maandag 24 maart 2008

Aramees alfabet

Pasen: chocoladen eieren, paashazen, lekker eten ...
Bijna zou je vergeten waar het eigenlijk om gaat, de opstanding uit de dood. En zoals de betekenis van Pasen lijkt te vervagen, zo dreigt ook het Aramees, de taal van grote stukken uit de bijbel en de taal van Christus, te verdwijnen. Het Aramees is een van de honderden, zo niet duizenden bedreigde talen die het einde van deze eeuw wellicht niet zullen halen. En niet alleen de taal, ook de sprekers van het Aramees, de Assyrische christenen, worden bedreigd. Vooral in Irak. Sinds de inval in 2003, worden ze vervolgd door Islamitische fundamentalisten. Tientallen kerken en kloosters werden getroffen door bommen, honderden mensen vermoord. Voor de oorlog maakte de Assyrische christenen 5 % uit van de Iraakse bevolking, nu maken ze 40 % uit van de Irakezen die gevlucht zijn naar het buitenland. De Deense cartoons bevorderden de vreedzame relaties bepaald niet. En zou Wilders zich realiseren dat hij deze Assyrische christenen - uit naam van het christendom - extra in gevaar brengt? Misschien moet hij even stilstaan bij de boodschap van Pasen. En graag een beetje nuance in het debat ...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De mensen die Aramees spreken worden in de eigen taal Suryoye genoemd. Hiervan noemt zeker 90-95%zichzelf dan ook een Arameeer. Dit is ook het officiele standpunt van de Syrisch-Orthodoxe kerk waar deze gemeenschap toe behoort.

De mensen die zich daadwerkelijk Assyrisch noemen spreken ook een ander dialect: het Assyrisch. Deze mensen bevinden zich bijna volledig in Irak.

Anoniem zei

Ik zou zo graag mijn tattoo willen in het aramees maar heb geen flauw idee hoe je het schrijven moet !
Vooral omdat er met de klinkers iets aan de hand is ...
Ik wil graag Papa & Mama & Blessed in het aramees, niemand zeker een idee hoe dat moet ??