vrijdag 27 juni 2008

Kalender: Juni


Juni is alweer bijna voorbij. De echte zomermaanden staan voor de deur. Een mooi juni, doet een mooie zomer verwachten. Maar Bé Courtadet geeft op haar Calendrier du Temps qu'il fait, (haar SAL 2006) ook een waarschuwing: in juni kan het nog behoorlijk waaien. Dus niet de deur uit zonder jas of trui ...
De Fransen hebben zowat voor elke dag een weerspreuk [klik]. Voor agrarische gemeenschappen is juni natuurlijk een beslissende maand: voldoende, teveel of te weinig regen of zon maken het verschil tussen overvloed en schaarste. Als het morgen - 28 juni - regent, zal de druivenoogst maar de helft opbrengen. Maar als het koren nu mooi op het veld staat, kan de boer veel moois verwachten. Sowieso moet hij in deze periode hard werken.
À la Saint-Fabien, bon foin jaunit bien.
Au jour de Saint-Germain, travail tôt ou tard.
Pluie de Saint-Irénée, réduit la vigne de moitié.
Wij kennen natuurlijk ook weerspreuken maar op een paar uitzonderingen na zijn ze niet aan zo'n precieze datum gekoppeld. Dus wel:
Het weer van St. Jan(24), houdt dertig dagen aan.

Met St. Jan de wind uit het noorden, het goede weer is geboren.

Als op St. Pieter (29) het haantje kraait, komt het regenweer ons toegewaaid.

Nu even controleren of deze wijsheden kloppen ...

3 opmerkingen:

Corrie zei

Wat leuk om ook bij jou een weersoverdenking te lezen, Gabriële heeft er ook zo'n leuk logje over geschreven. GElukkig verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat ik niet van het weer afhankelijk ben voor inkomen of geluk, maar voor de boeren is het heel hard werken nu. Wat een schattige borduurtjes zijn dat van de SAL

lheurebleue zei

@corrie: ik ben op de log van gabrielle (die ik niet kende) gaan kijken. grappig dat zij op dezelfde dag over hetzelfde schreef!

MariecusBruyn zei

ben benieuwd hoeveel wijheid er in deze spreuken steekt! Met St-Jan was het prachtig weer, maar vandaag al onweders.... uhm... of zijn er uitzonderingen toegestaan (knipoog)