zaterdag 1 december 2012

Noorderlicht

 't Lijkt wel of ik in een Digitaal Dipje zit: het bloggen wil maar niet vlotten. Misschien omdat het 's avonds al donker is als ik thuiskom en de zon allang verdwenen - als die er überhaupt al geweest is.
Vandaag was er eindelijk voldoende licht om het eindresultaat - de Northern Lights Cape - te fotograferen van het bloedstollend geknip aangekondigd in mijn vorige bericht. Ik was meteen weerloos verliefd op het patroon toen zij van Atelier Prins er begin juli aan begon. En toen zij het resultaat van haar warm breisel (in hartje zomer!!) liet zien, was er geen houden meer aan: ik moest en zou deze kindercape voor Elena maken. Woensdag krijgt ze hem, met Sinterklaas. Om zeker te zijn dat ze hem ook zal dragen moet ik misschien maar zeggen dat het een Pietencape is (ze draagt sinds vorige week van 's ochtends tot 's avonds een Pietenmuts).
Maar terug naar het knipavontuur. Eerst een antwoord op de vraag van Janny 'wat de zin van aan elkaar breien is als je het later weer doorknipt'. Goeie vraag! Welnu: het is lastig om Fair Isle/Jacquard rechts/averechts te breien want de averechtse naald moet je 'in spiegelbeeld' breien en je ziet het motief niet goed. Als je rondbreit kan je alle naalden rechts breien. Maar ja, veel patronen hebben een opening. Dan biedt een 'steek' (spreek uit: stiek') de oplossing: je voegt een paar extra steken toe die je later doorknipt. Je verstevigt de steken en vouwt de flapjes naar binnen zodat het breisel niet rafelt. Dat is de theorie. Maar dan komt de ijzingwekkende praktijk. Ik probeerde eerst maar even met een proeflapje.
 Oef, dat lukte. Dus dan - tromgeroffel - het Grote Werk:
En tada: de koker ....
... werd een capuchon! (Zoals je ziet fotografeerde ik de knipfoto bij kunstlicht.)
En nu zit ik toch te dubben of ik de eer aan de Breipiet laat of toch maar zal zeggen dat oma (die graag wil scoren!!) de cape heeft gemaakt - helemaal speciaal voor Elena.
Het patroon van de Northern Lights cape vind je hier: [KLIK].

21 opmerkingen:

Willy zei

Het was even stil, maar nu laat je ook wel iets heel moois zien. Welk meisje is daar nu niet blij mee.Wat zal het haar leuk staan. Al had je en proeflapje, het blijft spannend om er dan uiteindelijk toch de schaar in te zetten. Fijn weekend,

Gerda zei

Prachtig geworden, wat een mooie motieven. Wat zal ze er blij mee zijn. Spannend altijd, in een Steek knippen. Maar het resultaat is altijd mooi. Heel vroeger breide ik traditionele Noorse truien, waarbij je dan ook nog bij de halsopening stof aanzet en borduurt, na het doorknippen van de steek. Groetjes, Gerda

marcella zei

Oma heeft de breiPiet geholpen, dat is me wel duidelijk ;) Wat een snoepige cape en wat zal de kleine prinses daar blij mee zijn. Een kunststukje, Elisabeth...en mocht je Elena niet vertellen dat oma heeft geholpen, dan hebben wij het hier toch allemaal wel gemerkt, chapeau!

Martine zei

Chapeau, wat is dit mooi geworden.
Je bent een geweldige hulp van de brei Piet.

Annelies zei

Jeeh, wat is hij mooi geworden !

Unknown zei

welk meisje zal niet wat blij zijn met zo'n prachtige én warme cape bij dit gure weertje! groetjes, Hilde

Wilma zei

Wat een leuke cape, lijkt me heel veel werk en moeilijk dat doorknippen in breisels.... Veel plezier ermee.

Anoniem zei

Mag ik stiekem ongelofelijk jaloers zijn op Elena? WOW, wat een prachtig cadeau gaat zij krijgen van deze hulppiet!!! Complimenten hoor, het was een hele uitdaging zo te zien!

Atelierprins.blogspot.com zei

Yeah, het is je gelukt en het resultaat is een prachtige cape. ik vind het met rood erin ook erg leuk. et breien beviel mij zo, dat ik weer andere werkjes aan het maken ben.. En de tweeling heeft mutsjes gekregen met iets ingebreid. Zal er foto,s van maken, misschien iets voor die kleine van jouw?

Anoniem zei

Wat is het een spannende exercitie geweest. Missie volbracht! Fantastisch. Van deze pieten hebben we er nooit genoeg.

Antje uit Urk zei

Nou, die is prachtig geworden!! En ik begrijp het nu helemaal. Bedankt voor de uitleg. Elena zal vast heel blij met haar cape-je zijn!
Groetjes,

ireneinhetatelier zei

Wat een beeldige cape is dit - ik vind het een juweeltje! Gelukkig maar, dat Breipiet Oma om hulp gevraagd heeft..anders was het nooit gelukt! Wat zal ht haar mooi staan....

Jeanny zei

Heel mooi die bijzondere cape voor Elena!

Balsemien zei

Hoi!
Long time ago.... Mooie, nee prachtige cape heb je gemaakt zeg, echt geweldig. Kun je niet zeggen dat Sinterklaas gevraagd heeft of Oma de breipiet een beetje wilde helpen? Met het bloggen vlot het bij mij ook niet... Komt vanzelf wel weer hoop ik!

Bertie zei

Zie je wel dat je het kon! En 't is geweldig mooi geworden!

Marina zei

Blijven komen hé, zo geweldig veel moois dat jij ons telkens laat zien en die stijl van jou, ik hou ervan, jij bent zo super met breinaalden en haaknaald (ik krijg daar angstzweet van).Ik vind dat jij de eer verdiend!

aniet67.blogspot.com zei

Wat een geweldige schattige cape! Welke meisje zou daar niet blij mee zijn?

Janny zei

AZha, nu begrijp ik de zin ervan!
Wat is de cape prachtig geworden!
Ik zou zeggen dat Sinterklaas aan oma heeft gevraagd een cape voor Elena te breien. Tenslotte kan het lieve kind niet vroeg genoeg weten wat een knappe oma ze heeft:-)
Janny

josé zei

Wat mooi Elisabeth, je mag trots op je zelf zijn. Heel knap gedaan en in deze kleurtjes zo lief.

Zo goed gelukt ook Ze zal blij zijn op sint en piet en de hulp van Oma.

Ik doe jou dit niet na.

Monica zei

Oh, Elisabeth wat is dit schitterend geworden, de kleuren, het patroon en jouw knipwerk: chapeau! geloof me, wat zal Elena hier trots op zijn. Gezellig sinterklaasfeest morgen.

FotograficaNA zei

Misschien mag de moeder van Elena de cape ook wel eens dragen? ;-)