het magisch moment tussen dag en duister - the magical moment between day and darkness ...
vrijdag 21 maart 2008
Lente?
Volgens de kalender is het de eerste dag van de lente. De knoppen van de bomen zwellen weliswaar maar de natte sneeuw draagt niet bij aan een lentegevoel. Ik liet mij vandaag niet in de war brengen en kookte in een warme keuken alvast een heerlijk lenteschotel voor Pasen ...
Lamsnavarin
(voor 4 personen):
Nodig
• 1 kg magere lamsschouder in kleine stukjes
• 800 gram nieuwe aardappelen
• 1 bosje jonge wortelen
• 250 gram boontjes
• 1 bosje jonge raapjes
• 200 gram erwtjes
• 2 rijpe tomaten
• jonge uitjes
• 2 teentjes knoflook
• olijfolie
• suiker
• witte wijn
• kruidentuiltje
• peterselie
Bereiding:
1. Braad het vlees snel aan in wat olijfolie. Kruid met peper, zout en wat nootmuskaat. Bestrooi met een eetlepel suiker en laat alles al roerend nog vijf minuten bakken. Voeg het kruidentuiltje toe en overgiet alles met een glas witte wijn en wat water. Het vlees moet net onder staan.
2. Pel en ontpit de tomaten en hak ze fijn samen met de gepelde lookteentjes. Dit gaat mee in de pan. Breng alles eventjes aan de kook. Dan met het deksel op de pan 45 minuten laten sudderen.
3. Intussen de groenten klaarmaken. De uitjes pellen, raapjes, wortelen en aardappelen schrapen. De aardappelen in de lengte in vieren snijden. De hele worteltjes, de raapjes en de uitjes in wat boter stoven - regelmatig omscheppen - kruiden met peper en zout. Wortelen, raapjes, uitjes en aardappelpartjes gaan nu in de pan. Reken een twintigtal minuten.
4. Boontjes schoonmaken en de erwtjes doppen indien vers. De boontjes en de erwten toevoegen en in de pan laten meesudderen tot ze gaar zijn.
Deze schotel smaakt het lekkerst als hij een dag op voorhand is klaargemaakt. De smaken hebben dan tijd om zich te vermengen en het vlees wordt zachter. Zorg er wel voor dat de groenten niet plat gekookt zijn.
Bestrooi de schotel voor het opdienen met fijngesnipperde peterselie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
dit ziet er heelrijk uit, mmmm
marcella
http://nuttigenfraai.web-log.nl
Mmm lekker
Echt heerlijk, vandaag schijnt de zon dus maak ik hem nog eens op basis van jouw recept.
Een reactie posten