer: een favoriet van me. dank voor de foto. Klaprozen hadden wij vroeger op een veld achter het ouderlijk huis: ze stonden dan juist tussen het koren met uiteraard korenbloemen.

lheurebleue zei

@@mm: dank voor de link! inderdaad erg mooi handwerk - je vingers gaan kriebelen als je het ziet

Anoniem zei

nog een liefhebber van dat gedicht ;)
schreef er vorig jaar een logje over. Ik zocht het op een uurtje geleden en floep al mijn foto's verdwenen van mijn weblog :( maar gelukkig, nu zijn ze er weer ;) In een vorige tuin had ik zulke poppies, erg mooi. ben ook van na WO I dus ook bij mij roepen ze vrolijke zomerdagen op.

marcella
http://nuttigenfraai.web-log.nl

Anoniem zei

vergeet ik mijn linkje nog:

http://nuttigenfraai.web-log.nl/nuttigenfraai/2007/10/het_is_niet_wat.html#comments

marcella

Anoniem zei

Een prachtig log!! Ik geniet volop van al die klaprozen die ik tegenkom. Laat ik nu net gisteren een foto van een klaproos hebben gemaakt voor mijn weblog voor de log van zondag!

lheurebleue zei

@marcella: dank voor de link! dat is wel het jammere van blogs: dat zo veel moois en interessants in diepe lagen verdwijnt.
het gedicht 'in flandern's fields is zo mooi!
opmerkelijk dat je in jouw quilt ook over klaprozen en turkije spreekt (de quilt is prachtig). zouden er zoveel klaprozen in turkije zijn?
@berthi: klaprozen spreken kennelijk tot de verbeelding! ik ben al benieuwd naar je weblog van zondag.
@astrid: klaprozen & korenbloemen: een powerkoppel! jammer dat je die combinatie niet meer zo vaak ziet!