zaterdag 16 augustus 2008

Lübeck


Terug van een kort tripje naar de Noordduitse hanzesteden Hamburg, Lübeck en Lüneburg.
Lübeck, met zijn roodbakstenen gebouwen in hooggothiek, staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. J.S. Bach maakte in 1705 een reisje naar Lübeck om de beroemde organist Buxtehude te ontmoeten. Hij nam vier weken vakantie op en legde de weg vanaf Arnstadt - zo'n 470 kilometer - in tien dagen af. Het beviel hem zo in Lübeck dat hij pas een kwart jaar later weer thuis kwam. Lübeck is ook de geboortestad van Thomas en Heinrich Mann, het Buddenbrookhuis stelt echter niet veel voor.
Er zijn verbazend veel handwerkwinkels - met verbazend spraakzame eigenaressen. Leinen und Lavendel Wäscheantiquität is een heerlijk rommelig winkeltje waar je onder andere prachig geborduurde linten kan kopen. Er is nog maar een plek in Duitsland waar deze band geweven wordt. Na mijn opmerking 'graag ook wat van dit anti-emancipatielint' bij het afrekenen van Jede Gattin klug und Weise, kocht des Mannes Lieblingsspeise, kreeg ik een heel rverhaal over een mislukt huwelijk met een autoritaire man in het na-oorlogse, strenge Duitsland ...
Ook Annette Boysen van Bildweberei was snel om uitleg te geven over haar werk. Haar wandtapijten weeft ze met zelf gesponnen en geverfde wol van heideschapen. Haar specialiteit zijn wandtapijten gemaakt naar de Aquarellen van Herman Hesse bij het liefdessprookje 'Piktors Verwandlingen'.

En als je zelf naar Lübeck zou gaan, vergeet dan niet bij Niederegger koffie te drinken met marsepeintaart, marsepeinpannenkoek of marsepeinwafel. Ongetwijfeld kom je dan buiten met een tas vol heerlijke lekkernijen. Het hoeft geen hele marsepeinen kerk te zijn zoals in de etalage met een marsepeien 'skyline' van de stad ...

4 opmerkingen:

Anoniem zei

lijkt me een mooi stukje duitsland! grappig dat band, ach tenslotte zeggen wij ook nog altijd dat liefde door de maag gaat ;)

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Anoniem zei

Een inspirerend reisje! Waar je ook naar toe gaat, bijna ieder stekje heeft zijn verhaal, de een bekender en boeiender dan ander, maar toch... verhalen blijven leuk!

MariecusBruyn zei

Ik zou bijna gaan wensen dat ik tijdens de Duitse les een beetje beter had opgelet :)
Handwerkwinkeltjes... oooo wat lijkt me dat heerlijk om in rond te struinen... zeker na het winnen van een lotto! En de verhaaltjes zijn zeker een surplus.
En marsepein ook nog? Wij hebben een koekenstad hier, maar marsepein is toch nog net dat beetje meer :P

lheurebleue zei

@marcella: inderdaad - ook als mannen voor vrouwen koken ;-)
@berthi: en oude steden hebben veel verhalen ...
@mariecus: de koekenstad antwerpen is natuurlijk de mooiste van allemaal ;-)