donderdag 3 juli 2008

Baardalfabet

Eigenlijk is een baard iets heel gewoons: haargroei op de onderkaak van een man.
Toch wordt er vaak een speciale betekenis aan gegeven. De Germanen schoren overwonnen koningen en prinsen kaal en ontdeden hen van hun baard om hen te vernederen. Een baard wordt vaak geassocieerd met mannelijkheid en kracht zoals in het lied "...al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn...".

Een beetje hippie droeg in de jaren zeventig een baard. En volgens fundamentalistische islamieten zoals de Taliban is het laten groeien van de baard waajib (een vereiste) en het scheren of bijknippen h'araam (verboden) voor alle mannen.
Maar baarden kunnen ook gewoon een alfabet vormen zoals op de tekening van TimYarzhombek.
Saskia attendeerde mij op onderstaand filmpje waarin de zangers van Fungus - met jarenzeventigbaard - hetzelfde lied dertig jaar geleden zong.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Hahahaha, dat is een goeie !!

Ja, in de jaren 70 heb ik mijn man ook een baard aangepraat, vond ik prachtig.
En ik bestelde drie zonen met baarden.
Net als in het liedje .

De drie zonen heb ik gekregen maar ben nu blij met hun gladde wangetjes :-))

mm

Anoniem zei

grappig hoe baarden weer " in" zijn. Ik vond baardmannen altijd vreselijk, maar de laatste tijd vind ik het weer leuk als mijn man zich een paar dagen niet scheert. Volgens mij " mag" het weer: een baard! En dat lied van jan, piet, joris en corneel werd in de jaren 70 gezongen door.......he ben ik die naam van die band weer vergeten. Help!

Anoniem zei

aah, ik weet het weer: door Bots! bestaan die gasten nog?

lheurebleue zei

@mm: dat je zonen niet met een baard geboren zijn, begrijp ik. maar nu hebben ze er dus ook nog (?) geen ;-)
@astrid: een stoppelbaard kan best stoer zijn ...
ik ken de naam van die band eerlijk gezegd niet.

Anoniem zei

Nee, dat is niet van Bots maar van Fungus! Zie deze link:
http://www.youtube.com/watch?v=FMQp0Fg0mkI

Anoniem zei

Mijn Piet ken ik niet anders dan met baard. In de zeventiger jaren nog een hele forse, de laatste jaren een kort ringbaardje. Ik ben niet anders gewend dus.

Anoniem zei

Leuk alfabet heb je weer gevonden!

Anoniem zei

Helaas ben ik niet zo gecharmeerd van baarden!:-)))

lheurebleue zei

@saskia: dank voor de link! het filmpje met de gebaarde zangers heb ik meteen aan mijn blog toegevoegd!
veel succes morgen!

Anoniem zei

ik moest flink nadenken om de naam te herinneren van het zoetige groepje wat in mijn jeugd dat liedje zong: the shepherds. twee broers en een zus geloof ik. Mooi alfabet ;)

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

MariecusBruyn zei

Best wel alfabet waar je je aandacht moet bij houden! je ziet niet zo goed wat eronder zit, hè (knipoog) of is dat de bedoeling van een baard... Gelukkig kunnen wij gewoon een sluier nemen, zonder al dat gekriebel aan de kin en in de neus, en zonder soep en saus in de haren.
En stoppels? Ooit genoeg "kussen" gekregen van mijn grootvader die mij "een baardje ging zetten" en dus met zijn stoppels over mijn zachte wangetjes kwam wrijven. En maar gibberen als kind.
Wat zijn baarden toch veelzijdig te gebruiken...

Corrie zei

Wat grappig, dit doet me denken aan het baardje en de snor die mijn DH in dit tijd ook had. Op een bepaald moment moest alles eraf en onze jongste zoon van toen ongeveer 7 jaar schrok zo toen hij het blote gezicht van zijn vader zag, dat hij hard wegholde naar zijn kamer en enige tijd later weer naar beneden kwam om te zien of alles weer was zoals hij altijd had gezien...helaas! Het alfabet vind ik heel erg grappig!