maandag 1 maart 2021

Er is Licht aan het Einde van de Tunnel ...

 

En plots is de rek eruit. Met de knoppen aan de bomen, zwelt ook de zucht naar meer vrijheid. Tot nu toe vond ik de lockdown niet zo’n probleem voor mezelf: ruim huis, genoeg mensen in mijn ‘bubbel’, genoeg boeken en creatieve spullen (ik zou een webshop kunnen openen). Maar ineens is daar het verlangen naar lunch met een vriendin op een terras, naar dwalen tussen de rekken in een boekhandel, naar onbezorgde tripjes naar Antwerpen. Gewoon de fiets pakken naar de winkel en een van de drie aangeboden scharen kopen. Niet eerst moeten kiezen tussen de 5.495 resultaten op bol.com om dan een dag later de zoveelste gedeukte witte camionette mijn straat te zien inrijden.

Dus: nu ik nog niet gevaccineerd ben, heb ik een shot opmontering nodig. Daar heb ik dan maar zelf voor gezorgd in de vorm van een tunnelboek met de nu overal rondzingende slogan ‘Er is licht aan het einde van de tunnel’. En meteen ook de oproep: ‘hou vol’- in twee betekenissen: ‘houd moed, geef niet op’ en ‘blijf je aan de regels houden’.

Het is duidelijk dat ik niet de enige ben die ongedurig wordt – er is rumoer alom. Als troost en oproep tot volhouden, heb ik in het kader van mijn project ‘Nice you found me’, her en der tunnelboeken opgehangen aan de takken van beloftevol zwellende struiken.

Ik dacht dat jij misschien ook zo’n opbeuring nodig hebt. Of een vriendin, zwager, collega, kleinkind, buurvrouw, vader, nicht, reisgezel, zwemmaatje, medecursist, zus … een hart onder de riem wilt steken. Daarom een tutorial om zelf je hoogeigenste ‘Er-is-Licht-aan-het-Einde-van-de-Tunnel-Tunnelboek’ te maken. Het is een eenvoudig klusje en de benodigde spullen heb je zeker in huis!

 

‘Er-is-Licht-aan-het-Einde-van-de-Tunnel-Tunnelboek’

Wat heb je nodig

  • 2 vellen stevig A4 papier (120/180 gr)
  • klein stukje doorzichtig papier of plastic
  • mes/schaar
  • vouwbeen
  • lineaal
  • cirkelsnijder of passer of 4 ronde voorwerpen met verschillende afmetingen
  • lijm
  • pen, potlood
  • eventueel stempels + stempelkussen]

Stappenplan

 

1 Optioneel: bestempel de 2 vellen papier.

Ik wilde graag een tunnel door een bos maken – geïnspireerd door deze spoorlijn door een Oekraïens bos – en zocht op Internet naar papier met een bomenmotief tot ik bedacht dat ik nog stevig groen papier had liggen en vast ook geschikte stempels. Ik bestempelde mijn vellen met een bladmotief (met groene en met gouden inkt).

 

2 Knip de vellen

Vouw 1 vel eenmaal dubbel aan de lange zijde zodat je 2 lange stroken hebt van 29,7 cm x 10,5 cm. Snij/knip langs de vouwlijn. Je hebt maar 1 strook nodig.

Vouw 1 vel tweemaal dubbel zodat je vier gelijke vlakken krijgt. Snij/knip langs de vouwlijnen. Je hebt vier ‘kaartjes’ van 14,85 cm x 10,5 cm. Je hebt er drie nodig.


3 Snij/knip 4 concentrische cirkels uit
Neem 1 lange strook en 3 ‘kaartjes’, markeer overal het midden en teken 4 cirkels in 4 formaten. De kleinste cirkel (1) komt op het midden van de lange strook (die komt later achteraan).  De drie andere cirkels (één (2) iets groter dan de kleine cirkel die je al getekend hebt, éen zo groot (4) dat je erboven en eronder nog iets kan schrijven en één (3) in een formaat daartussenin). Snij/knip de 4 cirkels uit.

 

4 De zijkanten vouwen
Neem de lange strook, en zet aan beide korte zijden een markeerput bij 7,5 cm vanaf de zijkant. Maak een vouwlijn met een vouwbeen en een lineaal. Maak vervolgens aan beide zijden telkens nog 6 vouwlijnen met steeds 1 cm ertussen.
Maak nu om en om vouwen aan de 2 kanten.

 

5 Tunnel maken
Lijm de kaartjes één voor één aan de bovenkant van de ontstane vouwen. Begin aan de linkerkant en werk van binnen naar buiten: eerst kaartje met cirkel (2), dan met cirkel (3) en tenslotte met cirkel (4 = de grootste cirkel). Doe nu hetzelfde aan de rechterkant. Het maakt niet uit als de cirkels niet precies evenwijdig liggen!

Na het opplakken van het laatste kaartje blijft er aan de kanten nog een klein strookje open, vouw dat in het verlengde van de de bovenste kaart.

De ruwbouw van het tunnelboek is klaar!

 

6 Afwerking

-     Plak een doorzichtig stuk papier/plastic achter de kleinste cirkel – teken er eventueel iets op;

-       Schrijf een tekst op de kaart - bijvoorbeeld: "Er is licht aan het einde van de tunnel' en 'Hou vol!'.

-     Bestempel e zijkanten eventueel nog even met een of ander motief.


 Succes - ik hoop dat alles duidelijk is - zo niet, hoor ik het wel!

 Enne: Hou Vol! Er is Licht aan het Einde van de Tunnel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 opmerking:

Willy zei

Leuk dat je weer terug bent. Natuurlijk is er licht aan het einde van de tunnel. Je hebt het mooi en creatief uitgewerkt.