vrijdag 6 januari 2012

Ik heb de boon! Ik ben koning!

 Bron: Wikimedia
Irritant he, als mensen zeggen: 'dat had ik nog voor jou willen kopen/doen/meebrengen, maar ...'.  Dan denk je: waarom heb je dat dan niet gekocht/gedaan/meegebracht? En waarom vertel je daarover nu dat niet het geval is? Anders was ik/jij niet ontgoocheld geweest!
En nu doe ik hetzelfde! Ik had vandaag, Driekoningen, een paar dingen willen laten zien: onze mooie driekoningenbeeldjes, zelf meegebracht uit Napels en de heerlijke Galette des rois die mijn dochter meebracht uit Parijs. Maar de beeldjes heb ik net opgeruimd - ze zitten nu ingepakt in een doos in een krat in de kelder. Driekoningen is namelijk de dag om de kerstboom eruit te zwieren en de kerstversiering op te bergen. (Heerlijk om het huis in kerstsfeer te brengen maar nog prettiger als al die rommel - zo lijkt al dat mooie spul na Kerstmis - weer weg is. Vinden jullie dat ook?). 
En de Galette des rois? Die heb ik woensdag al samen met mijn dochter-aan-zee en Elena opgegeten (foei!). Die kan is dus ook niet laten zien.
Wat te doen? In het 'echte' leven kan je niet zomaar ergens binnenstappen en beeldjes en driekoningentaarten stelen. Op Internet kan dat wel. En dat heb ik dus gedaan - wel netjes met een bronvermelding, dat weer wel. Sorry voor & dankjewel aan de rechtmatige eigenaars ...
Mijn vader bakte vroeger voor Driekoningen een cake (een 'quatre quart') waarin een boon verstopt was. Als je de boon had, was je koning en mocht je een kroon dragen. Dan was je heel blij - al wist je eigenlijk niet waarom.
Bron: Mnioo
In de galettes des rois die ze rond deze tijd in Frankrijk verkopen (met een papieren gouden kroon), zit een 'fève' vertstopt. Vroeger vaak kleine porseleinen beeldjes, nu vaak plastic dingetjes.
Op 6 januari gaan kinderen in Antwerpen, zoals wij vroeger, verkleed als koningen langs de deur, zingend en bedelend om geld en snoep:
Driekoningen, Driekoningen,
geef mij 'ne nieuwen hoed;
M'nen ouwen is verslete,
ons moeder mag 't nie weten.
Onze vaoder heget gèld
op de rooster geteld.
Wat dat betekent? Geen flauw idee! Dat zoek ik volgend jaar wel uit. Nu ga ik blauwe druifjes kopen, in de illusie dat het snel voorjaar wordt. Alhoewel, deze week zag ik honderden krokussen op het Haagse Lange Voorhout. Mooi om te zien, maar niet normaal ...
 Onscherp bewijsstuk. Mijn i-phone noch ik waren dronken ...

21 opmerkingen:

Marina zei

Hier ook tijd om de boom op te ruimen. Tijd voor vernieuwing!
Op het einde van de maand zie je dagen al goed lengen zoals wij dat zeggen = minder lang donker :0)
Het koningsliedje zongen wij ook met de kinderen uit de buurt van deur tot deur, en mijn kids deden het een paar jaar terug ook met de buurtkinderen. Eerst samen verkeden, instrumenten maken, dan zingen en daarna samen centen tellen en koningstaart eten met als afsluiter de echte koning van het jaar!

Monica zei

Ja, heerlijk die kerst spullen opgeruimd, dan kan het voorjaar komen... En de Galette des rois hebben wij dit jaar misgelopen, wij gaan pas eind februari het zuiden weer onveilig maken. (PS. Verleden jaar werd het plastic figuurtje apart erbij geleverd, volgens de bakker mocht het er niet meer in i.v.m. kans op beschadiging tanden/kiezen :-()

Janny zei

Ja..... jammer hoor! Zijn ons zowel de driekoningenbeeldjes als de Galettes des Rois door de neus geboord:-)
Het driekoningenliedje ken ik niet, is hier nooit traditie geweest.
Maar wel heel leuk om een dag "koning" te zijn, zelfs een nepperd.
Liefs,
Janny

Anny zei

Vroeger bakte ik wel een driekoningenkoek... zonder boon. En het liedje is hier in het Westen ook wel bekend. Maar het leeft hier niet zoals in Brabant en Limburg. Leuk overigens die weetjes...

Mapi zei

Mooi .
Kijk ook eens op mijn andere blog.daar heb ik mooie muziek van Bach geplaatst ter ere van het driekoningenfeest !
Liefs
Mapi

Wieke van Keulen zei

En... als je de boon gevonden had, mocht je beslissen wat er 's avonds gegeten gaat worden.

marcella zei

heerlijk die Galettes, ik kocht ze altijd in de Elzas als we daar in de kerstvakantie waren. Niet alleen heerlijk maar ook altijd leuk om het kroontje te mogen dragen en het presentje te vinden. Ik heb weer genoten van je verhaal en voor eventjes leek het of ik een stukje galette proefde ;)

Willy zei

Het lijkt altijd weer zo ruim (en kaal) als de kerstspullen opgeruimd zijn.
De krokussen zijn er nog eerder dan Drie Koningen dit jaar.
Fijn weekend, groetjes

Antje uit Urk zei

Weer wat geleerd Elisabeth! En nee, krokussen in januari dat niet goed! Waar blijft die winter!
groetjes,

Anoniem zei

Heerlijk logje, ook hier wel de Driekoningenspirit maar geen baksel met boon meer...! Die plastic figuurtjes heb ik trouwens nog nooit gezien, wat bijzonder en leuk! En nu op naar de lente, die is inderdaad al begonnen! Groetjes van Lupineke

betty prins zei

Ik schiet altijd in de lach bij het lezen van jouw verhalen. Die omgekeerde volgorde komt mij bekend voor, alles al op en opgeruimd en je had juist zo'n leuk plannetje...
Als niet katholiek weet ik te weinig van 3 koningen, geen cake of boon was ons deel,wel een heerlijk opgeruimd huis. Nu alleen de tulpen binnen halen dan kan het voorjaar beginnen!

Corrie zei

Ha,ha,ha, wat laat je me heerlijk lachen om dit verhaal. Super geschreven en ik las het net aan Jan voor. Ik ben nu ook blij en ik weet wél waarom! Om jouw enige log en een nieuw jaar waarin er hopelijk nog vele zullen volgen. Ik wens je alle goeds toe voor ieder moment in dit nieuwe jaar.

Corrie zei

... en oh ja, ook ik vind het na afloop van al die mooie en schitterende gezelligheid één grote berg rommel.

Unknown zei

altijd een fijne traditie gevonden dat driekoningen zingen. spijtijg is dat een beetje aan het verwateren; maar de driekoningentaart vind ik overheerlijk! al 2 jaar op rij had ik het stuk met het kleine beeldje!!! ;-)))

berthi zei

Met een big smile las ik je verhaal! Heerlijk geschreven! En zodra kerst voorbij is, wil ik tulpen in huis hebben. Ik wil dat het zo snel mogelijk voorjaar wordt!

Bertie zei

ooh, is het alweer driekoningen geweest! zonder kleine kinderen in huis lijkt de tijd nog veel sneller te gaan dan anders. ik heb er helemaal niet bij stilgestaan, geen koek-met-boon gebakken, geen liedjes gezongen, en een kerstboom hadden we dit jaar ook al niet op te ruimen, omdat we met kerst niet in het land waren. Gelukkig hou jij me nog een beetje bij de tijd ;-)

Bertie zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Marloeskreatief zei

kom voor het eerst langs op je blog,leuk verhaal ik ken het wel van vroeger dat mijn moeder een krentebrood haalde bij de bakker en wie de boon had was de koning,maar jouw verhaal met de poppetjes is echt veel leuker ,zal vast vaker een kijkje nemen bij je gr marloeskreatief

Balsemien zei

Prachtig verhaal, bij ons is dat gebruik helemaal onbekend, daarom is het zo leuk om erover te lezen!

MoniqueB. zei

Oh wat leuk! Van die boon had ik wel eens gehoord, maar dat het ook met poppetjes kon... hahaha.

Hier gaat de kerstboom er nog eerder uit, ivm verjaardag van dochterlief op oudjaarsdag. Hup naar zolder met het spul.

Groot gelijk dat je alles lekker op eet, er naar kijken helpt ook niet.

Ontgoochelt ben ik niet hoor...

inge zei

kerst lijkt al eeuwen ver ...dat heb je van in het hier en nu leven ...