dinsdag 2 november 2010

Allerzielen: een berichtje dat niet somber hoeft te zijn

Allerzielen, de Dag van de Doden. Zaterdag ben ik op de graven van geliefde doden - helaas een groeiend aantal - bloemen gaan leggen zodat ze er vandaag feestelijk bijliggen. Maar de dood is niet alleen maar somber, in Rusland bijvoorbeeld gaan mensen muziek maken, wodka drinken en picknicken bij het graf.
Leben ist sein zum Tode, zei Heidegger. Gelukkig is het leven wel wat meer dan dat, maar het begint met geboren worden en eindigt met sterven. Daar is weinig aan te doen. Waar je geboren wordt kan je niet kiezen, maar waar je begraven wordt misschien wel. Het kerkhof op ons Geheim Eiland is wel een van de mooiste plekken voor de rest van je dood. In en graf uitziend over de purperen zee en overwoekerd door wilde venkel. En als dan af en toe iemand een glaasje grappa komt drinken of een bord koude Parmigiana di Melanzane eten ... De dood kan mooi zijn.

4 opmerkingen:

aafke7 zei

Dat je er net zo mee bezig bent geweest! Prachtige foto!
Dat er bij alles van het leven een aanleiding voor wodka is verbaasd me niets! :)

betty prins zei

Er zijn van die plekjes, bijv op onze franse heuvel, daar zou ik ook tzt wel willen liggen.... Een prachtig uitzicht.
Eerst wel heel oud worden natuurlijk!

Annelies zei

Het leven is eindig. Dat hoor ik mezelf vaak zeggen, als ik hoor over de dood van iemand. Ik weet nog niet waar ik wil komen te liggen. Mocht ik er wat over te zeggen hebben dat een rustige plek met een warme uitstraling.

Berthi zei

Wat zijn er toch mooie tradities!