maandag 30 maart 2009

De Tweede wet van de Thermodynamica


Natuurkunde is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Neem nou de Tweede wet van de Thermodynamica - de wet van de Toenemende Entropie. Die zegt dat hoewel de kwantiteit (de hoeveelheid) hetzelfde blijft, de kwaliteit van materie/energie geleidelijk met het verstrijken van de tijd verslechtert. Gevolgen zijn wanorde, willekeurigheid en chaos. Denk maar aan je huis: wonderlijk hoe snel de wanorde toeslaat nadat je alles blinkend gepoetst hebt ...
Ik moest aan deze natuurkundewet denken toen ik vorige week een tasje terugvond dat ik lang, lang geleden haakte. Ik heb het nooit gebruikt en het is mij - verborgen in dozen en manden - gevolgd bij opeenvolgende verhuizingen. Toch is het verval opgetreden: de voering is gerafeld en losgekomen (ik geef toe dat die erg knullig ingenaaid was) en het haakwerk is smoezelig geworden.
En nu zit ik mij af te vragen wat ik moet doen. Het - smoezelig & wel - bewaren als getuige van mijn eigen geschiedenis. (In een Museum van Mezelf met als onderschrift: 'gehaakt op een warme zomeravond toen ik student was en wachtte op mijn oudste broer die mij uren te laat kwam ophalen'). Of gewoon het haakwerk losknippen en met de beugel - die best wel aardig is (ik weet helemaal niet meer hoe die in mijn bezit is gekomen) - iets nieuws maken? Moeilijk, moeilijk!

15 opmerkingen:

betty zei

Een moeilijk dilemma, dat dikbuikige boedaatje is wel schattig en daar valt beslist nog iets leuks bij te maken! En dan gebruik je het vast weer??

Mariella zei

He wat grappig dat je hierover schrijft, op dit moment volg ik een vak over thermodynamica, interresant hoor. Daar leer ik dat bijna alles is te verklaren aan de hand van de entropie.
En je buideltje, ik zou hem als museumstuk bewaren hoor. Ik houd wel van dat soort dingen waar een herinnering aan kleeft.

Anje A. zei

Of je zet er een nieuw binnenkantje in, waardoor je haakwerk van zo lang geleden bewaard blijft en je het toch up-to-date brengt! Vind het eigenlijk zonde om een werkstukje van vroeger zo maar weg te doen! En er zijn nu zulke mooie stoffen die er prima bij passen! Ik ben benieuwd wat je gaat doen en of we dat ook weer te zien krijgen!

MoniqueB. zei

Mooie foto's maken en overnieuw beginnen. Wel een mooie beugel, met die olifanten. Is het hoorn of plastic?

Anoniem zei

moeilijk, moeilijk. Zo als het nu is heeft het iets aandoenlijks maar is niet meer bruikbaar. Wel door hem een mooi plekje te geven en er af te blijven.
Wil je graag zo'n tasje hebben en gebruiken dan is helaas opnieuw beginnen de enige optie. In dat geval nog wat meer fotootjes maken (alhoewel je in dit log ook de geschiedenis al mooi hebt weergegeven) uithalen en -huilen en er opnieuw iets moois van maken.

ik denk dat we er nog wel eens wat meer van zullen horen ;)

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Annelies zei

Ik zou het wat restaureren. Ik ben bang dat je spijt krijgt als je alleen de beugel over laat.

Anje zei

Wat een schatje en een mooi herinnering. Ik zou haar laten zoals ze is en er iets kostbaars in gaan bewaren. Af en toe eens van dit lieverdje met haar nieuwe inhoud genieten. Maar.....ik ben jij niet, dus ik ben benieuwd naar je vervolg en besluit!
Lieve groet Anje.

Saskia zei

Ach, zoete (?) jeugdherinneringen! Vastleggen op foto's (heb je dus al gedaan) en er dan iets fantastisch van maken. Zodat je er geen spijt van krijgt.

Balsemien zei

Ik ga je geen advies geven, omdat je dat zelf moet bepalen...
Zelf koester ik (teveel) het oude...

Anoniem zei

prachtig, toen maakte je al mooie dingen...het verhaal erbij maakt t af..wat te doen ,geen idee ik ben weegschaal en wik al genoeg voor mezelf ;))
groetjes hilly

annita zei

Bij mij neemt de chaos sneller toe dan de natuurkunde voorschrijft. Ik zou het tasje gewoon laten voor wat het is en meenemen op iedere volgende verhuizing. Fijn toch, van die dingen die de tjd van vroeger weer even terug brengen als je ze in handen hebt.

willy zei

Ik ben wel weg van dat blauw. Misschien een bijpassende voering?

astrid zei

niets aan doen: wie zegt dat verval niet mooi is?

MariecusBruyn zei

grinnik, lastig he :)
Wel, als ik in jouw schoenen zou staan, dan ging ik eens grondig bij mij na of ik het tasje nog zou gebruiken. Zo ja, dan zou ik het opfrissen, zo neen, dan zou het terug in de doos verdwijnen die naar het eigenste museum zou worden verscheept :p
Wel, ik hoor het wel wat het wordt, alvast veel plezier ermee!

Corrie zei

Dit vind ik echt prachtig zoals het is! Ik zou er beslist niets aan doen Elizabeth, dus nu ben je nog geen steek verder, de één zegt dit en de ander dat. Als je vreselijk veel zin hebt om iets nieuws te maken zou ik dat doen, maar in dit geval denk ik aan de uitspraak van mijn DH "bij twijfel niet handelen" ;- ))