vrijdag 29 augustus 2008

Oude Gracht


De weergoden beloven een zomers weekend. Goede kans dat je de natuur in wilt. Maar als je in de buurt van Utrecht bent zou je naar aanleiding van de open dag bij Carol Cox kunnen overwegen een paar uurtjes Oude Gracht te 'doen'. Bijvoorbeeld deze wandeling van 1,5 km:
Zet je auto bij het Nicolaaskerkhof. Het Centraal Museum heeft een grote collectie kostuums, accessoires en sieraden van de 17de eeuw tot en met heden.
Loop via de Nicolaasstraat naar de Twijnstraat. Mooi en Belle in de Twijnstraat (nr. 37) is een heerlijk winkeltje met woonaccessoires, sieraden enz.
Loop de Twijnstraat uit en vervolg op de Oude Gracht.
Carol Cox (nr. 380) heeft de mooiste stoffen voor patchwork en quilten en zoveel meer. Je wordt er altijd uiterst vriendelijk geholpen. Morgen (zaterdag) is het open dag en kan je prachtige voorbeelden zien van wat de workshops kunnen opleveren.

De etalage van De Oude Doos, Oudegracht 334, is een festijn voor het oog. Alles staat nu in het teken van kant: kantkloskussens, gekloste kant, klosjes, garen, antieke garenwinder.
In de Hamburgerstraat, een zijstraat van de Oude Gracht, zit op nummer 3 De Nijvere Conste waar je een ruime keuze vindt aan borduurpaketten. Het huidige kabinet zou blij zijn met de eigenares: zij heeft duidelijk al lang geleden de pensioengerechtigde leeftijd behaald.
Langs de Oude Gracht zijn nog meer antiekwinkeltjes. In de Oude Pijpenlade (nr. 199) heb ik al heel wat handwerkspullen gekocht. Op nummer 193 zit Beadies, denk aan je portemonnaie, met zoveel moois ga je anders berooid de deur uit ...
De linkerkant van de Oude Gracht gaat over in de Lijnmarkt. De handwerkzaak De Vlijt bestaat helaas niet meer, maar er is het ene leuke winkeltje naast het andere. Bij Baars & v.d. Kerkhof (nr. 33) vind je een duizelingwekkende keuze aan linten, knopen, kwasten enz.. Geniet van het etnisch geïnspireerde textiel & co bij Abai-i (o.a. prachtige quilts en crewel stoffen!!) en de Fair Trade winkel (nr. 21). Wolzaak Modilaine (nr. 22) heeft een ruime keuze wol en katoen, o.a van Rowan. Michel (nr. 13) had vroeger een grote collectie exclusieve stoffen, nu kan je er nog prachtige zijde en katoen met Hollandse motieven kopen.
De Lijnmarkt gaat over in de Choorstraat die weer uitkomt op de Oude Gracht. Sla links af en loop een heel eind verder tot voorbij de Hema. In een zijstraat van de Oude Gracht, de Zakkendragerstraat (nr. 31) vind je Ria's Fournituren. Spring ook even binnen bij Bureaubewust, de millieuvriendelijke kantoorwinkel op nr. 12.
Aan het einde van de Oude Gracht ga je links op de Lange Viestraat. Tegenover de Bijenkorf zit Pipoos, wat je daar kunt vinden hoef ik niet uit te leggen.
Ben je moe geworden van al het shoppen? Op terugweg naar je auto kan je bijvoorbeeld iets gaan drinken in de Winkel van Sinkel.

Als je al 's ochtends zou komen is er natuurlijk elke zaterdag van 8 tot 13 uur de grootste en oudste (400 jaar!) lapjesmarkt van Nederland op de Breedstraat ... En op Vredenburg is het woensdag en zonderdag 'gewone' markt en vrijdag 'biomarkt'. Er is altijd wel een kraampje met naaifournituren.
Het is een eenvoudige wandeling, wil je deze toch even beter bekijken, kijk dan op google maps.
Veel plezier!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

yeah! its much better,

Anoniem zei

Een prachtige wandeling. Helaas ben ik morgen niet in Utrecht!
Maar ik wens jou een fantastische mooie zonnige dag!

Anoniem zei

Ja heerlijke wandeling.
O zo veel heerlijke winkeltjes en sowieso de hele sfeer.
Een rondvaart is ook aan te raden !!:-)

Vorig jaar ook gelopen vanaf het station (ik trein).
Helaas willen mijn knietjes dat niet meer.

Carol cox is een heerlijke winkel net als dat 'belegen' dametje :-)

mm

Annelies zei

Helaas dit weekend geen tijd voor Utrecht. Ik print je logje uit en doe het beslist een keer. Ik woon niet zover van Utrecht vandaan.

lheurebleue zei

@allen: ik heb nog een paar winkeltjes toegevoegd ...

Anoniem zei

Dit is zo ongeveer wel mijn favoriete route ;) Mooi verslag, helaas was ik er niet vandaag

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

Anoniem zei

Heb je er nu weer bij gezet ?
O ja, kzie je reactie, leuk !!!;-)

mm

lheurebleue zei

@marcella: 't is pas nu ik het opgeschreven heb dat ik mij realiseer dat er best wel veel winkeltjes voor handwerkliefhebster zijn in utrecht. maar ik rouw nog steeds om het verdwijnen van De Vlijt.
@mm: ik heb er inderdaad nog een paar bijgevoegd - die vielen mij pas later in. jammer van je knietjes, dat vergalt het plezier natuurlijk ...

Anoniem zei

Waaa, ik had manlief bijna zover dat wij naar Utrecht zouden gaan, maar hij wilde toch liever naar het CentraalMuseum Den Haag!! De meeste winkels ken ik wel, maar wat is het toch altijd weer heerlijk door Utrecht te slenteren.