zondag 1 juni 2008

Magisch Marrakech

Terug uit Marrakech. Magisch Marrakech. Met de okerkleurige medina en de trotse Koutoubia moskee, met het Djemaa El Fna-plein en de wirwar van souks, met de dampende tajines en de zoete muntthee. Met de slangenbezweerders, theeschenkers, waarzeggers en dansers.

Met de kleurige piramides van rozebottels, koriander, kaneel, en munt, met de tapijthandelaren en ambachtslieden, met de kreupelen, blinden en bedelaars ...
Ik was er voor werk maar in gestolen uren dwaalde ik rond in deze stad van duizend-en-een-nacht. Overdonderd door de explosie van kleuren en geuren. Verwonderd over de soepele overgang van Middeleeuwen naar Eenentwintigste eeuw, van ezelskarren naar Internetcafés, van vrouwen met zwarte nikabs naar meisjes met fleurige topjes, van de fluit van slangenbezweerders naar het geknetter van scooters ...
In een piepklein atelier is een houtbewerker in de weer, in een ander wordt een fez geborduurd of koper in vorm geklopt. Drie mannen twijnen samen prachtig garen, een staat buiten en houdt de garens uiteen, een zit binnen en windt het garen op, een derde staat tussen hen in en leidt de draden ... En in weer een andere werkplaats worden van katoen, chenille en agave de mooiste sjaals geweven in de schitterende kleuren van Marrakech ...

5 opmerkingen:

Corrie zei

Wat heb je het prachtig beschreven allemaal, ik voel, hoor en ruik bijna alles en het doet me heel erg denken aan mijn reis naar Beiroet van een aantal jaren geleden. Heb je die shawl meegenomen? Prachtige kleuren!

MariecusBruyn zei

Wat een cultuur, hè! En zo verknipt... het aloude doorspekt met het allernieuwste. Mooi in beeld gebracht, en beeldig beschreven!

lheurebleue zei

@ corrie: Beiroet met zijn grote mix aan culturen moet wel heel bijzonder zijn. Ik heb die shawl inderdaad meegenomen. (Als je weer thuis bent, heb je spijt dat je niet meer dingen hebt meegebracht)
@ mariecus: nu lijkt alles hier erg eenvormig ...

Anoniem zei

Wat een bijzondere werkplek.
Idd een aantrekkelijke veelzijdigheid.

Prachtige sjawl.

Ach ga je gewoon nog een keer wat ophalen !!

mm

Anoniem zei

dat is wel een heel aantrekkelijk dienstreisje. Fijn dat je tussen de bedrijven door tijd had om zelf wat indrukken op te snuiven.

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl