zondag 20 juli 2008

Dolce vita


Ik heb de zon gezien! Zo krachtig was ze dat we 's ochtends al moesten vluchten onder de ombrellone van vrienden - die zoals de meeste Italianen elk jaar naar la stessa spiaggia en stesso mare (hetzelfde strand aan dezelfde zee) gaan.

Luie stranddagen, enkel onderbroken door een lunch met parmigiana van Mama Enrica of een duik in de azuurblauwe Adriatica. Maar dan wel scherp in het oog gehouden. De zee is weliswaar rimpelloos en loopt zacht af maar als je op kniehoogte in het water bent, passeer je het dreigende bord Limite Aque Sicure.
Actieve dagen in de bergen. Bergdorpjes die volledig uitgestorven lijken tot het uur van de passegiata. Dan bruisen de straten van leven - jong en oud flaneert, discuteert en gesticuleert. Nu de hitte voorbij is, lopen we langs de etalages van de vele uitnodigende winkeltjes. De pasticcheria's met hun heerlijke koekjes en taartjes. En elk stadje heeft wel een mooie handwerkzaak - bijvoorbeeld met gehaakte gebakjes in de etalage.
Ook de kleine bergwegen zijn verlaten - kuddes ezels en schapen kunnen rustig passeren. Er is geen herder te bekennen. De schapen worden bijeengedreven door een kleine, rustige maar vastberaden herdershond. En nergens touristen. We rijden uren over de zinderende wegen
zonder een buitenlands nummerbord te zien, maar ook nauwelijks plaatselijke mensen. We wandelen uren alleen langs bergbeekjes die murmelen en watervallend huppelen onder schaduwrijke vijgenbomen.
Ah! La dolce vita!

9 opmerkingen:

Corrie zei

Elizabeth, wat een verrukkelijk logje, helemaal wat ik allemaal leuk vind, de vrolijkheid van het Italiaanse leven, de ezeltjes (ik kom oorspronkelijk uit het "Ezelsdorp" Heemskerk) waar ik zo van hou, het heerlijke Italiaanse eten, de prachtige natuur, de gehaakte gebakjes!!!! Oh wat leuk dat je ze daar ook hebt gezien, ha, ha, ha, ik weet nu wie mijn voorvaderen waren, dat moeten Italianen geweest zijn. Maar dan ... die zon, dat klopt niet met mijn afkomst, ik kan er gewoon niet tegen, als ik ooit naar La Bella Italia ga, zal het in het heerlijke voorjaar zijn. Wat een enig logje en dan die gezellige muziek erbij, helemaal goed en welkom thuis in een helaas erg regenachtig Nederland, maar volgende week komt het weer goed heb ik gehoord *Ü*

Anoniem zei

Ha je was er weer, gezellig !!!

OOo en zie allemaal heerlijkheden, MMMMMMMMMM

grappig de gebakjes.

En nu lekker nagenieten, als het goed is wordt het hier weer mooi, dus !!!;-))

MM

Anoniem zei

Fantastische dagen heb je gehad en heerlijk rustig! Wat een verschil met Parijs!:-)

MariecusBruyn zei

Ik waan me al in de Italiaanse achterafplaatsjes, Zo mooi beschreven. Maar wat een temperaturen en wat een gevaarlijke zee!
Komen er nog vakantielogjes?

Anoniem zei

fijn dat je zo genoten hebt en wat een leuk recept ,kende ik now niet...groecjes hilly

Anoniem zei

fijn dat je zo genoten hebt en wat een leuk recept ,kende ik now niet...groecjes hilly

lheurebleue zei

@corrie: ik dacht al 'waar heb ik die taartje nog gezien?' - nu weet ik het weer! bij jou!
@mm: maar blijven hopen op wat zon ...
@berthi: ik hoop dat je genoten hebt van parijs!
@mariecus: en in het echt was het allemaal nog mooier!
@hilly: het recept is echt een aanrader. maak dan meteen een portie voor 2 dagen. de 2de dag zijn de smaken nog beter vermengd. ook goed voor een picknick.

Anoniem zei

klinkt verukkelijk allemaal Elisabeth, tot en met het recept toe! Ik "had" een ander berglandschap en onze kazen ware reblochon en tomme. maar voor de rest was het er even idyllisch. Toch zou ik ook wel eens van Italië willen "proeven", op alle fronten ;)

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

lheurebleue zei

@marcella: dus jij bent naar frankrijk geweest - ook een lekker land;-)