zondag 29 april 2012

Kan kunst de wereld redden?

Zou het echt zo zijn dat het tij weer keert? Dat weer meer gekeken wordt naar wat mensen bindt dan naar wat hen scheidt?
Recent dieptepunt was misschien wel die onheilsdag dat Anders Breivik op het idyllische Utoya -  terwijl de zomerzon scheen boven het blauwe meer en de vogels zongen in de groene bomen - zoveel jongeren met berekenende haat doodde en verwondde. Maar het geeft moed te horen hoe tienduizenden Noren deze week samen met Lillebjørn Nilsen als protest Barn av Regnbuen, de Noorse versie van My Rainbow Race van Pete Seeger, zongen. Heel ontroerend - ik krijg telkens weer tranen in de ogen als ik ernaar luister.

Kan Kunst de wereld redden? Ik weet het niet, maar misschien moeten we verandering niet aan anderen overlaten en 'zelf de verandering zijn die we in de wereld willen zien' zoals Mahatma Gandhi zei.
Foto: Motherhood your way via Rainbow Museum
Dit zat ik te overdenken, regenbogen hakend volgens dit patroon [KLIK]. Heel verrassend kreeg ik deze link toegestuurd van Simon, de conservator van het Rainbow Museum, die mij bedankte voor de aandacht die ik hier aan zijn museum gaf. Het Regenboogmuseum is nu ook op Facebook en Pinterest, er is zelfs een Kinder Regenboogmuseum geopend. (De musea zijn zonder museumjaarkaart en ook buiten kantooruren gratis toegankelijk.) 
Ik vind dat je je eigen lot in handen moet nemen, je eigen hoop moet vormgeven - inderdaad: zelf de verandering zijn die je in de wereld wilt zien. Daarbij kan een regenboog haken terwijl je naar My Rainbow Race [KLIK] luistert misschien een beetje helpen. Ik geef 10 kaartjes met de benodigde katoen weg (het patroon dus hier). Mail mij je adres als je er eentje wil (mijn mailadres vind je bij 'about me' in de rechterkolom). 
Met de regenboog op een kaartje kan je iemand sterkte, succes, hoop, geluk wensen.
En een regenboogbroche op je jas of boodschappentas kan bemoedigend glimlachen naar de mensen op straat en in de winkel.

MY RAINBOW RACE

Chorus:
One blue sky above us
One ocean lapping all our shore
One earth so green and round
Who could ask for more
And because I love you
I'll give it one more try
To show my rainbow race
It's too soon to die.

1.    Some folks want to be like an ostrich,
Bury their heads in the sand.
Some hope that plastic dreams
Can unclench all those greedy hands.
Some hope to take the easy way:
Poisons, bombs. They think we need 'em.
Don't you know you can't kill all the unbelievers?
There's no shortcut to freedom.
(Repeat chorus)

2. Go tell, go tell all the little children.
Tell all the mothers and fathers too.
Now's our last chance to learn to share
What's been given to me and you.
(Repeat chorus one and a half times)

Words and Music by Pete Seeger (1967)

21 opmerkingen:

Annelies zei

Als ik kijk naar de warmte die vele mensen om me heen uitstralen weet ik zeker dat de wereld te redden valt.
Ik haak niet mee, maar vind het een heel leuk initiatief.

Janny zei

Ik ben ook ontroerd als ik al die mensen het lied hoor en zie zingen. Ik ben momenteel zelf erg veel aan het haken:-) dus laat ik de boogjes aan een ander.
Janny

Anoniem zei

Ik word er stil van... wat een ontzettend mooi logje! Ik zou heel graag een regenbooghaakseltje willen maken, als symbool voor iedereen die de hoop en geloof in de mensheid levend wil houden....

Marrie-jette zei

Het is om kippevel van te krijgen...Wie begrijpt zoiets?
Begin bij jezelf vind ik ook...waar moet men anders beginnen?

inge zei

ik geloof dat we met positiviteit de wereld kunnen redden ...en dit vind ik een leuk initiatiefje ...ik wil wel een regenboogje haken ...

Bertie zei

Volgens een boek van Steven Pinker: The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined, is de tijd waarin wij leven verrassenderwijs de minst gewelddadige in de geschiedenis van de mensheid. Ik vind het bijna niet te geloven, maar hoop heel erg dat dat waar is. Hoe dan ook, een kleine symbolische bijdrage aan de vrede in de vorm van een gehaakt regenboogje voor een medemens is een leuk idee!

Elizabeth zei

Laten we hopen kunst ons in ieder geval weer bij zinnen kan laten komen.

Ria A.-S. zei

Ik denk wel dat kunst de wereld kan redden. Ik wil het gewoon geloven.

Unknown zei

Lucebert schreef al "alles van waarde is weerloos". Ik vind dat we moeten blijven geloven dat op het eind de 'zachte krachten' het zullen winnen van geweld en onrecht en dat ja, inderdaad, kunst de wereld kan redden.

Dank voor dit logje.
Ik heb je een mailtje gestuurd voor de haakkatoen, want ik wil wel zo'n regenboog haken.

Unknown zei

De link naar het patroon werkt helaas niet......

Anny zei

Als ik denk aan dat plein in Noorwegen en het nu weer zie dan krijg ik weer kippenvel! Die regenboor is een mooi idee. Weet je, ik heb katoen in alle kleuren van de regenboog, en kan het makkelijke zelf maken. De kaartjes laat ik daarbij voor de anderen, die niet zo dik in hun materiaal zitten.

berthi zei

Ik ben er stil van!

betty prins zei

Voor wat er vorigjaar in Noorwegen is gebeurd, zijn geen woorden. Het is prachtig dat er dan gezongen wordt, dat verbind en geeft lucht aan al die verwarrende gevoelens.
Kunst, in welke vorm dan ook, verbroedert wel degelijk!

Anoniem zei

Bedankt,dat je dit met ons hebt gedeeld.
Verbeter de wereld,maar begin bij jezelf. Dat moet toch kunnen???
Leuk idee van het regenboogje-ga ik zeker doen op mijn nieuwe patchworktas.
fijn weekend.
groetjes,Truus uit Drenthe

Carin Wijnand zei

Een late reactie, maar niet minder onder de indruk van je initiatief en visie. Regenboog ! houd al mijn hele leven van dit fenomeen :))

Het lieve leven... zei

wat een mooi logje, ik wil graag zo'n regenboogje haken Lieve groet, Petra

Noor zei

Wat een mooi initiatief om een regenboog te haken met elkaar en zo de wereld een beetje mooier te kleuren en de hoop op vrede kracht bij te zetten...
De regenboog verschijnt regelmatig intuïtief in mijn mandala, ik vind het een mooi en hoopgevend symbool.

M-art zei

Wat mooi, ook ik leef onder de regenboog, samen met de natuur om ons heen en geniet daar met volle teugen van, en wil graag 1 van jouw regenboogjes haken om anderen ook onder de regenboog te laten genieten.

Anoniem zei

Wat een mooi idee van jou! Goed initiatief hoor.

Akkelien zei

Mooie blog over de regenboog! Het zit in de lucht! Vorige week letterlijk: ik heb er verschillende gezien! En zelf houd ik ook erg van regenboogkleuren en ben er op dit moment ook iets mee aan het maken en ga er dan iets over plaatsen op m'n website www.debreimeisjes.nl. En dan wil ik graag een link naar dit stukje plaatsen!

hannie gamlieli zei

Wat een mooi idee.Vond dit blog toevallig via Berthi.Ik borduurde het boogje voor o.a.boekenlegger.Drukte op je naam en kreeg dit blog.Wat een goeie ontdekking. Bedankt hannie gamlieli.