dinsdag 6 mei 2008

Grootmoedertjes {Grannies} (3)

Ik las hier onderstaand bericht over hakende grootmoedertjes ...

{Poolse oma's haken sexy lingerie
Het ging al jaren minder met de verkoop van gehaakte tafelkleden en jurken in het Poolse bergdorp Koniakow. De Poolse oma's besloten over te stappen op de productie van sexy lingerie en hun producten op internet zetten. Dat bleek een goede zet van de omaatjes. Tadeusz Rucki, een van de geldschieters van de onderneming, zegt dat de g-strings nauwelijks zijn aan te slepen. De bestellingen komen uit alle delen van de wereld. (...) ‘De mensen zijn niet alleen gek op de traditionele witte, gehaakte exemplaren, maar ook de rode en de zwarte zijn populair.’ Hij laat het ondergoed maken door vrouwen uit het dorp, die vaak al meer dan veertig jaar ervaring met dit handwerk hebben. Niet iedereen in het kleine bergdorp is blij met het succes van de oma´s. Helena Kamieniarz van de plaatselijke stichting voor volkskunst spreekt er schande van. ‘Wat er gebeurt gaat dwars tegen onze oude traditie in. Haken is niet bedoeld voor het maken van deze kledingstukken.’}

Na wat googelen vond ik de website van KONI-Art laces. Naast sexy lingerie zijn toch nog gehaakte kleedjes, gehaakte engeltjes enz. te vinden. Alles wordt gemaakt met fijne Egyptische en Turkse katoen.
Nog kort voor zijn dood liet Karol Wojtyla, de vorige paus, Koniakówer kant naar Rome sturen. Inmiddels is een groot deel van het 5000 zielen tellende dorp op een of andere wijze betrokken bij het maken en verkopen van Zondige Slipjes. Maar niet iedereen is blij: "Früher bedeckte die Spitze Altäre, heute Hintern". Lees verder hier.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Daar zijn mijn haaksels maar heel eenvoudig bij, mooiii !!!

Zij zullen wel heel fijn garen gebruiken.
Normaal is haakwerk ook niet zo rekbaar.

mm

lheurebleue zei

er zijn heel fijne, geraffineerde haakwerkjes bij. inderdaad is haakwerk over het algemeen nogal stug. gebreide kledingstukken zitten beter dan gehaakte. maar wie weet hoe de poolse dametjes kunnen toveren ...

Anoniem zei

Wauw, dat is toch weer heel iets anders dan onze netjes! Heb juist nog wat bolletjes gekocht en een ander netjes patroontje van Drops gedownload, om mee te nemen naar het zonnige zuiden!
Die hempjes zijn wel schattig (voor meisjes van 18)

Anoniem zei

geweldig: bedankt voor dit stukje. Ik ga het op mijn site zetten (met uiteraard een verwijzing naar jouw site)

Annelies zei

Een heel leuk stukje om te lezen !