zondag 18 mei 2008

'rillettes' van gerookte makreel met waterkerssaus


Het kan niemand ontgaan zijn: omega-3 vetzuren zijn goed voor je gezondheid. Ze voorkomen hart- en vaatziekten, artritis en depressies, ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling. En het beste is nog dat ze gewoon voorkomen in de natuur. Bijvoorbeeld in lijnzaadolie en in vette vis zoals makreel, zalm en haring.
Vind je makreel wat vet om zo te eten? Maak dan eens 'rillettes van gerookte makreel'. Het recept staat in 'Van harte Belgisch - 101 ideeën uit de traditionele Belgische keuken ... goed voor je choresterol en je hart!' Het boekje is gemaakt in opdracht van de Belgische Cardiologische Liga. Het kost 5 euro, ziet er mooi uit en staat vol heerlijke recepten.

'rillettes' van gerookte makreel met waterkerssaus
nodig
* 1 gerookte makreel
* 1 el. mierikswortel
* 2 a 3 lente-uitjes, fijngesneden
* 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
* 1 takje selderij, fijngehakt
* 6 radijsjes, fijngesneden
* 1 el. citroensap
* 2 el. magere yoghurt
* peper, zout
waterkerssaus
* ½ bosjes waterkers
* 125 g magere yoghurt
* 2 el. lente-uitjes, fijngesneden
* 1 tl. citroensap
* peper, zout
Bereiding
1. Verwijder kop, vel en graten van de makreel. Plet de makreel met een vork;
2. Doe makreel, mierikswortel, lente-uitjes, bleekselderij, selderij en radijsjes samen in een kom en meng goed;
3. Voeg de citroensap en yoghurt toe en breng op smaak met peper en zout.
4. Zet op een koele plaats.
waterkerssaus
5. hak de waterkers zeer fijn – verwijder eerst de dikke stelen (je kan de waterkers ook eerst 1 min. blancheren – pers dan het water goed uit);
6. Doe de gehakte waterkers in een kommetje en voeg yoghurt, lente-uitjes, citroensap, peper en zout toe. Meng alles goed.
7. Schep het makreelmengsel op een mooie schotel, garneer met wat radijsjes en selderij of waterkers. Dien de waterkerssaus op in een sauskom.

Lekker met warme toast van roggebrood. Ik maakte wat meer waterkerssaus en gebruik de rest morgen bij gebakken zalmmoten.
De 'rillettes' van gerookte makreel met waterkers zijn ook lekker voor een picknick. Verdeel het makreelmengsel dan in individuele porties.
Maar eerst moet het zonnetje weer terugkomen ...

3 opmerkingen:

MariecusBruyn zei

Eet Smakelijk!
(Ik persoonlijk houd het bij mijn visolietabs, kan niet tegen visjes tegen...Gelukkig dat ik even langswieber, bedenk me net dat ik vergeten ben ze in te nemen;) )

Anoniem zei

Ja dat van de visolie wist ik. Ik probeer regelmatig vis te eten, maar lust het niet graag. Nu blijft het bij een zure haring !!

Misschien ook aan het tablet net als Mariecus :-)

Het recept ziet er heerlijk uit !!!

mm

lheurebleue zei

@mariecus en mm: vis kan zoooo lekker zijn ...