zaterdag 28 maart 2009

Jurkjes van papier


Ja hoor ze lagen er! De slipjes van papier. Vroeger, toen ik met mijn vriendin R. lange reizen ondernam, stopten we er een heleboel in onze rugzak. Heel praktisch: gebruiken & weggooien. Maar op een bepaald moment waren ze er niet meer. Gisteren bezochten R. en ik de tentoonstelling Paper Fashion in het Antwerpse Modemuseum. Al in de eerste vitrine zagen we de roze en blauwe gevalletjes liggen. De papieren jurken die in die tijd kennelijk ook werden verkocht, herinner ik mij helemaal niet meer. Stel je voor: een feestpakket bestaande uit papieren bordjes, bekertjes, servetten, tafelkleed, schaaltjes en ... een feestjurk, allemaal met hetzelfde motief. Beetje bizar. Maar als je er even over nadenkt is papieren kleding toch wel heel praktisch voor de vakantie: je pakt je koffer helemaal in bij vertrek, op het einde gooi je alles in de BBQ en je komt met een lege koffer - of een koffer vol heerlijke verre streekproducten - terug. Een idee???
En het hoeven geen rugzakjurkjes te zijn. Ook als je maar Monte Carlo reist om eens groots & stevig te gaan gokken in het casino kan je je prachtig uitdossen in papier ...

Twee Antwerpse designers, Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene, ontwierpen ter gelegenheid van de expo alvast een papieren jurk in samenwerking met postorderbedrijf La Redoute. De jurken worden in een beperkte oplage van 250 stuks verkocht via internet en het museum. Op de fotoshooting van de jurken kan je zien hoe soepel ze zitten.


9 opmerkingen:

ada zei

Ook ik herinner me de papieren kleding en hoe handig het was voor als je op reis was, wat ontzettend leuk dat je er over schrijft en herinneringen ophaalt want ik was de papieren kleding helemaal vergeten. Dank je wel!

Anoniem zei

Lekker zo'n dagje samen op stap.
Kan ze mij vaag herinneren.
Of ik er ooit één gedragen heb.

En jurken wist ik helemaal niet.
Er zitten mooie creaties bij.

MM

Balsemien zei

Hoi,
Ik herinner me van 35 jaar geleden papieren washandjes en onderbroekjes, inderdaad voor de vakantie. Moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat weer te moeten dragen...
Fijne zondag (-1 uur!)
PS Vond je opmerking over mijn foto's wel erg lief! Jij was gisteren net helemaal de andere kant uit ;)

Annelies zei

Ik heb als kind nog zo'n papieren jurk gedragen. Een heel simpel model en ik weet nog dat ik me erover verbaasde dat het best wel soepel was.

Corrie zei

Nooit meer aan gedacht Elizabeth, maar inderdaad heb ik die papieren slips ook wel gedragen, de jurkjes kan ik me niet herinneren, maar het model doet me denken aan de shiftjurken die ik dolgraag droeg, een lange rechte koker tot bijn op de enkels van stof waarop één enorme bloem stond afgebeeld. Ik was nog heel jong maar voelde me zó vrouwelijk al. Heel leuk log n.a.v. een heel leuk dagje uit!

willy zei

Ik heb nooit iets van papier gedragen maar vind dit wel erg leuk om te zien. Jammer dat de tentoonstelling niet hier in de buurt is.

Anoniem zei

ik ben een beetje bangig uitgevallen vrees ik, wat als.....
-iemand onhandig doet met een sigaret?
-ik ergens aan blijf hangen?
-er een glas bier/wijn/spa overheen gaat?
-vul maar in....
misschien als je heel mooi en dunnig en 18 bent :)
dat je het dan niet erg vind als je jurk verdwijnt

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

MoniqueB. zei

Leuk en slim, zeg. Ik ken ze helemaal niet, wel de washandjes.
Idd bizar, dat zelfs de jurk in dezelfde print is. Maar ja.
leuke herinneringen!

MariecusBruyn zei

volgens mij kan je er toch beter geen water op morsen, of mee in regen lopen....