zaterdag 24 januari 2009

Andalusie


Een paar daagjes weg naar Andalusië. Waar de Spaanse Schonen nu weggedoken zitten aan de haard. De luchten grijs zijn als in het Noorden. De fonteinen rusten voor de winter en de olijfbomen ratelen in de wind.
Maar alleen al de klank van de steden Granada en Cordoba doet verlangen naar de geur van saffraan, de muziek van flamencogitaren en de gedichten van Frederico Garcia Lorca. En maakt nieuwsgierig naar wat rest van het het glorieuze al-Andalus, de zeven eeuwen van vredig samenleven van moslims, christenen en joden, een tijd van ongekende tolerantie en bloei van kunst en wetenschappen.
Mooi Andalusië maar ook arm Andalusië waar de aarde nog steeds weent om de vele, te vele onschuldige doden in haar ontstuimige geschiedenis ...
De Profundis
De honderd gelieven
zijn eeuwig ingeslapen
onder de dorre aarde.
Lange rode paden
gaan door Andalusië.
Córdoba heeft groene gaarden
vol olijfbomen om kruizen
ter herinnering te plaatsen.
De honderd gelieven
zijn eeuwig ingeslapen.
(Uit: Federico García Lorca, Voor duizend verliefden van hart, vertaald door Barber van de Pol)

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat heerlijk voor je, er even tussenuit. Wij zijn er lang, lang geleden geweest. Het laatste boek dat ik las: 'Een jaar in de wereld' van Frances Mayes, een echt reisboek, beschrijft dat deel van spanje uitgebreid en heel veel info over Lorca. Veel plezier!

Anoniem zei

Ga jij maar lekker genieten !!!

En veilig weerom met mooie verhalen/foto's !!?;-))

mm

Corrie zei

Och wat heerlijk Elizabeth en ik weet ongeveer welke sfeer je zult proeven, vorig jaar hebben we een rondreis door andalusië gemaakt en Cordoba met het onvergelijkelijk mooi Alcazar staat me nog heel helder voor de geest evenals de prachtige koffiebar en het zo heel speciale kleine theehuis in een zeer smal steegje blijven me bij. Ik hoop dat je minstens zoveel geniet als ik dat heb gedaan.

MariecusBruyn zei

Ik wens je een deugddoende vakantie toe!

Anoniem zei

Fijne zo even weg. Geniet ervan.

Anoniem zei

Veel plezier daar, we zien je wel terug met een koffer vol verhalen

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Anoniem zei

Heel veel plezier en geniet van je reis!

Anoniem zei

Veel plezier daar. Verheug me op je verhalen.

Anoniem zei

Lekker genieten en met heel veel mooie verhalen terugkomen.......reis in gedachten een beetje mee.

Anoniem zei

(((zwaaaiii))))

Je bent er wéérrrrrr !!!!;-))

MoniqueB. zei

Prachtig.
Ik heb helemaal nix 'met' spanje, maar het klinkt verleidelijk. Mijn ouders zijn een paar keer geweest en zijn enthousiast terug gekomen(Baskenland en Santiago di Compostella). Het is een droog en 'hard' land wat ik heb gezien. Puur.