maandag 9 februari 2009

Upstairs downstairs


In veel landen hangt sociale onrust in de lucht nu overheden aan de bovenkant miljarden in banken pompen en er aan de onderkant veel, heel veel ontslagen dreigen. Het verschil tussen upstairs en downstairs is er kennelijk nog steeds. Dit bedacht ik zaterdag in de kelders van het Amsterdam Stadsarchief. Mijn dochter en ik waren daar bij toeval beland toen bleek dat we een week te vroeg waren voor de retrospectieve van Richard Avedon in het Fotografiemuseum Amsterdam en we dus maar iets anders gingen doen.
Het Amsterdams stadsarchief is ondergebracht in het schitterende gebouw van de voormalige Nederlandse Handelsmaatschappij. Er zijn vele schatten te zien maar mij fascineerde vooral het bedieningspaneel van de nutsvoorzieningen en dan vooral de hendel die de toiletten van de directie bedient.
Ik probeer mij voor te stellen hoe het vroeger was: de sigaren rokende directeuren boven en jan-met-de-pet-in-overall beneden die hun toiletten moet bedienen. Jan mag de directeur nu wel Piet noemen maar voor de rest is er waarschijnlijk niet veel veranderd. En zouden de directieleden van banken nog aparte toiletten hebben?

9 opmerkingen:

MariecusBruyn zei

Dit is een logje om uit te printen en ergens in een bedrijf te hangen waar af en toe "het kaderpersoneel" langs komt lopen. Ben benieuwd of er iemand is die het volledig uit leest...
Zo waar.
Waar een week te vroeg voor rijden al niet goed voor is :)

Anoniem zei

Ik kan helemaal wegdromen bij dit soort oude mechanica

Annelies zei

Weet je dat mijn vader in dat gebouw heeft gewerkt? Hij had een hoekkamer op de begane grond.
Ik vind het een prachtig gebouw.

lheurebleue zei

@mariecus: als je ergens 'per ongeluk' komt zie je vaak verrassende dingen!
@annita: heerlijk he! zo vind ik oude tekeningen van patenten ook heerlijk!
@annelies: ben je er nog geweest? het is prachtig gerestaureerd, de details - tegels, lampen enz. - zijn schitterend!

Anoniem zei

oh wat jammer donderdag zijn wij ook nog te vroeg voor die tentoonstelling...ik heb die foto als knipsel van die dame tussen de olifanten in haar Dior-avondjurk...
groetjes hilly

Anoniem zei

heb trouwens een andere foto dan deze op jouw log...bij ons op het werk zijn de bredere directietoiletten nog aanwezig en nu ook toegankelijk voor ons ,het gewone voetvolk ;))))
hilly

Corrie zei

Het is zeker een prachtig gebouw en ik heb ook genoten van alles wat daar te zien is.

Anoniem zei

Hoe een dag anders uit kan pakken.
En toch ook veel plezier biedt. Leuk !!!

Ik denk dat dat toilletgebeuren nog steeds speelt.

MM

Annelies zei

Elisabeth, ik ben er later nog geweest. Jaren geleden toen mjn vader met pensioen ging hebben we een foto-reportage gemaakt van vroegere werkplekken.