zaterdag 5 februari 2011

Vroeger deed ik het met Thérèse, nu met Joe Tjoep

Hier liet ik al mijn kantklosschat zien. Inmiddels heb ik al een hele rij kantjes geklost. Lang, lang geleden - in het pre-Internettijdperk - waagde ik ook al eens een poging tot kantklossen. Toen was de Encyclopédie des ouvrages de dames van Thérèse de Dillmont - meer bepaald het exemplaar dat ik van mijn oma had geerfd - mijn (uitstekende!) gids.

En nu is er Joe Tjoep - je kan je een leven zonder You Tube bijna niet meer voorstellen. Het lijkt wel of alles daar te vinden is: muziek, documentaires, instructies. Vooral die instructies zijn zo waardevol. Je hoeft je huis niet te verlaten om de meest wonderlijke dingen te leren. Bijvoorbeeld kantklossen. Ik heb een aantal boeken over kantklossen maar het is toch bijzonder handig om iemand bezig te zien om de knepen van het vak te leren. Hieronder het moderne leren in een notedop: mijn kantkloskussen, mijn computer en een boek.
Hoe meer JoeTjoep-instructiefilmpjes ik zie, hoe meer dit 'genre' mij verbaast. Wie zijn die mensen die deze instructies geven? Sommigen willen echt hun kennis delen, sommigen lijken vooral zichzelf in de kijker te zetten en soms kijkt een vrouw zo schichtig in de camera dat ik mij afvraag of ze niet gedwongen worden door haar man-met-cineastenambities. En heb je al op de vingernagels gelet? Het lijkt wel of opgeplakte, afgevlakte witte nagelranden verplicht zijn.
Je hebt ook mensen die maar niet to-the-point kunnen komen. De minuten tikken weg maar zij zitten maar, lijzig babbelend, te friemelen met draadjes, kraaltjes, naalden, tangen, stoffen enz... 'Komt er nog iets van?' wil ik hen dan toeroepen.
Maar ik dwaal nu zelf af. 
Ik wil hierbij Meneer Joe bedanken dat hij mij in 7.43 minuten de basissteken van het kantklossen heeft geleerd. Zelfs 'simultaanklossend': rennend tussen verschillende kussens klost hij alle steken op twee verschillende manieren. En dat zonder een manicure vooraf ;) En ik ga niet zeuren over een gebrekkige verlichting of over het feit dat zijn kamer eens opgeruimd mag worden ...

Thank you Joe and Happy Lacing!

16 opmerkingen:

patricia zei

ik gebruik het vaak als ik Engelse termen voor breien of haken wil opzoeken

Anoniem zei

heerlijk wat we allemaal kunnen vinden op het WWW.(((zwaaii)).... fijn weekend... MM

inge zei

pc brengt idd een hele wereld binnen...en jij brengt hier de zin om te klantklossen steeds meer binnen ;-) ...ik vermoed dat ik daar het komende cursusjaar toch wat tijd zal voor vinden ...

Annelies zei

Ik heb het filmpje na vijf minuten toch maar uitgezet. Stel dat ik dit ook leuk ga vind... Dat kan echt niet. (heb wel wat boeken en klosjes in huis)

Ria, zei

Leuk filmpje. Je ziet goed wat hij doet, en de uitleg is ook duidelijk. Joe doet me een beetje aan Ricky Timms denken, hoewel die niet zo'n 'hobbykamer' heeft. :)
Groetjes

Hans zei

Wat is het toch leuk om blogs te lezen, ook al wordt je onverwachts besmet met een nieuw virus....er was een enorme 'klik' toen ik je berichtje over kantklossen las. Ben direct gaan googelen en ik denk dat ik er héél veel meer van wil weten en natuurlijk wil gaan proberen! En gelukkig kan dat vanuit mijn luie stoel, via joe tjoep (leuk gevonden!).
Dank voor je inspirerende blog, en een fijn weekend.

lupineke zei

Er gaat weer een wereld voor me open...! Ik gebruik YT alleen voor muziek, eigenlijk nooit voor iets anders. Nou, leuke tip dus! Enne, veel plezier met klossen!

TweeMeisjes zei

Oh, alweer een nieuwe techniek?! Is er geen einde aan je creatieve drang? En dan een mooi verhaal voor volgende week: mijn overgrootmoeder was een bekende kantkloster uit Turnhout..

La Maison zei

Laat ik nu zin krijgen om het ook eens te proberen. gelukkig heb ik geen klosjes in huis maar ik zat al aan wasknijpers te denken.
Toch maar niet doen en eerst mijn andere projecten afmaken.
Wel leuk die joe tjoep;).

Groetjes
Hermine

yarnlot zei

Thérèse de Dillmont heeft ook haar stek op internet, tussen de vele schatten van de Antique Pattern Library. Nu doen we het dus met Thérèse én Joe Tjoep!

lheurebleue zei

@patricia: dat is ook een goed idee
@mm: ja, en jij kan je plaatsgenoten daar fijn op wijzen!
@cri-cri: ik hou het in de gaten!
@annelies: stel je voor - je hebt nu al zo'n druk programma - en een ijzeren discipline ...
@rian: ik kende ricky timms niet - ben meteen gaan zoeken, een quilter dus!
@thea: een virus waar je niet ziek van wordt! ben benieuwd naar wat je gaat doen.
@lupineke: dan zal er nu een wereld voor je opengaan. kijk ook maar eens naar recepten ...
@twee meisjes: en nu wil ik alles over je overgrootmoeder weten natuurlijk!
@hermine: ik herinner mij dat er vroeger in ariadne ooit een kantklosles met wasknijpers stond. geen gek idee dus ...
@yarnlot: en zo is de grand old lady van het handwerken ook digitaal gegaan ...

Willy zei

Aan de nagels te zien is het dezelfde dame als van het haakfilmpje waar ik naar heb gekeken toen ik weer even mijn haakkennis moest opfrissen ;)maar wel handig dat het allemaal mogelijk is. Op die manier heb ik het sokkenbreien ook weer onder de knie gekregen.
Wel grappig dat we zo voor het scherm zitten te handwerken.
Groetjes

dutch sisters zei

Wat moesten we toch beginnen als we "Joe Tjoep" niet hadden??
Fijn weekend!

staart zei

Whahahaha ik dacht even dat het jouw nagels waren. Kantklossen:raend pietepeuterig.... You Tube...nooit zo gebruikt:wel handig

Janny zei

Heerlijk die instructiefilmpjes. Zelf zat ik deze ochtend nog op Joe Tjoep voor de demo van Philipe Faraut, een kunstenaar die in een heel snel tempo portretten boetseert. Prachtig om te zien hoe hij het doet en heel leerzaam voor mij.
Kantklossen is niet "mijn ding". Maar ik vind het prachtig en ben dol op mooi kant.
Veel succes.
Janny

Balsemien zei

Wat een geweldig logje, ik zit helemaal te stralen voor de PC. Mijn eerste gedachte bij de mooi gemanicuurde handen was dat ik dat op de een of andere manier bij je vond passen. Bij nader inzien lijkt het ook niet handig, maar wie ben ik ;-)
Joe Tjoep, zoals je het zo leuk schrijft is een goudmijntje! je kunt er inderdaad van alles vinden...