zaterdag 22 december 2012

Papieren Kerst 4 - De Kerstkrans

De wereld is gisteren – 21-12-2012 – niet vergaan. De winter is gewoon zoals in alle voorbije eeuwen weer begonnen. Niet mijn lievelingsseizoen. Het enige voordeel is dat er na de winter weer een lente komt. Gewoon die paar donkere maanden uitzitten. De oude Germanen vonden dat kennelijk ook: ze vierden midden in de winter het feest van de zonnewende, de terugkomst van de zon. Ze haalden winters groen - hulst, maretak, spar en den - in huis en schikten dit in een krans, rond als de zon, een zonnewiel. De zonnewielen rolden verder in de roosvensters van Christelijke kerken.
 Bron: Wikimedia: achtspakig Romaans roosvenster San Silvestro, Trieste, Italië, 12e eeuw.
En nu komen ze elke winter aangerold om onze voordeuren te sieren. Ik hoop dat ze nog steeds even krachtig zijn als vroeger en ervoor zorgen dat kwade geesten en demonen (en inbrekers!!) aan ons huis voorbij gaan.
Ook mijn krans is gemaakt van winters groen. Gewoon wat takken klimop uit de tuin - symbool van nieuw leven - tot een krans gebogen en er wat gelukbrengende maretak in gevlochten. Maar ik heb wat elementen toegevoegd die de Oude Germanen niet kenden: de takken zijn verstevigd met Japanese masking tape en
versierd met papieren bloemen die vastgeplakt zijn op WC-papierrollen (die de Germanen vast nog niet hadden!).
De bloemen (rolled paper flowers) maakte ik volgens deze tutorial [KLIK] met papier.
Niet zomaar papier: met pagina's uit de Gesamtausgabe - Gedichte van Nicolaus Lenau. Het zijn poëtische bloemen dus. Als eerbetoon en om goed te maken dat ik zijn boek verknipt heb (het was al stuk) een Wintergedicht van Lenau, te gebruiken als het onverhoopt een Witte Kerst (en niet zo'n druilerige dag als vandaag) zou worden:
Winternacht
Vor Kälte ist die Luft erstarrt,
Es kracht der Schnee von meinen Tritten,
Es dampft mein Hauch, es klirrt mein Bart;
Nur fort, nur immer fortgeschritten!

8 opmerkingen:

Ria, zei

Wat een stijlvolle krans heb je gevlochten. Wat kun je toch veel zelf maken, hè? Dubbel plezier: materiaal bij elkaar zoeken, maken, en er iedere dag van genieten.
Onderwijl geduldig wachten op de lentezon. :)
Fijne dagen voor huize l'heure bleue

Marloeskreatief zei

Oh oh ik vind het iedere keer weer een verrassing bij jouw ,zal me niet snel vervelen als ik bij je kom buurten erg leuk kom net uit de tweede ronde winkel waar ik een muziekboek scoorde voor een kwartje om daar wat mee te doen ,maar deze poëtisch bloemen zijn ook top gr marloeskreatief

Anoniem zei

Fijn om bij jou over de midwinter-gebruiken te lezen, altijd zo interessant! Je krans is erg stijlvol geworden, hopelijk hangt hij beschut in niet de immer vallende regen :( Wat best sneeuw had mogen zijn, toch?

Marina zei

We hebben seizoenen nodig omdat we wat erna komt weer met open armen te kunnen ontvangen. Lichtjes en kaarsjes en kachels, warme wafels en chocolade melk dat heeft toch wat bij donker en kou.
Ik vouw een soort gelijkaardige rozen in crèpepapier die je in water kan laten verkleuren, leuk zijn ze je winterroosjes! Die positieve noot van jou is altijd zo heerlijk hartverwarmend!

Anoniem zei

PRACHTIGE kerstkrans! WOOOOW!
ik wens je een gezellige kerst, veel feestpret en een goede aanloop naar het licht van 2013!!!
groetjes, Hilde

dutch sisters zei

Erg mooi je kerstkrans. Heel fijne dagen toe gewenst.
Groeten, Heleen en Corry

Bertie zei

wat een mooie krans! die rozen ga ik ook maken, een superidee!
sommige boeken zijn niet meer te redden, dan is het leuk om ze voor papierkunst te hergebruiken. 't is een mooi gedicht; ik had nog nooit van Lenau gehoord, is dat erg? ;-)

inge zei

wat een mooie krans en met zulke bloemen maakten we met de patienten een hele krans voor op de kersttafel ...hij was wel iets minder poetisch als de jouwe ...heel mooie dagen gewenst Elisabeth ....