dinsdag 20 januari 2009

Topsy Turvy - "We chose hope"


Topsy Turvy betekent 'ondersteboven'. En Amerika is nu ondersteboven - maar dan in positieve zin. ChangeHope en vasthouden aan idealen zijn de sleutelbegrippen waarmee Barack Obama het tij wil keren. Het leek mij mooi om ter ere van de inauguratie van de eerste zwarte president van de VS een Topsy Turvy Doll te maken, een omkeerbare pop. Je denkt 1 pop vast te hebben maar als je haar rok opslaat, blijkt er een andere pop verborgen te zitten. Zo'n twintig jaar geleden kocht ik een dun boekje met patronen maar deed er steeds maar niets mee. In september kocht ik een kit - een restant van een beurs - bij Laura's Quilt-Atelier in Amersfoort.
De oorspronkelijke Topsy-Turvy Doll dateert van vóór de Amerikaanse Burgeroorlog. De pop gaf de raciale verhoudingen weer: aan de ene kan de witte nette meesteres van het huis, aan de andere kant haar sober geklede zwarte dienstmeid. Turn me up and turn me back, first I'm white, and then I'm black.
Er bestaan verschillende verklaringen voor de oorsprong van de pop. Het zou slim speelgoed zijn voor slavenkinderen die niet met zwarte poppen mochten spelen. Anderen denken dat ze aan witte kinderen werden gegeven om als meid te dienen voor hun andere poppen. Of ze werden gemaakt door zwarte mammies om de twee categorieën van kinderen die zij verzorgden uit te beelden: de zonen en dochters van hun meesters, en die van hun eigen vlees en bloed. Hoe dan ook, zij weerspiegelde de duidelijke contrasten tussen de twee rollen en de verschillende behandeling die witte en zwarte kinderen speelden/kregen.
En nu is alles anders en zal de nieuwe, zwarte first lady in het Witte Huis bediend worden door wit personeel. Wat zou het mooi zijn als de Topsy Turvy Doll het symbool werd van gelijkheid: Men are born and remain free and equal in rights.
Tegenwoordig worden poppen verkocht die sprookjes uitbeelden, bijvoorbeeld Roodkapje en de wolf (vorig jaar kocht ik er een in de Hema).
Als je zelf aan de slag wilt: hier staat een patroon voor een gebreide Topsy Turvy. Hier een gehaakte Topsy Turvy met aan de ene kant Roodkapje en de andere Grootmoeder.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Bijzonder verhaal op deze bijzondere dag. Ik ben erg benieuwd hoe het verder zal gaan in de wereld...

Annelies zei

Weet je dat de topsy turvy pop me al een tijd fascineerd ? Wat leuk haar nu op jouw blog tegen te komen.
Ik wil er beslsit een keer één maken.
Ik zag laatst bij de wereldwinkel een sprookjes-topsy turvy.
Toen ik de naam noemde aan de mevrouw daar hielp, zei ze er nog nooit van gehoord te hebben.

MariecusBruyn zei

Ik heb deze pop ook al eens tegengekomen in een poppenmaakboek, maar ben er nog niet aan durven beginnen. Misschien dat ik eerst eens een gehaakte versie maak :) Alleen spijtig dat de mooiste patronen in het engels zijn...
Wel, ik ben dolgelukkig eigenlijk dat de rollen in Amerika eindelijk herverdeeld zijn! De wereld kan terug wat gaan bekomen van dat testosteronnige beleid dat er was.
En de oorsprong van deze pop die zal wel nooit bekend worden, denk ik, maar nu kunnen de kinderen van de bedienden van de president ze alleszins andersom gebruiken :)

Anoniem zei

Leuk, zo'n omkeerpop!!

Anoniem zei

Wat leuk dat je deze pop juist nu gemaakt hebt.
Zat gisteren aan de buis gekluisterd bij de inauguratie.
Al die mensen die zo veel van hem verwachten.
Een loodzware taak voor deze man.

Anoniem zei

Een historische dag !!

Leuk zo'n pop.
En die ene is echt inimini !!
Ja ik blijf ook nog steeds tegen engelse patronen aan hikken(dom hé)

mm

Anoniem zei

Leuk de uitleg bij de Topsy Turvy. Ik kende het alleen als Roodkapje en de wolf.

Mariella zei

Ooooh, wat een goed verhaal! Leuk om dat zo te lezen, ik kende het femomeen helemaal niet. Dat zie ik wel zitten om wat reststoffen in te verwerken, leuk! Dankjwel!

Anoniem zei

Prachtig "Topsy Turvy verhaal" en een prachtig moment om haar te maken. Ik kende de pop en heb haar ook wel eens gemaakt, maar het verhaal er achter ken ik niet.
Hoop, gelijkheid en inspiratie....ik hoop dat het lukken gaat!

Corrie zei

Wat een enige pop en wat een bijzonder uitleg schreef je erbij.
Hoop doet leven, ook in mij, toch merk ik dat ik politiek gezien tamelijk cynisch aan het worden ben. Daar moet ik wel erg voor oppassen, is niet goed. Waarschijnlijk dek ik me zo in tegen teleurstellingen, nee niet goed van me.

lheurebleue zei

@balsemien: laten we hopen dat het in de goede richting gaat ...
@annelies: wat leuk dat jij er ook een wilde maken! op internet is eigenlijk niet erg veel over topsy turvy poppen te vinden
@mariecus: ja, da's een mooie: dat ze nu de witte pop moeten verbergen in het witte huis ;-)
@annita: inderdaad erg leuk, ik heb de smaak te pakken
@martine: ik vraag mij af hoe het voelt om de hoop van de hele werled op je schouders te dragen. terwijl je weet dat je mensen zal moeten ontgoochelen ...
@mm: ja, die ene pop is priegelwerk. en het is niet dom om geen engelse patronen te kunnen lezen - dan zou het grootste deel van NL dom zijn!
@willy: zo'n sprookjes duo's zijn natuurlijk heel erg leuk voor kinderen!
@mariella: inderdaad heel handig voor het verwerken van restjes. toen ik de pop wilde maken bleek er geen bruine tricotstof in de kit te zitten (of was ik die verloren). ik heb daarom een oude panty (50 den) gebruikt!
@anje: wat leuk dat jij er ook een gemaakt hebt. heb je die al ergens op je blog gezet? anders moet je dat echt doen!
@corrie: teleurstellingen komen er vast maar hope for the best and prepare for the worst ...

Marina zei

Leuk om de oorsprong ervan eens uit te diepen, ik wist wel van omkeerbarepoppen maar niet van deze, zelf heb ik al een engel, duiveltjespop en een boos, blij pop omkeerbaarbaar gemaakt.