zondag 18 september 2011

Fête des Vendanges

Ondanks de slechte zomer is onze druivenoogst weer overvloedig. Vrijdag - een dag vol herfstige zonneschijn - hebben we van het plukken en jam maken een Fête des Vendanges gemaakt met onze buren. Bijna 15 kilo druiven plukten we en nog hangen er rijke trossen aan de struik.
Ja, wèl ging Irám met zijn rozen henen,
En Jamshyd's heil'ge beker is verdwenen,
Maar steeds nog geeft de druif haar purpren wijnen,
En ligt mijn tuin door 't zonlicht hel beschenen.
Uit de Rubayat van Omar Kayyam
In totaal maakten we zo'n 55 potten druiven-appeljam volgens het recept in dit blogbericht [KLIK]. Nadat de buren hun trotse trofeepotten hadden meegenomen, bleef er nog een rijke voorraad voor ons over - wij komen de winter wel door!
Een belangrijk ingrediënt voor de jam is prosecco. Het zou jammer zijn om de rest van de fles te laten verpieteren. En vooruit, waarom niet nog een fles geopend? Zo wordt het nog gezelliger ...
Wij plukken en ritsen druiven, snijden appels in stukjes, laten tijm en rozemarijn en jeneverbessen zachtjes trekken in prosecco, roeren door de passe-vite en in de pannen
terwijl de bijen zoemen en de Atalanta's fladderen tussen de zoetgeurende klimopbloemen.
 En zelfs de lieveheersbeestjes komen geïnteresseerd kijken ...
In mijn hoofd zoemt een gedicht dat ik ooit in een folder van De Atalanta Pers las (de naam van de dichter ben ik vergeten).
Net zoals de Atalanta
zich ziet in de rups die was
die kronkelende veelvraat
zo slecht zie ik de kwanta
waar mijn denken uit bestaat
en begrijp dat van zo pas
zelfs nog wat minder

maar toch vliegt de vlinder
hoog boven het gras
Vlieg maar lief klein beest,
vlieg maar
en leg je eitjes daar
waar je als kind bent geweest.
Een mooie maand, september ...
[Ik heb van de etiketten een pdf-je gemaakt dat je hier [KLIK] kan downloaden. Uitprinten op etiketpapier en datum met een pen toevoegen.]

13 opmerkingen:

dutch sisters zei

Oh wat sfeervol die mooie foto's. En het ziet er zo lekker uit!

Marina zei

Mijn kindertijd komt terug, al mijn hele leven is mijn moeder druk bezig met confituur en wijn maken, en samen heeft dat wel wat, en als je kan genieten van de oogst nog zoveel meer. Binnenkort trekken we de druivenwijn van vorig jaar op flessen, spannend.
Deze confituur lijkt me ook wel lekker om eens te testen

Elizabeth zei

Wat een perfecte manier om een dag door te brengen. Gebruik je de jam als broodbeleg of om een vleessaus extra lekker te maken?

ireneinhetatelier zei

Oh, is dit in Nederland? Wat een heerlijk sfeertje stralen de foto's uit. Ik zou de jam ook over zelfgebakken cake lepelen....

betty prins zei

Wat een heerlijkheid, al die potjes.....zo'n rijkdom.
Onze (blauwe)druiven (in fr.) heb ik nog net kunnen plukken voor ons vertrek, ik heb er sap en siroop van gemaakt. De witte druiven sloegen grijs uit, die heb ik laten hangen voor de vogels...

Willy zei

Je waant je bijna even in Frankrijk bij het zien van deze foto's. Toch een mooie oogst na een minder warme zomer.

@nne zei

hmmm ... liefs, @nne

aafke7 zei

Wat een goed idee... vooral van dat RESTJE natuurlijk. Het lijkt me een strak plan om je voorbeeld te volgen. Druiven en appels zijn er genoeg!
Bedankt!

La Maison zei

Wat een heerlijk logje heb je geschreven. Morgen ga ik je recept opschrijven. Nu ga ik slapen, het is al laat.
Fijn je weer te lezen.
liefs
Hermine

Janny zei

Wat zal het een heerlijk gevoel zijn als je naar al die heerlijk gevulde potten kijk! Het is inderdaad bijna on-nederlands.
Het lijkt me heerlijke jam. Ik heb weliswaar geen druivenstruiken (gaat niet in de bostuin) maar ik heb wel het recept opgeslagen. Wellicht zie ik op de markt nog eens een goede aanbieding.
Dank.
Janny

Balsemien zei

Mmmmm het ziet er niet alleen heerlijk uit, het klinkt ook erg gezellig en ik waan me al in jouw gezellige tuin. Leuk om zo met je buren jam te maken! De ingredienten maken het jammetje ook zeer bijzonder!
Fijne avond! Nieuw adres: www.balsemien.blogspot.com

berthi zei

Wat een super oogst! Het ziet er verrukkelijk uit. Ik weet nu ook wat jij de komende maanden gaat eten!:-) Maar dat is geen straf!

inge zei

gij leeft ook gelijk god in frankrijk...zalig !!