woensdag 2 december 2009

Terwijl de nevels opstegen uit de bossen ..

Gisteren, terwijl de nevels opstegen uit de bossen - als gordijnen die openschoven voor een feestelijke dag - zoevde ik met de trein richting Leeuwarden. Een lange rit van het midden naar het noorden van het land. Ongestoord in een behaaglijke stoel, beurtelings werkend achter mijn laptopje en breiend aan een nieuw, redelijk ambitieus project. Wat een luxe!Voor ik naar mijn afspraak ga, heb ik nog even tijd om rond te dwalen door de stad.Pas als ik op de Voorstreek ben, realiseer ik mij dat Leeuwarden de geboortestad is van Slauerhoff en dat zijn ouders daar een behangerszaak hadden.
Dat Slauerhoff met zijn wilde drang naar de verten, niet erg gelukkig was in Nederland, blijkt wel uit zijn gedicht In Nederland. Waarom moet ik bij het lezen van dit gedicht nu plots denken aan Ramses Shaffy? Een complementair duo: Slauerhoff die het burgerlijke Nederland verlaat voor verre avonturen en Ramses Shaffy met zijn exotische afkomst die vuur & avontuur naar Nederland brengt.
In Nederland
In Nederland wil ik niet leven,
Men moet er steeds zijn lusten reven,
Ter wille van de goede buren,
Die gretig door elk gaatje gluren.
'k Ga liever leven in de steppen,
Waar men geen last heeft van zijn naasten:
Om ‘t krijschen van mijn lust zal zich geen reiger reppen,
Geen vos zijn tred verhaasten.

(...)

In Nederland wil ik niet blijven,
Ik zou dichtgroeien en verstijven.
Het gaat mij daar te kalm, te deftig,
Men spreekt er langzaam, wordt nooit heftig,
En danst nooit op het slappe koord.
Wel worden weerloozen gekweld,
Nooit wordt zoo'n plompe boerenkop gesneld,
En nooit, neen nooit gebeurt een mooie passiemoord.

Is Nederland inmiddels drastisch veranderd en zou Slauerhoff nu anders dichten?

10 opmerkingen:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Hee spannend breiwerk met verkorte toeren !!?;-)

Mooie 'verre' reis !!

AAA ik wilde als jong mens ook altijd naar die 'verten' als een zigeunerin trekken door de wereld. Maar heimwee deed zijn intrede en nu juich ik om mijn nederland net als Ramses.

Lieve (ik denk ook eenzame)man, ik mis hem.

MM

Bertie zei

Ik denk dat er wel veel veranderd is sinds Slauerhoff dit gedicht schreef. Juist de sociale conventies zijn veel losser geworden. Soms vind ik dat ook wel eens jammer trouwens. Vaak spreken mensen die last hebben van hun naasten niet meer langzaam, worden ze best vaak heftig, zeggen ze wat ze denken - ze hebben zogezegd een kort lontje... en weerloozen worden tegenwoordig evengoed gekweld...
Fijne stad, Leeuwarden; ik hoop dat je een leuke dag had!

Annelies zei

Ja, Nederland is erg veranderd. Of Slauerhoff er blij mee zou zijn ? Het zou eerder een cultuurschok zijn, want hij heeft niet met de tijd mee kunnen leven.

betty zei

Mooi wolletje!!, ben benieuwd naar het resultaat. Ja, die Ramses en Slauerhof, ik geniet nog steeds van zijn gedichten (die cd met fado's op teksten van Sl. mooi!)

Anoniem zei

prachtige man, Ramses Shaffy nooit gedacht dat ook hij eindig zou zijn; al die andere keren krabbelde hij op en dan wàs hij er weer. Voor Liesbeth List een heel groot gemis en voor ons in vroeger jaren een enorm talent

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Anje A. zei

slauerhoff zou nooit ergens gelukkig zijn.... zijn geluk zat hem in het altijd verder reizen, ergens aankomen en weer verder gaan... niet de bestemming, maar de reis. Voor Ramses Shaffy was de bestemming voldoende... geniet van de plek en van het moment, neem er de tijd voor, sta er bij stil. Wat een geluk dat er altijd zulke mensen zullen bestaan...

Guute zei

Slauerhof is me bijgebleven van mijn vroegere studies als leerkracht Nederlands. Nu zit ie ergens in een holletje in mijn geheugen maar toen ik hier zijn naam zag opduiken, wist ik meteen weer over wie je het had.
Altijd leuk als je een dag de hort op kan.

annita zei

Ik ben zoo benieuwd naar dat ambitieuze breiproject. De kleuren zijn in ieder geval super.

lheurebleue zei

@mm: wat goed dat je meteen weet dat dit verkorte toeren zijn. voor mij is het een nieuw begrip ...
@bertie: ja, de weerlozen worden helaas nog steeds gekweld. ik merk overigens ook aan mezelf dat ik vaak een te kort lontje heb :(
@annelies: ja, hij zou niet weten waar hij het had!
@betty: je bedoelt die van van christina branco? prachtig is die!
@marcella: sommige mensen zouden eeuwig moeten leven ... (anderen dan weer niet!!)
@anje: dit soort mensen geven een - zeer nodige - blik op een ander leven ...
@guute: ik vind het idd bepaald geen straf om zo'n tripje te maken!
@annita: nog even geduld ...