zondag 5 april 2009

Palmzondag

Bron: Geheugen van Gieten

2009 is het Jaar van de tradities, daarom hier een paar foto's van Palmpasens uit Vroegere Tijden. Op Palmzondag/Palmpasen, de zondag vóór Pasen, wordt de blijde intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd. Vroeger thuis namen wij op Palmzondag gewijde buxustakjes uit de kerk mee naar huis en staken deze achter het kruisbeeld waar ze naarmate het jaar vorderde steeds meer vergeelden. Ik heb als kind nooit kinderen met palmpasenstokken gezien. Is het misschien van oorsprong een protestantse traditie?
In de archieven zijn er volop foto's van kinderen met stokken die ze zelf versierd hebben met vlaggetjes, eieren, appels, slingers. En natuurlijk bovenop een haantje van brood. De foto's komen duidelijk uit een tijd met beperkte kledingbudgetten. Luister ook naar de stilte, kijk naar de ontbrekende auto's en verbaas je over de ernst van de kinderen ...
Bron: Oud Ommen
Bron: Nationaal Archief
Bron: Gennep nu (en vroeger)
Bron: Geheugen van Nederland
Bron: Elp-Zuidveld
Bron: Fotoarchief Oud-Meppel

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtige foto's !!

Zo'n (kriebel)broekje droeg DH ook !!

Ken deze traditie niet uit mijn hervormde geboorte dorp, wel lopen er nu hier kinderen van een Katholieke school in optocht met palpasen takken.

mm

Saskia zei

Als kind heb ik (in Eindhoven) ook nooit een palmpasenoptocht gezien. Ik zat op een niet-katholieke school, dus daar ook niks van dien aard.
De kleding op de prachtige foto's is wel herkenbaar. Nostalgie ten top!

Balsemien zei

Wat een geweldig logje is dit! Gisteravond dacht ik erover om vandaag een logje te maken over Palmpasen, m.n. omdat ik van Dozy de afbeelding ken: 'Haantie op 'n stokkie' heet het geloof ik. Vroeger liepen wij (Ned. Herv.) ook met een stokje waarop in elk geval buxus, een broodhaantje en een sinaasappel. Er bestonden vroeger keiharde zoete eitjes met gaatjes, zodat ze geregen konden worden voor de paasstok. Helaas mochten wij deze eitjes niet, i.v.m. ons gebit...
Hier gaan nog ieder jaar de kinderen met palmpasen rond, als leule traditie voor de (jonge) kinderen.

Annelies zei

Ik ben katholiek opgevoed en heb menig palmpasenoptocht meegemaakt.

lheurebleue zei

@mm: dat was nog voor de tijd van de lycra!
@saskia: leuk om naar de details op zo'n foto's te kijken ...
@balsemien: eitjes met gaatjes - dat was handig! ik hoop dat het geholpen heeft dat je ze niet mocht opeten en je nu een prachtig gebit hebt?
@annelies: daar gaat mijn hypothese dus ... misschien was het regionaal bepaald?

FotograficaNA zei

Helemaal geen foto's van het Nationaal Archief gevonden? :)

lheurebleue zei

@judith! dank voor de tip - ik heb een foto van het NA toegevoegd!

FotograficaNA zei

Ha, fijn, met netjes bronvermelding, dat zie ik graag :)
De foto mag wel wat beter gedigitaliseerd worden...

Corrie zei

Wat een prachtige foto's Elizabeth, ik word er een beetje weemoedig van, dat zal de leeftijd wel zijn.
Ik zat op een Roomskatholieke school en daar maakten we ook Palmpaasstokken. We brachten die dan naderhand naar een zieke of oudere, een mooie gewoonte.

willy zei

Leuke foto's. Ik heb afgelopen zondag geen kind met een Palmpasenstok gezien. Zelf liep ik vroeger op zondag met m'n Palmpasenstok op de weg.

annita zei

Wat een lieve, leuke fotoos die veel herinnering oproepen.