zaterdag 30 januari 2010

Er zijn zo van die mensen ....

Er zijn zo van die mensen die alles altijd op het laatste nippertje doen. Die pas in gang schieten als de deadline tergend dichtbij is. Of die pas op het allerlaatste nippertje naar een felbejubelde tentoonstelling gaan. Welnu, zo'n mensen zijn wij. Terwijl de tentoonstelling al maanden loopt, verkozen wij om vandaag, tijdens het allerlaatste weekend, naar Aan het Russische Hof in de Hermitage Amsterdam te gaan. Net zoals ongeveer half Nederland. Gelukkig was ik gewaarschuwd door de foto op haar blog. Mijn slimme man had tijdig de juiste oplossing: we worden vrienden van de Hermitage! Een duopas is goedkoper dan twee keer met z'n tweetjes naar het museum. En de volgende tentoonstelling, Matisse tot Malevich, willen we zeker ook zien.
Het klinkt niet sympathiek, maar toch: 'er is geen groter vermaak dan leedvermaak'. Terwijl honderden mensen uren in de koude rij stonden, mochten wij via de 'vriendeningang' meteen naar binnen. En sterker nog, als vrienden mochten we in de besloten regentenkamer met feestelijk uitzicht op de winterse Amstel (en op de voortschuifelende mensen onder het raam), genieten van een gratis kopje koffie.
De tentoonstelling was natuurlijk schitterend - er is op diverse blogs (zoals bij haar) al veel aandacht aan besteedt. Een passend begin voor dit Tolstoi-jaar. Als toemaatje een paar jurken van huidige ontwerpsters die zich lieten inspireren door de pracht van de Romanovs (op de tentoonstelling zelf mocht je niet fotograferen).Nu neem ik mij voor in het vervolg op tijd en liefst op een doordeweekse ochtend naar een tentoonstelling te gaan. Maar of mij dit lukt????
Nagekomen bericht: Uit de reacties hieronder blijkt dat het de hele periode druk is geweest en vandaag lees ik dat meer dan 700.000 mensen de tentoonstelling hebben bezocht - twee keer zoveel als verwacht (zie nu.nl). En intussen zijn de musea waar ook veel moois te zien is maar waar geen grote tentoonstellingen lopen heerlijk (?) stil ...

9 opmerkingen:

MoniqueB. zei

Nou, lieverd, wij zijn in november geweest en toen was het ook al zo druk! Maar wat was het mooi.
Mijn moeder kon niet mee op dat moment, ivm oma, dus zijn zij ook vrienden geworden. Ze gaan al jaren er naar toe (ook al voor dat het prachtige vernieuwde pand klaar was)dus dat was logisch.
Nu heb je een geweldig excuus om gewoon vaker te gaan, op de laatste dag ;-)

martine zei

Dus dat waren de mensen die voor ons naar binnen mochten.En wij maar denken dat het personeel was.
Maar het was de moeite van het wachten waard hoor.

Annelies zei

Elisabeth ik heb de afgelopen maanden veel mensen in de winkel gehad die na de tentoonstelling bij ons langs kwamen en in 95 % van de gevallen was het erg druk.
Zelf ben ik er een keer om tien uur geweest en dat ging goed.
Het is een veel bekeken tentoonstelling geweest, niet alleen in het laatste weekend.

Bertie zei

Het zullen o.a. de babyboomers zijn door wie de tentoonstellingen tegenwoordig zo druk worden bezocht :-) ik mag dat zeggen, want ik behoor zelf ook tot die generatie. Inderdaad kan het in sommige musea en bij sommige exposities hinderlijk druk zijn. Enorme rijen bij Mondriaan/Picasso in het Haags Gemeentemuseum, zich verdringende bezoekers voor de vitrines op de tentoonstelling van het getijdenboek van Katherina van Kleef in Nijmegen maakten dat ik me maar snel uit de voeten maakte. Gelukkig kunnen we vaak online in alle rust genieten van mooie dingen. Het boek van De Meester van Katherina van Kleef bijvoorbeeld is hier in alle rust te bewonderen: http://www.themorgan.org/exhibitions/exhibition.asp?id=25

Willy zei

Dat scheelt een behoorlijke wachttijd.Gelukkig dat ik zo via dit logje er nog wat van kan zien.

Corrie zei

Ook ik zag op "haar" blog die rij mensen staan en waar ik nog een beetje hoop had dat het inmiddels rustiger zou zijn, vervloog die toen onmiddelijk. Heel stiekem vind ik het wel prima, ik blijf lekker thuis met deze gladde, natte, glibberige sneeuwdagen.
Wel een superslim idee om "vrienden van" te worden.

Anoniem zei

er zijn ook mensen die helemaal geen tijd hebben kunnen vinden, zoals ik. Gelukkig kan ik via de enthousiaste verhalen van jou bijvoorbeeld toch nog een beetje meegenieten. Wel een slimme zet om vrienden te worden ;)

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

betty zei

Ja, toch goed dat jullie nog gegaan zijn, het is echt zo vreselijk mooi en de sfeer van de opstelling en de muziek! Genoten hebben wij, inderdaad op een doordeweekse dag, net na de opening gegaan Toen viel de rij erg mee!!

berthi zei

Dan had ik het deze keer goed bekeken om super snel naar deze expositie te gaan!:-) Maar jij kreeg het sublieme idee om vriend van het museum te worden!

Misschien moet ik maar vast een datum prikken voor de volgende tentoonstelling!:-)