dinsdag 14 juni 2011

Uitlandig {2} - Suriname

IMG_7300
Een week na mijn terugkeer uit Barcelona was ik alweer uitlandig en landde ik op een tropische middag tijdens de Grote Regentijd op de 'internationale' vlieghaven Suriname. Ons vliegtuig was het enige toestel op het tarmac - een lap beton omzoomd door het regenwoud.
Het was geen pretreisje, ik had afspraken van 's ochtends tot 's avonds, maar er waren veel prettige momenten. Zo was het geweldig om overal enthousiasme te voelen op het Kinderboekenfestival dat duizenden bezoekers trekt.
IMG_7351
Boeken zijn schaars en kostbaar in Suriname, wat bij ons gedumpt wordt is daar begeerlijk bezit.
IMG_7335
Op inventieve manier wordt aan leesbevordering gedaan,
IMG_7308
bijvoorbeeld met verteltassen en fabeldieren uit natuurlijk materiaal.
IMG_7328IMG_7326
Zie je de geruite bloesjes van de kinderen? Alle lagereschoolkinderen in heel Suriname dragen dezelfde groen-wit geruite bloesjes, alle scholieren in het voortgezet onderwijs lichtblauwe hemden.
Dat je in een cultuur van schaarste inventief moet zijn, blijkt ook bij de reclameborden. Papier en drukken is duur, reclameborden worden dus - vaak heel kunstvol - op de muur geschilderd.
IMG_7416
Eenvoudiger kan ook:
IMG_7437
Hier schreef ik al over de prachtige kathedraal van Paramaribo, en van de grootste houten (cederhout!) bouwwerken ter wereld die een paar maanden geleden na 22 jaar (!!!) restauratie weer werd geopend. Eindelijk kon ik deze nu van binnen bewonderen - adembenemend mooi!
IMG_7429
En natuurlijk kocht ik op een hete middag schaafijs bij het stalletje in de Domineestraat. 't Was moeilijk kiezen met zoveel aanlokkelijke smaken: mope, guave, tamarinde, zuurzak, markoesa ...
IMG_7400
En om de cirkel rond te maken: Barcelona was ook zeer aanwezig op 28 mei. Heel Suriname zat gekluisterd aan de televisie - zoals hier in café 't Vat - om de finale van de UEFA-Champions League Finale te volgen. En bij elke doelpunt van Barça werd hevig gejuicht. Na de match reden auto's met rood-blauwe vlaggen toeterend door de tropische nacht ...
IMG_7454
De relatie Nederland-Suriname is moeizaam maar beide landen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Hoe kan het ook anders: de ene helft van de bevolking woont aan de ene kant van de oceaan en de andere helft aan de andere kant. De telefoon- en vliegmaatschappijen varen er wel bij ...
IMG_7464

15 opmerkingen:

Annelies zei

Wat een mooie foto impressie. Je voelt meteen een ander leven.

Het Thuisproject zei

Ik kon me als belg helemaal geen beeld vormen van Suriname. Prachtig als ik dat zo zie.

Die kathedraal doet me denken aan de Noorse houten kerken. Die zijn volledig uit hout gebouwd zonder één spijker!

Marina zei

Ik ben een enorme fan van kinderboeken en illustraties, mooi project dus, ook de zelfgemaakte dieren erbij. Je mag nog meer uitlandig zijn, dat is voor ons telken male genieten van een ander land met een andere cultuur, het heeft echt wel wat.

berthi zei

Uitlandig... een mooi woord. Ben ik dan inlandig?:-)

Ik geniet weer volop van je uitlandige verslagen met prachtige foto's!

Voor mij moeilijk voor te stellen dat je in een handwerkwinkel een nummertje moet trekken. Zou dat hier ook nog eens moeten?

martine zei

Uitlandig vind ik een heel mooi woord en je uitlandige verslagen zijn altijd heel leuk om te lezen.

inge zei

ik ben blij dat je weer terug bent ... hier ook even uitlandig geweest en daar probeer ik de komende dagen wel wat over te bloggen...en geniet vooral van het echte leven, al zijn virtuele contacten ook deugddoend ;-)

Willy zei

Ondanks dat het geen pretreisje was heb je toch weer leuke en interessante wetenswaardigheden laten zien. Dank je!

TweeMeisjes zei

Het fijnst vond ik natuurlijk de geïmporteerde passievruchten :-)

aafke7 zei

Uit en thuis! Wat een belevenissen!

@nne zei

hmm schaafijs ... ik was nooit in Suriname, maar het was één van m'n lievelingsijsjes toen ik vaak in A'dam kwam. liefs, @nne

Mapi zei

Wat een fijn verslag !
Ik lees je graag en je foto's zijn prachtig.
Mooie woensdag.
Liefs
Mapi

Anoniem zei

mooi verslag van Suriname, de kathedraal is prachtig!

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Janny zei

Mooi verslag van je Surinamereis. Idd heel bijzonder die houten kathedraal.
Vanaf morgen ben ik ook uitlandig, ik verheug me er al op!
Groetjes,
Janny

Anoniem zei

Wat een heerlijk land is Suriname toch. Een paar jaar geleden zijn we er een maand op vakantie geweest en het heeft ons toen doen beseffen dat het leven in een iets lagere versnelling veel meer de moeite waard is.

Anny zei

Heerlijk, die reisbelevenissen. Zowel Spanje als Suriname. Even wat sfeer proeven...