dinsdag 12 november 2013

Ze kwamen niet ...

In tegenstelling tot andere jaren, was ik gisteren, 11 november, voorbereid op Sint-Maartenliedjes zingende kinderen. Dit jaar zou ik niet snel, snel nog e.e.a. bij elkaar moeten grabbelen. Ik had wat bekertjes tot cadeaupakjes gevouwen en gevuld met 'Oudhollandse' snoep. Maar er kwamen geen kinderen! Geen lantaarntjes, geen liedjes, geen vrolijk gelach. En ik zit hier nu met al die snoep ...
Ik vertelde dit aan mijn Oude Moeder tijdens ons dagelijks telefoongesprekje. Tot mijn verbazing zei zij dat in de tijd van haar moeder - mijn oma dus - kindertjes in Antwerpen met Sint-Maarten cadeautjes kregen en niet met Sinterklaas. Daar had ze nog nooit over verteld. Een mensengeheugen is duidelijk een eindeloos reservoir aan herinneringen.
 Alfred Ost - Sinte-Mettezingers
Maar ze verbaasde mij nog meer! Ik opperde dat Sint-Maarten misschien een oplossing zou zijn voor de hele Sinterklaasdiscussie - die we allebei nogal overdreven vonden. "Ach", zei ze, "gelukkig hoeven wij dat probleem niet op te lossen. Laat Bourgondië maar waaien!". 'Laat Bourgondië maar waaien'??? Die uitdrukking had ik nog nooit gehoord. Iemand van jullie wel? Geweldig toch dat een 89-jarige je nog steeds kan verrassen?
Overigens: volgens Fokke & Sukke in de NRC gisteren zou mevrouw Shepherd van de VN-commissie Sint-Maarten ook niet goedkeuren ...


16 opmerkingen:

betty prins zei

Ach arme, zit je met al dat lekkers...zelf opeten is vast geen optie..
Hier is ook geen St Maarten en geen kindjes langs de deur. Maar mijn jeugd, voor zover niet op de Antillen doorgebracht, was in Noord Holland en met manden vol snoep kwam je thuis op 11 nov. Heb daar goeie herinneringen aan!
Leuke gesprekjes met je moeder, zo leer je nog bij...

Annelies zei

In die twintig jaar dat we hier wonen is er nog nooit iemand langs geweest met Sint Maarten. Misschien te ver van de kern en te donker ? Wel leuk gedaan met het snoep.

lheurebleue zei

@annelies: sint-maarten is hier heel populair. normaal komen er elk jaar kindertjes langs.

Marloeskreatief zei

Jammer. Van die leuk potjes ze weten niet wat ze mis lopen ,en die V.N moet zich toch echt eens met serieuse zaken bezig gaan houden anders kunnen we dat wel opheffen dat zal een geld schelen
Nee nooit van die uitdrukking gehoord ,wel weer grappig

Monica zei

Wat heb jij ontzettend leuke snoeppotjes gemaakt, komt vast wel een bestemming voor. En inderdaad een leuke uitdrukking van je moeder. Mijn moeder zat vroeger ook altijd vol met spreekwoorden en uitdrukkingen, dat lijkt tegenwoordig jammer genoeg een beetje 'uitgestorven'

Balsemien zei

Haha wat een heerlijk blog! Jammer dat er geen kinderen aan de deur kwamen... Ik wil wel een liedje komen zingen voor zo'n leuk kadootje met snoepjes, wat heb je toch geweldige ideeën. Fijn ook zo'n leerzaam gesprek met je moeder!

Martine zei

Ze weten niet wat ze gemist hebben. Hier ook geen kindertjes aan de deur. Heb zelf wel leuke herinneringen aan Sint Maarten.

Bertie zei

mooi die bekertjes! bewaren maar! er komt vast weleens iemand bij je op bezoek die er een liedje voor wil zingen, ook al is het geen sint maarten meer :-).

Anny zei

Kwamen ze niet? Nou wij laten je niet in de steek hoor. Het zijn geweldige bekertjes.

Marjan zei

Wat jammer dat er niemand is langs geweest om die mooie bekers van je op te halen! Hier hebben we dit jaar maar een paar kinderen gehad, veel minder dan normaal.... en waarom? Geen idee, het weer was perfect voor een tocht langs de deuren.
Misschien volgend jaar weer?
Wat een leuke Fokke en Sukke!
Groetjes weer
Marjan

Willy zei

Gossie wat sneu, zat je voor niets te wachten met al het lekkers. Hier zijn ze nog nooit geweest, ik zou met lege handen staan als er ooit toch kinderen zouden komen.

Rennie zei

Met de kinderen op de Vrije School hebben wij altijd intens het feest van Sint Maarten gevierd. In weer en wind met de kinderen langs de deuren. Altijd verhalen verteld. Ik heb er ook over geblogd zie http://rennie-stitchenbonsai.blogspot.com. Wel geweldig al die verhalen van vroeger.

La Maison zei

Nee, nooit van gehoord, die uitdrukking. Fokke en Sukke zijn geniaal ha ha.
In Utrecht,waar mijn kleinkinderen wonen, is heel wat snoep opgehaald. Ik kreeg gisteren een proefje uit hun gevulde dozen.
Hier in mijn dorp heb ik ook geen kind aan de deur gehad, en had ook niets klaar staan.

Lieve groet
Hermine

inge zei

jammer van dat er geen kindjes kwamen en ja st maarten is in verschillende delen vn ons land bekend en ook de uitdrukking had ik al gehoord hoor ...en neen niet in ons vlaams landje ...

Marina zei

Sint-Maarten is blijkbaar streekgebonden, hier kennen we dat niet, terwijl een paar gemeenten verder vrolijk gevierd word. In Sinterklaas geloof ik heilig, nog steeds, en ook in het gekke mannetje dat door de schoorsteen kruipt en verboden drankjes uit drink, zoals mijn vader mij heeft verteld, vaders liegen nooit :) Ik ga mijn schoen al eens zetten zie :)
Tof idee van de bekertjes.

MoniqueB. zei

Je hebt het prachtig verpakt! Jammer dat ze niet kwamen. Ik vind lopen met mijn dochter een crime, maar wanneer ze aan de deur komen is het gezellig. Hier was het ook niet druk...