maandag 13 februari 2012

The wind in the trees is talking in tones - {een wieg voor Secundo 2}

En hoe ging het verder met het bekleden van de wieg voor Secundo?
Bij het nadenken over het HOE, was een ding belangrijk. Baby'tjes zijn lief, zoet, schattig en aandoenlijk - maar ze willen wel eens plassen, poepen en spugen. De wiegbekleding moest dus makkelijk te verwijderen en te wassen zijn. En ja - dan is klittenband heel handig! Ik laat de stappen hier even de revue passeren - dat kan toekomstige MaMa's en oma's (en PaPa's en opa's???) heel wat hoofdbreken besparen ...
Stap 1: het omwikkelen van randen & bogen liet ik in het vorige bericht zien.
Stap 2: de 'klittenbandlapjes'
Het zou natuurlijk het makkelijkst zijn als je de stof gewoon over de rand kon heenvouwen. Maar met al die obstakels - handvatten, bogen - moest een list verzonnen worden. Dat werden lapjes met klittenband.
Stap 3: tuigage
Een wieg is een beetje als een zeilschip: er is een ingewikkeld systeem van linten nodig om de kap op te zetten of neer te laten. Hier gebeurt dat met twee linten die vooraan met klittenband worden vastgezet, door ringen onder de eerste boog doorgaan, op de volgende bogen met klittenband worden  vastgezet en samen komen in een ring achteraan de wieg - waar ze ook met klittenband verankerd worden. Slim, nietwaar ;)
Stap 4: binnenwieg
Voor de binnenwieg gebruikte ik witte piquestof met een boord van groen-wit-geruite stof. Om de stof strak te trekken stikte ik elastiek in de hoeken onderaan. En natuurlijk gebruikte ik klittenband - meters alweer - om de binnenwieg aan de rand te bevestigen. De binnenwieg wordt (vertikaal) gesloten aan het voeteneind zodat hij makkelijk verwijderd kan worden.
Stap 5: het buitenrokje
Een beetje frivoliteit kan wel - maar je mag natuurlijk niet overdrijven. Daarom een simpel buitenrokje voor de buitenkant van de wieg. Alweer met meters klittenband aan de rand vastgemaakt. Bovenaan een lief lintje voor een lief accentje en onderaan een contrasterend lintje voor de afwerking.
Het rokje wordt aan de achterkant met klittenband gesloten. 
Stap 6: de kap
Over die kap moest ik lang nadenken. Hoe doe je dat??? Tot ik doorhad dat ik een halve cirkel moest knippen en de kap dan maar - op hoop van zegen - over de bogen-met-klittenband heen draperen en met klittenband over de eerste boog heen vastzetten. Met een rokje onderaan tegen de tocht.
En ter versiering wat 'frummeltjes' aan de opening. Met dank aan mijn Berninaatje dat mij werkelijk bijzonder tot steun is geweest bij dit uitdagende wiegavontuur.
Stap 7: borduurseltje
En toen ontbrak er nog iets. Iets dat het geheel zou afmaken. Juist: een borduurseltje. Een PaPa, MaMa en baby'tje uit het Dierenrijk. Gemaakt uit wolvilt en geinspireerd op een lapje stof.
Misschien zou ik nog verder gewerkt hebben. Je kent dat wel - eens je bezig bent, blijven de invallen komen - maar de PaPa en MaMa van Secundo kwamen de wieg ophalen. Niet verwonderlijk na de vroegtijdige komst destijds van Prima Elena.
Dus: ziehier het afgewerkt product: de wieg van Secundo - klaar voor de zachte landing in dit aardse bestaan ...
Al bij al heeft het bekleden van de wieg heel wat uurtjes gekost. Maar ik was niet alleen. Leonard Cohen de oude bard zong met zijn lage stem Lullaby in mijn oor, een van de liederen op zijn nieuwe CD,  Old Ideas - terwijl buiten de mensen schaatsten maar de stenen en de bomen zuchtten van de kou.
Sleep, baby sleep
The days on the run 
The wind in the trees is talking in tones
Lullaby

16 opmerkingen:

Annelies zei

Wat een werk. Je realiseert je dat eens te meer als je de verschillende stappen ziet. Wat is hij prachtig geworden !

marcella zei

wat een liefdevol werk, de wieg bekleden voor een mini-mensje. Als die straks niet heerlijk zal slapen in dit bedje...

Antje uit Urk zei

Een vroegtijdige geboorte van Prima Elena? Is deze prachtige wieg al in gebruik dan? En kan ik je feliciteren?
Of heb ik je logje helemaal verkeerd begrepen en sla ik de plank helemaal mis?
Één ding is me duidelijk, je kunt heeeel mooi en op practische wijze wiegjes bekleden, het wat een lust om de op de foto's de werkwijze stap voor stap te volgen!
Een lieve groet,

josé zei

Wat geweldig deze mooie wieg, met zoveel liefde gemaakt. voor de aanstaande kleine Secundo

Zo mooi passen bij de gordijnen en zo mooi uitgelegd aan ons.

Hij kan komen geweldig Elisabeth.

Heel apart waar er maar eentje van is. Super !!!!!!!

Liefs José

Monica zei

Oh.. Elisabeth, wat leuk een tweede kleinkindje op komst, en in maart dat schiet al op! Geweldig zoals jij die wieg zo mooi hebt bekleed, want op zich is een ingewikkeld model om te bekleden. Hij is echt schitterend geworden, en nu maar wachten op het hummeltje erin,

Anoniem zei

Oh, nu val ik toch echt even stil hoor, wat ontzettend prachtig!! Mooi, doordacht, praktisch, en romantisch... een droom voor Secundo (en haar papa en mama natuurlijk)!! En ook ik was denk ik een beetje mis, want ik dacht dat zij al geboren was... dus niet ;)! Mijn complimenten, leuk om te lezen dat je niet kon stoppen :)!

Elizabeth zei

Je wiegje is gewoon weg fantastisch, de lokale shop zal wel een nieuwe voorraad klitteband moeten bestellen met zo'n groot verbruiker in de buurt, hihi.

Het is een geweldig project en je kunt met recht trots op zijn.

betty prins zei

Zo, wat een werk heb je verzet, vooral het denkwerk! Veel handige tips voor deze oma, zoals je de kap omlaag en omhoog laat gaan, heel doordacht. Gelukkig de foto's erbij, anders had ik het niet direct begrepen. Die kleine kan hier over een maandje (?) heerlijk in slapen. Misschien wil Elena er al in proefslapen, zou de wieg dat houden?

Anny zei

Een fantastisch eindproduct! Maar wat een denkwerk! Ik bewonder je hoor. En... je hebt een heerlijk plekje gemaakt voor het kleintje.

Willy zei

Daar waren dus die meters klittenband voor en het lint.
Het is prachtig geworden. Ik ken de hele wieg niet meer terug.

Martine zei

De wieg is prachtig geworden.
Heel slim om klittenband te gebruiken.

Marina zei

Dat kind kan lekker landen ;0)
Werkelijk heel mooi, die kleuren , de beestjes, de boorden, alles!
Je bent top! Als hij er is en in zijn nestje ligt dan wordt het heerlijk stralen voor jullie allemaal, spannend!

Annita zei

Wat een prachtwieg, een kindje dat in deze wieg wordt ontvangen, moet zich wel heel welkom voelen.

inge zei

wat een schat van een oma ben jij ... het is een prachtige wieg geworden ...maar misschien deed je het ook een beetje stiekem om al die uren in gezelschap van Leonard te kunnen zijn ;-)

Corrie zei

Oooooh wat een schat van een wieg!!! Wat is daar veel werk en liefde in gestopt.
Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar velen gingen me voor met terechte loftuitingen en ik sluit me daar graag bij aan, het is een pláátje!

aniet67.blogspot.com zei

Wauw wat een werk, maar wat een prachtig resultaat! Hoe mooi en met liefde gemaakt. Het schatteke wat hierin komt te liggen heeft maar geluk.