woensdag 29 oktober 2008

smock around the clock


Goed geraden! Ik ben inderdaad een smockwerkje begonnen. Meer bepaald een schortje (eva) voor mijzelf. Lang, lang geleden maakte ik een lief smockjurkje voor mijn pasgeboren dochtertje. In mijn herinnering was dat in een mum van tijd gepiept. Terugkijkend lijken de dingen natuurlijk rooskleuriger maar ik was even vergeten dat mijn buikomvang iets groter is dan de borstomvang van een pasgeboren babytje. Ik moest nu 10 x 1,5 m = 15 meter rijgen ... Enne: 1,5 m is NIET mijn buikomvang maar de breedte van het niet gerijgde deel van het schortje.
Om mijn kennis van het smocken op te frissen keek ik in het boek Contemporary Smocking, maar natuurlijk ook op Internet. Het blijkt dat er zelfs speciale machines (pleaters) zijn om het rijgen te vergemakkelijken.

Op You Tube vond ik onderstaande filmpjes van Laurie Anderson Southern Stitches. Op haar website vind je nog meer tutorials. Zo kan je met Picture Smocking prachtige dingen maken. Ik heb mijn schortje inmiddels weer even laten liggen want ... ik ben begonnen aan een Nieuw Werkje ...
cable stitch

cable stitch decorations

trellis stitch


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat leuk dat je dat bent gaan doen !!

Zag toevallig gisteren een uitleg in 1 van de drie grote mappen van 'Het complete Handwerken'.

Jeempie daar gaat wat stof in.
Wel leuk werkje lijkt mij.

EN wéér een nieuw werkje !!;-))

mm

Anoniem zei

Schattig schortje, echt iets voor de kerst, lekker koken met schort, blijft je kerstkleedje netjes! Ik ben dol op schorten!

Anoniem zei

Het schortje wordt zoooo leuk. Misschien moet je dat toch eerst afmaken.

lheurebleue zei

@mm: wat een geweldig naslagwerk is 'Het complete Handwerken' toch, ik had mij daar indertijd op geabonneerd. Het blijft handig.
@betty: met een schort kan je er tenminste heerlijk op los koken!
@annita: dat is het heerlijke van bloggen - dat je zo positief aangemodigd wordt ..

Anoniem zei

ik ben niet van de pompoenen, maar wel fan van smocken. Dat wordt prachtig. En dat ook daar weer een apparaat voor is: ik loop weer eens achter. Verder zal ik je even een aanmoediging geven, want ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat:
hup! l'heure bleue, hup!

Anoniem zei

leuk,leuk, ik wil dat ook zo graag eens leren. mooi schortje wordt dat en natuurlijk ben ik benieuwd naar je nieuwe werkje. Je leuke filmpjes sla ik op in mijn geheugen, als mijn witwerkje af is ga ik misschien ook eens een poging wagen

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl