woensdag 26 augustus 2009

Vrij machine borduren

Leuke omslag van de VPRO-gids deze week! Elke keer ben ik weer blij verrast als ik dit soort borduurwerk van kunstenaars zie. Zo zag ik een tijd geleden op Crafster een blog over het 'machine embroidered work' van de Utrechtse Marloes Duyker.Meer werk is te zien op haar Flickrsite.
Ik zou zelf ook graag 'free machine embroidery' proberen. Na wat rondsurfen heb ik begrepen dat je een speciale naald nodig hebt en dat de voet van de naaimachine vrij moet kunnen bewegen zodat je de stof zelf onder de naald heen en weer kan bewegen. Maar meer weet ik niet. Heeft iemand ervaring hiermee of goede suggesties?

10 opmerkingen:

Balsemien zei

Hoi Elizabeth, het systeem van het vrij bewegen van de stof heeft de Bernina in een vernuftig systeem verwerkt: de BSR voet. Je hebt je handen vrij om de stof te bewegen en dit voetje naait de steken in elke gewenste richting. Ik heb zelf de Bernina Aurora 440, een machine die dit BSR systeem heeft. Als je er vrij mee kunt quilten, dan kun je er ook vrij mee borduren, toch?

Anoniem zei

als je het ondertransport niet uit kunt zetten zijn er voor sommige machines ook speciale plaatjes waarmee dit kan. Meer weet ik er ook niet over want het is niet helemaal mijn straatje. Misschien staat er iets over in het instructie-boekje van je naaimachine? Erg leuk werk wat je laat zien!

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

willy zei

Dit zie ik jou wel doen. Je maakt er zeker iets moois van. Leuke link.

berthi zei

Prachtige cover van de VPRO gids. Die ga ik zeker kopen. Dank je voor deze tip.

Marloes Duyker maakt prachtig werk. Ik maakte al eens een log over haar werk:

http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/01/overzee.html

http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/03/catherine.html

Vrij machine borduren gaat jou zeker lukken.

Mariella zei

Ik heb het eens opgezocht in mijn "Encyclopedia of sewing machine techniques", en daarin staat dat je een stop-voet of free-motion-voet moet hebben, of helemaal geen voet. Als naald heb je een borduurnaald nodig, en een losse draadspanning. Succes ermee!

lheurebleue zei

@balsemien: dankjewel, ik zal dit eens verder onderzoeken.
@marcella: ik moet dat boekje maar eens goed doornemen. volgens mij staat alles buiten de gewone dingetjes daar wel maar heel summier in.
@willy: het lijkt mij idd leuk maar ik ben een 'ambachtsvrouw', geen kunstenares ...
@berthi: ben meteen weer op je blog gaan kijken en herinnerde mij e.e.a.
@mariella: dank voor de nuttige informatie. lief dat je het bent gaan opzoeken!

Tineke zei

Prachtig werk gemaakt door creatieve vrouwen. Leuk dat de VPRO gids zo een mooie voorkant had. De VPRO is ooit, heel lang geleden opgericht in de pastorie van de dominee van het dorp waar ik woon is me pas verteld door een wijze heer. Fijn weekend.

betty zei

Ik wilde dit ook uitproberen, heb er een erg leuk boekje over gekocht (in Frankrijk): Broderie machine van Val Holmes.
Vervolgens is er niets van gekomen. Maar als je dit dan ziet, krijg je gelijk weer zin.

Anje zei

Eigenlijk gaat het op dezelfde manier als machinaal quilten. Je moet het ondertransport naar beneden zetten. Bij eenvoudige machines zit daar soms naast het spoelhuisje een knopje voor en dan met een kort voetje werken, doorzichtig is ook fijn. Het is prettig om het te borduren vlak in een ring te spannen, dan kun je het alle richtingen op schuiven. Succes, het gaat je lukken! Lieve groet Anje.

Anoniem zei

Mooi zeg, maar hoe of wat zou ik niet kunnen zeggen.

mm