zaterdag 11 juni 2011

Uitlandig {1} - Spanje

'Uitlandig', in de betekenis 'in het buitenland', vind ik zo'n mooi en treffend Surinaams-Nederlands woord. Ik probeer het in onze contreien te introduceren. Helpen jullie mij daar een beetje bij?
Ik was zelf de laatste tijd veel uitlandig en wil een paar impressies daarvan met jullie delen. Om te beginnen Spanje. Meneer 'l Heure Bleue 'moest' een maand in Barcelona zijn. En vermits een Goede Vrouw haar man volgt, bezocht ik hem een paar dagen. Omdat we dan toch al in Spanje waren, reisden we ook maar naar Madrid om haar te bezoeken. En vooruit, als je in Madrid bent kan je eigenlijk ook wel even naar Toledo. Een beetje veel allemaal voor 5 dagen - we leken wel Amerikaanse Europagangers. Maar ik heb genoten van elke minuut ervan. Van heerlijk eten, natuurlijk.
Barcelona-markt by lheure.bleue
Maar zeker ook van de Kunst. Hier liet ik al Las Meninas van Diego Velásquez zien en de vele kunstenaars die zich door dit kunstwerk lieten inspireren, zoals Picasso. Als je dan in het Picassomuseum zalen vol schilderijen met zijn interpretatie van Las Meninas ziet, ben je zwaar onder de indruk. (En helemaal verrukt als je klassen kleine kindertjes, braafjes op de grond gezeten, aan de lippen van een enthousiast vertellende kunstjuf ziet hangen - leve de cultuursubsidies!).
Maar helemaal stil werd ik toen ik voor de échte Las Meninas van Velásquez in het Prado stond.
Ik was zo in de ban van het schilderij dat ik overal Infanta Margarita María en haar gezelschapsdames zag: op straat en in winkels, op affiches, kalenders en bekers.
Maar ik heb ook mijn handwerkhart kunnen ophalen. Vooral bij Pontejos in hartje Madrid. Stel je voor, een handwerktempel met meerdere verdiepingen waar je bij sommige afdelingen een nummertje moet trekken vanwege de drukte.
Ik zou nog veel kunnen vertellen, over de boekenstalletjes bij het Bon Retiro Park ...
IMG_7165

of de oude kerken, moskeeën synagogen, getuigen van La Convivencia, de godsdienstige tolerantie en coëxistentie van Christelijke, Joodse en Moorse culturen in het oude Toledo.
Maar ik stop nu maar want de vertelde tijd begint de beleefde tijd al aardig te benaderen ...

8 opmerkingen:

Marina zei

Ik ben ook graag uitlandig, ik hou van andere culturen, de geuren, de kleuren, de voeding, ik ben dus best wel een zintuigelijke reiziger ;0)
In September ga ik met mijn dochter naar Barcelona. Ze start in een kunstschool in Gent, daarvoor gaan we gezellig samen nog wat kunst snuiven en vooral ook genieten van elkaar. Als je nog meer sugesties hebt, graag.
Je hebt trouwens een fijne schrijfstijl.

Anoniem zei

een heerlijke uitlanderigheid is jou ten deel gevallen. Mooie winkel (dikgevulde tas mee teruggenomen? ;)

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Bertie zei

altijd fijn om jouw reisverslagen te lezen! samen met de foto's geven ze een heerlijke indruk van de sfeer van een plaats.

Janny zei

Wat een mooi verslag van je Barcelona-reisje. Heerlijk om uitlandig te zijn, toch? De indrukken die je opdoet geven inspiratie en levenslust. Barcelona is toch een heerlijke stad. Ik ben er twee keer een paar dagen geweest en heb ook genoten. In Toledo was ik nog nooit, maar daar zal vast en zeker wel eens verandering in komen. Mooie foto's heb je overigens gemaakt!
Liefs,
Janny

lheurebleue zei

@marina: dat je dochter naar een kunstschool gaat, is geen verrassing. dat wordt een leuk vakantietje met jullie tweetjes@
@marcella: ik had maar heel weinig tijd en heb mij dus moeten beperken ...
@bertie: als ik de foto's zie, geniet ik weer na.
@janny: het leuke van een stad te bezoeken die je al bezocht hebt, is dat je niet meer zo nodig alle bezienswaardigheden moet aflopen maar er slechts een paar uitpikt en voor de rest rustig geniet. en ook jij bent snel uitlandig, of misschien ben je al weg ...

Willy zei

Leuk om van Zweden via Nederland even in Spanje te zijn via je blog, een totaal andere sfeer.
Groetjes

Mapi zei

Mooie kleuren, je wordt er helemaal vrolijk van.
Ja Barcelona, heerlijke stad, wel lang geleden dat ik daar was !
Fijne dinsdag
Mapi

Annita zei

Wat een geweldig kleurenfeest!!