zondag 7 juni 2009

Syrische impressies (1): kleding

Terug uit Syrië met een hoofd barstensvol indrukken. Syrië is een zeldzaam veelzijdig land, onmogelijk in een paar zinnen te vatten. In deze en volgende blogs zal ik, thematisch geordend, een paar impressies geven. Allereerst - om aan te sluiten bij mijn vorige blog - de kleding.
Ik had helemaal niet hoeven dubben over wat in mijn koffer te stoppen. Zo lang het discreet is (geen blote knieën, bovenarmen of schouders en geen decolleté's), is alles goed. De kleding van de Syrisch vrouwen varieert van strakke jeans en truitjes tot lange zwarte chadors en niqābs (gezichtbedekkende sluier). Wat ze dragen heeft alles te maken met waar ze wonen en welk geloof ze aanhangen. In Christelijke wijken en dorpen (10 % van de Syriër zijn Christenen) zie je sexy (maar niet al te blote) meisjes, in de souk van Aleppo waar veel Shi'iten wonen, voert het zwart de boventoon.Sexy meisjes en soenitische moslims met hoofddoeken zijn er genoeg in Nederland. Je ogen blijven daarom plakken aan de jonge Shi'itische meisjes die in de zinderende warmte volledig bedekt met hitteaantrekkend zwart (soms zelfs met zwarte handschoenen) arm in arm rondlopen. En dan ga je op de details letten. Dan zie je de kunstig opgemaakte, prachtige gazellenogen door het kijkspleetje van de niqāb. En valt je op hoe ze zich toch nog kunnen onderscheiden, bijvoorbeeld met zwarte frivole handtasjes of uiterst elegante zwarte schoenen. En geen twee zwarte gewaden zijn hetzelfde, het zijn de kleine dingetjes die het doen: pailletjes, ritsen, gespen, haakjes, borduursels, plooitjes, kantjes en lintjes ... Het wemelt van de winkeltjes waar je die onderscheidende frutseltjes kan kopen. Bij het shoppen moet je wel goed kunnen kijken - dus even de sluier oplichten ...
Maar vergis je niet: zedig in het openbaar wil nog niet zeggen dat je preuts bent. Er zijn gelegenheden dat je je lichaam in alle glorie mag laten zien en daar past dan de juiste kleding bij:
Is het ter compensatie tegen het zwarte straatbeeld dat er zoveel sexy lingerie wordt verkocht? En vreemd genoeg zijn de verkopers mannen ...De bedoeïnenvrouwen dragen vaak kleurige jurken en hoofddoeken, maar niet meer de prachtig geborduurde jurken die verkocht worden in touristenwinkels in Damascus en Aleppo.De meeste mannen dragen Westerse kledij. Soms wel een vreemd gezicht zo'n jong stel met de man in modernste Westerse broek en T-shirt naast een volledig met zwart bedekte vrouw. Toch zijn er ook veel lokale mannen in een galabia (djellaba), soms met een rode of zwarte keffiyeh (hoofddoek).De echte Syrische traditionele kledij wordt jammer genoeg alleen nog maar gedragen door waterverkopers en aanstekers van de nargila (waterpijp).
Vreemd dit te schrijven terwijl buiten de regen tegen de vensters klettert ...

14 opmerkingen:

Anoniem zei

HIER kom ik voor terug in de 'stille' uurtjes !!

En het is pas deel 1 ook !!?;-))

mm

martine zei

Fijn dat je er weer bent en reisverhalen en mooie foto's meegenomen hebt.

Annelies zei

Welkom terug ! Ik ben heel benieuwd naar al je verhalen.

Anoniem zei

Fijn dat je het naar je zin hebt gehad en leuk om de logjes te gaan volgen......groetjes Hilly

Porto was geweldig nu>>>>>>naar zweden ....tot later!!

Bertie zei

Wat interessant allemaal!
Leuk dat je er weer bent.

berthi zei

Heel interessant! Wat een diversiteit aan kleding.

astrid zei

leuke blog: vooral de nuances die de vrouwen aanbrengen in schijnbaar identieke kleding.

Ingrid. zei

Zo zie je maar weer dat alles vaak anders is als dat het kijkt ; ik dagt ook altijd dat al die zwarte gewaden het zelfde waren !
Mooi verhaal en mooie foto's ; bedankt !
Fijne dag , groetjes Ingrid.

willy zei

Boeiend log. Leuk dat je dit allemaal zo van dichtbij hebt kunnen beleven. Ik ben benieuwd of je nog frutseltjes hebt gekocht.

Corrie zei

Het is alsof ik terug ben in Beiroet, daar heb ik precies dezelfde indrukken en ervaringen gehad waar het kleding betreft, maar jij schrijft er dan ook een geweldig mooi verslag over met heel mooie foto's. Ik zag in de nieuwe winkelstraat in Beiroet een man met zijn harem lopen, de vrouwen allemaal helemaal bedekt, maar oh, oh, wat piepten ook daar een kostbar sieraden en schoentjes onderuit. Erg mooi log Elizabeth!

Anoniem zei

Fijn dat je er weer bent en dat je hebt genoten. Ik ben bang dat jij het kleurrijker beschrijft dan ik het in mijn hart voel.

marcella
nuttigenfraai.web-log.nl

MariecusBruyn zei

Ongelooflijk wat een verscheidenheid, en niet te missen inderdaad de Westerse invloeden.
Je moet toch respect hebben voor die meiden: in die hitte in het zwart, incl handschoenen....
Ik voel mezelf al wegsmelten, ondanks de buien hier (knipoog)

lheurebleue zei

@mm: het is mijn bedoeling om nog meer stukjes hierover te schrijven.
@martine: er is zoveel te zien dat je blijft fotograferen
@annelies: verhalen zat!
@hilly: zo, jij bent ook aardig aan 't reizen - en naar prachtige plekken!
@bertie: Syrie is een heel interessant land.
@berthi: als je goed kijkt is er veel te zien ...
@astrid: ja die nuances: vrouwen willen zich toch onderscheiden - zelfs als de margens heel klein zijn
@ingrid: ik was ook verbaasd over die winkels met allemaal andere zwarte gewaden
@willy: nee, ik heb geen frutseltjes gekocht, wel mooie stoffen
@corrie: wat leuk dat jou dat ook opgevallen is! libanon en syrie grenzen aan elkaar, er zal zeker veel hetzelfde zijn.
@marcella: het viel mij vooral op dat de dingen in die landen toch anders en genunanceerder zijn dan wij hier vaak denken ...
@mariecus: ik begrijp niet waarom ze in het hitteaantrekkend zwart zijn en niet in hitteafstotend wit rondlopen ...

Anoniem zei

Wat een beleving moet deze reis zijn geweest.
Al die verscheidenheid.

Ja deze vrouwen blijken zeer modebewust wanneer ze thuis(onbespied) zijn.
Het heeft wel een zekere waardigheid vind ik.
Het zwart heeft zijn functie maar weet even niet meer hoe dat zit.

mm