woensdag 10 maart 2010

De koningin breit

Op de grond lag een grote stapel boeken en een beetje verder stonden een aantal collectebussen. Een spandoek nodigde treinreizigers uit boeken uit te zoeken en op vrijwillige basis geld te doneren. Mijn blik viel meteen op een onooglijk blaadje met kruisjessteekmotieven. Het bleek Ariadne nr. 244/15 april 1967/90 cent/Belgie 15 F te zijn. Dat kon ik niet laten liggen!In de bus naar huis las ik op de intropagina een bericht van de redactie dat mij, althans ten dele, zeer actueel in de oren klonk:
{Het hieronder afgedrukte artikeltje vonden wij in de Telegraaf van 18 maart jl.; geen schokkende informatie, maar ... ook wij zijn een tikje teleurgesteld.
Een tikje teleurgesteld is koningin Juliana geweest, toen prinses Beatrix haar zei, dat zij geen behoefte had aan eigengebreide babykleertjes.
Anders dan prinses Beatrix, die in het geheel niet houdt van de kunst van breiwerken e.d., is de Koningin er bijzonder op gesteld. Vooral in dagen van kabinetscrisissen, zoals we nu beleven, breit de Koningin heel graag, het biedt haar de gelegenheid om na te denken over de problemen, die aan zulk een crisis verbonden zijn en het ontspant haar.
Koningin Juliana begreep de wens van haar oudste dochter, die uit het hele land babykleertjes krijgt toegezonden en er dus al meer heeft dan een baby kan gebruiken, maar zij is ondanks de wens van prinses Beatrix dapper voortgegaan met breien.}

Arme Juliana: getrouwd met een schavuit van Oranje en dan een dochter die haar huisvlijt niet op prijs stelt! Maar het toont haar karakter dat ze gewoon dapper verderging ...
Wat denk je, zou Beatrix, op haar oude dag, in Lech toch niet stiekem hebben zitten breien voor haar kleinkinderen om te bekomen van het bericht dat het kabinet Balkenende IV demissionair was?
Vooruit, nog een paar foto's uit de Ariadne, eentje voor haar, omdat ze zo van uiltjes houdt (klik erop om het te vergroten). En eentje (reclame voor DMC), zomaar, omdat die er zo sympathiek ouderwets uitziet. Zit jij ook wel eens zo parmantig te borduren op de knie van je DH? Jij met je benen elegant in elkaar gedraaid en hij ook thuis netjes in pak ...

14 opmerkingen:

Bertie zei

Beatrix en breien, het lijkt me geen goede combinatie. Ik kan me haar sowieso niet voorstellen in een huiselijke rol, pannekoeken bakkend of gordijntjes naaiend...
Wat zou er gebeurd zijn met al die toegezonden kleertjes?

martine zei

Deze mis ik. Bofferd om dat zo maar tegen te komen.
En Juliana breien? ik zie het zo voor me.

Annelies zei

Wat leuk zoiets te vinden. De voel je je toch de koning te rijk !

lut zei

Leuk dat je nog zo'n oude ariadne vond. Ik heb er een paar van 1969.
En nee, ik zit niet zo te borduren :-) DH haat deftige kostuums. Maar wel een leuke reclame.

Willy zei

Wat een leuke boekenkraam kwam je tegen.
Misschien pakt Beatrix af en toe een borduurwerkje.

Anoniem zei

wat een onverwachte vondst! leuk hoor

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Anoniem zei

heee uil dacht ik, Hee wie is 'haar' dacht ik, zou .... IKKE dus :-)))))
Leuk patroontje, dank je wellll.

Leuk zo'n oude ariadne !!
Vooral inderdaad die foto's van de reklames, geweldig. Vooral veel quasi chique.
Maar dat ze wisten dat ik altijd zo zit te borduren, oeiiii mijn benen !!!;-))

Nooit geweten van dat breien van (mijn) koningin Juliana, en ze was nog wel mijn buurvrouw. Had graag met haar een pennetje gestoken in de hoftuin als haar ondeugd daar niet aan het konijnen jagen was. Weet je dat wanneer je daar langs rijdt de konijnen (veel) gewoon ziet hollen over het grasveld.

haar

Brechtje zei

Een breiende koningin op paleis Noordeinde? Of huis ten Bosch? Of op vakantie? Ik kan me er met de beste wil van de wereld niks bij voorstellen.... en ik heb best veel fantasie vind ik zelf ;-)) Jij viste een leuk handwerkblaadje uit de stapel. Leuk dat je het ons liet zien. Fijn weekend.

MariecusBruyn zei

Wat een heerlijk geschenkje bij je donatie!
Breiende koninginnen, borduuruiltjes, en mannen in pak...
Neen, ik zie mij niet op de knie van zo'n heer zitten handwerken, want die draagt geen maatpak :p
Geniet van je overheerlijke boekje!

lheurebleue zei

@bertie: da's een goede vraag! naar 'het volk'?
@martine: verzamel jij ze?
@annelies: ik was er idd blij mee!
@lut: reclame uit een heel andere tijd ...
@willy: ik denk dat zij eerder te vinden is in haar atelier met penseel of beitel ...
@marcella: ik was blij dat ik er toevallig langskwam.
@haar: ik zie het al helemaal voor mij: jij & juultje, gezellig breiend en kletsend. ik ken de plek redelijk: ik heb in Baarn gewerkt en reed vaak via Soestdijk naar huis.
@tineke: maar zoals je de laatste dagen in het nieuws gemerkt hebt, kunnen de meest onverwachte dingen gebeuren ...
@mariecus: maar op een jeansknie kan je ook zitten!

Anoniem zei

KEP HET UILTJE AL UITGEPRINT LIGGEN HOOR. gA ZONDAG TREINEN EN NEEM HEM MEE !!;-)

oeps, kaps... mm

berthi zei

Prachtige log! En Beatrix zie ik niet als gezellige huismoeder voor me. Juliana daarentegen weer wel.

Die afbeeelding uit de oude Ariadne is schitterend! Ik zie me zo niet borduren!:-)

Balsemien zei

Hahahahaha...
Ben net begonnen in het boek van Annejet van der Zijl over Bernhard... Die Be aan de brei zie ik niet zo, wel aan de klei!

betty prins zei

Ik heb het even uitgeprobeerd, maar dat borduurt niet fijn, zo op de knie van DH. Ja, en dat pak gaat alleen maar aan voor rouw en trouw. Dus helemaal als dat plaatje zag het er niet uit!
Ik zie Juul inderdaad wel breien en piekeren hoe zij Den Uijl weer in het gareel moet krijgen!