zaterdag 2 juni 2012

Guerilla craft - Welke dromen bevliegen de vogels (2)

Een ballon loslaten met je adres aan het touwtje en hem zien wegdrijven naar de wolken in de blauwe lucht. En weken later een enveloppe met onbekend handschrift in je brievenbus en een kaartje met de melding dat je ballon honderd kilometer verderop werd gevonden. Ken je die verrukking?
De ‘moderne’ variant heet ‘guerilla craft’. Wildbreien is guerilla craft maar ook zelfgemaakte voorwerpen in de publieke ruimte achterlaten voor onbekenden. De vogeltjes uit mijn vorig bericht waren dus guerillavogeltjes, klaar om naar onbekende bestemmingen te vliegen. Ik knoopte een kaartje om hun staart, niet met mijn postadres - da's ouderwets - maar met een speciaal twitteradres: niceyoufoundme (vogeltjes twitteren tenslotte). En omdat mijn vogeltjes onzekere paden zullen volgen stempelde ik er een (zelf uit een grote gum gesneden) labyrint op.
Niet zonder schroom (waarom keek die meneer zo indringend in mijn richting?) liet ik mijn eerste vogel 'los' in de trein naar Den Bosch.
(Maar verstrooide oen die ik ben, liet ik een kaartje achter met @nicetoseeyou - twitteradres van iemand anders - in plaats van @niceyoufoundme - mijn twitteradres).
De tweede vogel landde op de grens tussen Nederland en België.
En de volgende op het terrein van De Warande in Turnhout - waar wildbreiers uitbundig hun gang waren gegaan.
Het gaf een kick een vogel los te laten op de Compelling Faces tentoonstelling, vlak voor een foto van Yan Xinfa die in de jaren '90 foto's nam van deelnemers van de Lange Mars in China van 1934. (Ondanks hun heldendaden leven ze in bittere armoede terwijl hun leiders belangrijke posten kregen.)
Mijn project ‘werkte’ al nog voor het begonnen was. Na de 'fotoshoot' voor het vorig bericht mistte ik tot mijn schrik een van de vogeltjes. Teruglopend vond ik het vinnige vogeltje: het was door een voorbijganger gevonden en met wat grassprietjes vastgebonden aan de reling van de brug!
Nog twee vogeltjes wachten om de wijde wereld in te vliegen. En ik vraag mij af of mensen die de vogeltjes vinden een vreugdeschokje krijgen, blij zijn met een vleugje aandacht, een klopje op de schouder (of denken ze: wie heeft zijn/haar troep hier laten rondslingeren). Zou een vinder hierover twitteren???

19 opmerkingen:

Elizabeth zei

Hartstikke leuk, ik zou graag een vogeltje tegenkomen.

Fijne zaterdag.

Saskia zei

Spannend! Voor jou, de vogels en de vinders!
Ik ben benieuwd of je inderdaad reacties krijgt op het twitter-adres.

ireneinhetatelier zei

Dit vind ik een leuke actie! Wat zou ik graag zo'n vogeltje tegenkomen. Je woont een beetje ver weg, te zien aan de plekken waar de vogeltjes achtergelaten worden. Misschien een eigen project starten? Houd ons op de hoogte!

Bertie zei

:-) ik wens de vogeltjes mooie zwerftochten en goed gezelschap, en jou wens ik leuke reacties op twitter!

Anoniem zei

Wat een geweldige actie!! Het kan toch niet anders, dan dat mensen hier blij van worden?! Heel bijzonder hoor, ik word er zelfs al blij van door het alleen al te lezen! Nu afwachten maar...!!

Janny zei

Ja, ik ben ook heel nieuwsgierig hoe dit leuke project verder gaat. Of je inderdaad berichtjes krijgt. Niet iedereen twittert natuurlijk, dus als jonge mensen het vinden zal je vast wel iets horen, denk ik.
Janny

lheurebleue zei

@elizabeth: dan zou het wel erg ver moeten vliegen!
@saskia: idd heel spannend!
@irene: ik heb de vogeltjes een heel eind weg van mijn huis losgelaten. ja, leuk - begin je eigen project!
@kophieps: ja, laten we hopen dat de vogeltjes een goed verder leven krijgen ...
@lupineke: ja, het lange wachten is begonnen ...
@janny: ik twitter zelf ook niet haha. heb speciaal voor dit bericht een twitteraccount gemaakt en moet nog uitvogelen (!) hoe dat precies allemaal werkt ...

La Maison zei

Wat een leuke, spannende actie. Wildbreiers en vogelverspreiders, wat een leuke mensen bestaan er toch, ja... ik bedoel jou hoor.

Liefs
Hermine

Akkelien zei

Wat leuk bedacht! Ik twitter niet, maar je zou er voor beginnen! Ik brei wel wild en op dit moment haak ik wild! Voor het 2015festival in IJlst in september. Daarover bericht ik regelmatig via facebook. Ook leuk!

aniet67.blogspot.com zei

Wat een geweldig leuke actie! Hopelijk vinden de vogeltjes een mooie plek en maken ze veel mensen blij!

Marloeskreatief zei

Jeetje ik word er zo al blij van ,wat bedenk jij toch een leuke dingen,wie weet kom ik er een tegen en ik ga dan twitteren hoor Gr. Marloeskreatief

Het lieve leven... zei

wat een superleuk idee zeg!! ohh ben benieuwd hoor...spannend!! Lieve groet, Petra

MoniqueB. zei

Wat een brilliant idee. Een beetje liefde en mooie dingen verspreiden; geweldig!

quiltsathome zei

Wat een geweldig leuk idee !!
Lijkt me heel leuk om het ook een keer te doen, maar voorlopig moet ik hier eerst nog wat dingen afmaken.

Groetjes, Patricia

Anny zei

Wat is dit een leuk idee... Ik denk dat ik dat ook weleeens ga doen. Eerst een leuk werkje vinden!

berthi zei

Hartstikke leuk project van je. Ik hoop alleen niet dat de vogels de afgelopen dagen verregend zijn... Nou ja, eigenlijk houden vogels best wel van een buitje. Ik hoop dat er veel getwitterd gaat worden. Zelf twitter ik nooit, zou het dus echt moeten uitzoeken hoe dat in elkaar zit!:-)

Unknown zei

haha, hoe kom je op 't idee!!! wel origineel! benieuwd naar het vervolg en eventuele reacties van 'vogelliefhebbers'! tsjilp, tsjilp, Hilde

Marina zei

Waar zouden ze nu zitten, ik hoop dat je er op een dag van hoort, laat het ons dan weten :-)

Marjan zei

Wat een leuke actie en wat een leuk idee! Ik ben benieuwd of je al wat gehoord hebt via Twitter?
(zelf ben ik geen twitteraar).
en ik was volgens mij al volgster van je site, maar toch niet??? Ik zal wel iets niet goed gedaan hebben. Nu kwam ik je tegen op de blog van WIeke maar dat is natuurlijk zonde want zo mis ik je leuke berichten.
Ik ga me nu eerst maar aanmelden als volgster!

Groetjes Marjan