donderdag 17 april 2008

Tussendoortje: Gent


Een tijd geleden luisterde ik naar een interessant radioprogramma over de tentoonstelling De camelia of de aristocratische roos die momenteel loopt in het MIAT in Gent. Fascinerend is hoe de camelia in Gent terechtkwam. De Duitse arts Von Siebold die voor de Oost-Indische Compagnie in Japan verbleef verzamelde daar ook bloemen en planten. Op weg terug naar Nederland legde zijn schip op 8 juli 1830 in Antwerpen aan. In augustus brak de Belgische Opstand uit. Een deel van de camelia's aan boord, bestemd voor de Hortus Botanicus van Leiden, kwam terecht in de Gentse Plantentuin. Zo werd de camelia de eerste plant die op industriële wijze werd geproduceerd. De Gentse camelia prijkte in de kastelen van Rusland, Frankrijk en Duitsland in de tijd dat Alexandre Dumas La Dame aux Camélias schreef.
Volgens de website van het MIAT gaat het om 'een indringende tentoonstelling over deze eerste industriële plant van Gent'. Daar moest ik heen! Helaas, wat een tegenvaller - een zaaltje met prenten en boeken, geen levende camelia in velden of wegen te bekennen.
Maar niet getreurd! Het MIAT (Museum voor
Industriële Archeologie en Textiel) bleek een heel interessant museum te zijn met uitgebreide collecties spinmachines, weefgetouwen, zetmachines, drukpersen enz.. Wandelingen door de tijd voeren je langs de evolutie van de textielindustrie, langs arbeiderswoningen, een oude bioscoop, loopgraven, winkeltjes, keukens en badkamers uit diverse periodes enz. Een beetje eclectisch soms maar toch heel leuk. En er zijn een paar interessante tentoonstellingen op komst, o.a. over quilt art, over vilt en over handweven. Redenen genoeg om gauw weer naar Gent te reizen ...

2 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Het MIAT is een prachtig museum. Jaren geleden was ik er voor een merklappententoonstelling. Als ik nu lees over de komende exposities, is dat reden genoeg om weer eens terug te gaan.