zondag 24 november 2013

Herfstbladroosjes - [Tutorial]

 HOE ZEERE VALLEN ZE AF
Hoe zeere vallen ze af,
de zieke zomerblâren;
hoe zinken ze, altemaal,
die eer zo groene waren,
te grondewaart!
Guido Gezelle
Geef mij de zomer maar met zijn warme zon, blauwe luchten, lange avonden en scherpe schaduwen. Toch kan je de onherroepelijkheid van seizoenen vol kou, regen en mist in deze contreien maar beter aanvaarden. En het mooie inzien van de veelzijdigheid van de herfst. De melancholie van mistige dagen en de etherische schoonheid van boomcontouren die de overgang van grijze lucht en vaalgroene akkers doen vervagen. 
De vlammende schoonheid van herfstbladeren in een duizelingwekkende variatie van rode, gele en groene tinten. Die schoonheid heb ik nu in een vaasje bewaard. Ik laat hieronder zien hoe. Herfstbladeren krijgen een heel nieuwe dimensie als je de tutorial hebt gelezen ...

Roosjes van herfstbladeren - [Tutorial]

Nodig
  • minimaal 3 'verse' (ze moeten nog soepel zijn) herfstbladeren in verschillende tinten, liefst brede met een gespleten bladvorm;
  • tape of touw om de bladeren vast te zetten.
Werkwijze
1) neem het blad met de achterzijde naar je toe en vouw te bovenkant naar binnen zodat je geen inkepingen meer hebt;
 
2)  rol het blad van links naar rechts op;
3) neem een tweede blad, vouw het op dezelfde manier naar binnen, en rol het van links naar rechts over het eerste gerolde blad heen;
4) herhaal met een derde blad;
5) zet de onderkant vast met tape of met touw. Steek er eventueel een stokje in en omwikkel de uitstekende nerf of het stokje met tape. Je kan ook nog een extra zijblad toevoegen.
Als je de slag te pakken hebt, kan je varieren: kijk maar hier en hier. (Wat meteen duidelijk maakt dat ik de herfstbladroosjes niet zelf verzonnen heb!)
Kijk, de herfstbladrozen kunnen concurreren met echte rozen. En wedden dat de rozen van dode herfstbladeren langer blijven 'leven' dan de  levende rozen?

13 opmerkingen:

Marloeskreatief zei

Echt weer heel mooi,en ja het is aanvaarden en wachten op de lente ......

Marina zei

Rozen altijd mooi!
Ik kan wel houden van dit seizoen, vooral de kleurenpracht. En als alles verdwijnt en in de lente het eerste frisse prille groen komt te ontluiken, dan kan ik dat als geen ander appreciëren, eerst even door een periode van warme sokken, veel kaarsjes, een zacht dekentje, of een frisse wandeling met een warm soepje :)

Bertie zei

wat maak je me hier blij mee. ik ben heel gelukkig in een land te wonen waar er zoveel verschillende seizoenen zijn en waar dag en nacht niet iedere dag weer even lang duren.

betty prins zei

Prachtige roosjes, die grote herfstbladeren nodigen ook uit om er iets mee te doen. De herfst vind ik nog wel heerlijk, met af en toe de zon op je gezicht, de winter mag na een maandje wel weer snel over gaan. Maar het hoort er allemaal bij, hoewel, ik blijf wel echt een summergirl..

Jeanny zei

Wat zijn ze mooi jouw roosjes!!
Ja geef mijn ook maar de warmere seizoenen, alhoewel de kleuren van de herfst wel adembenemend zijn!

Annelies zei

Wat mooi gedaan !

Anoniem zei

OHHHHHHHHHH :)

Mapi zei

Wat een prachtige tutorial en dat gedicht van G.Gezelle, heel mooi!
Liefs en een warme herfstgroet
Mapi

Rennie zei

Zo leuk wat je laat zien.

Willy zei

Hè, jammer dat het al laat en donker is. Morgenvroeg meteen zoeken naar geschikte bladeren.

Anny zei

Wat leuk. Zoiets heb ik nog nooit gezien. Anny van rafels en ROZEN.

Anoniem zei

Wat een hartelijk welkom na zoveel tijd! Dank je. Zal hier ook weer regelmatig lezen.

MoniqueB. zei

De meeste blaadjes zijn al weg gewaaid. Ik heb deze tutorial in mijn Pinterest pagina staan; toch kwam het er niet van om het dit jaar te maken.
Fijn dat je wel op tijd was; je rozen zijn prachtig geworden.