dinsdag 30 november 2010

Woord van het jaar: 'wolplamuur'

Ik begrijp de jaarlijkse heisa rond het 'woord van het jaar' eigenlijk niet zo goed. Maar - vermits ik breister ben EN slachtoffer van gemene mottenaanvallen - zou ik dit jaar willen pleiten voor het woord 'wolplamuur'. 'Pardon?' zal je zeggen en dat begrijp ik. Ik ken het woord pas sinds ik vandaag in de NRC een artikel las over de Amsterdamse Heleen Klopper die volgens het blad Time met haar 'wolplamuur' een van de beste uitvindingen van 2010 heeft gedaan. Beelden zeggen meer dan woorden, kijk daarom hieronder naar een filmpje over die befaamde uitvinding.
Het NRC artikel is vrij juichend, in de praktijk lijkt mij dit een toepassing van de bekende 'naaldvilttechniek' . Ook is de vulling nog wel goed te zien - maar misschien mag dat tegenwoordig wel.
Hoe dan ook: wat vind jij eigenlijk: is dit een kwestie van innovatie of van slimme marketing?
O ja, hier (Nederland) en hier (Vlaanderen) kan je stemmen voor het 'woord van het jaar 2010. 'Wolplamuur' staat er wel niet tussen maar wel woorden als daggeren, dork, pokkefrost, waxinewerper, ruttentutten, streelmeisje, kakaboulet, twilliciteren. Ik heb ze nooit gehoord of gelezen, jij wel? Maar gelukkig wordt de betekenis gegeven - zo kan je de blitz maken met je actuele taalkennis ...

8 opmerkingen:

Anoniem zei

bestuursobesitas viel toevallig net bij Pauw en Witteman. ik vind het wel een mooie.

wolplamuur kende ik wel, ook een prachtig woord en commercieel hoeft het niet eens een succes te zijn. In feite kun je zo veel langer met een wollen trui doen.
groet, Marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

MoniqueB. zei

Ik ga totáál voor twilliciteren. Ronduit brilliant!

Die ruttentutten snap ik ook wel. erg grappig.

Wolplamuur had ik toevallig volgens mij op Ravelry voorbij zien komen.
Het blijft taal verfraaiing.
(om bij Marcella te blijven :0 )

Saskia zei

Ik ben het met je eens, zoals je al bij Berthi hebt kunnen lezen. Wolplamuur is gewoon een praktische toepassing van droogvilten.

Janny zei

Bij de woorden van het jaar 2010 zitten inderdaad heel leuke. Ik vind ook bestuursobesitas een heel treffende. En hoewel staatsschuldcrisis een niet zo'n mooi woord is, is het wel wellicht wel hét woord van de komende tijd.

Anoniem zei

ja schitterend woord !!

Ik draag geen wol dus hoef niet te plamuren maar grappige woorden vind ik altijd wel leuk. Gebruik er regelmatig, maar die halen nooit de krant.

EN zo'n braaf meisje als jij krijgt toch wel zo'n mooi pakket, van het vorige logje, in haar muiltje !!???


mm

MM

berthi zei

Haha, telepathie!:-) Grappig toch!

Wat een woorden komen voorbij. Het is maar goed dat de betekenis wordt gegeven!:-) Bestuursobesitas springt eruit maar wolplamuur vind ik natuurlijk veel mooier!

Willy zei

Leuk woord Wolplamuur. Ik kende het al van Saskia, dat zie ik mezelf ook nog wel doen.

betty prins zei

ja, er komt heel wat aan vreemde woorden voorbij, toch onthoud ik ze niet (wolplamuur wel, maar die vaardigheid hanteer ik tegenwoordig regelmatig), blijkbaar ben ik niet zo gericht op taal of verandert het te snel...