zondag 11 november 2007

11 november: herdenken

In verschillende landen wordt vandaag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Op 11 November 1918 werd om 5 u ’s ochtends de wapenstilstand getekend in Compiègne, Frankrijk, om 11 uur zwegen de wapens.
In de jaren '60 kreeg de herdenking van de wapenstilstand in België een nieuwe invulling: op 11.11.11 wordt aandacht besteed aan ontwikkelingshulp als investering in wereldvrede. Meer dan 20.000 vrijwilligers gaan de straat op om te collecteren en solidariteit te vragen met het Zuiden.
In het Verenigd Koninkrijk is het vandaag British Remembrance Day of Poppy Day. Om 11 u wordt er 2 minuten stilte gehouden. Dan wordt gedacht aan de doden van voorbije oorlogen en aan de soldaten die nu vechten - bijvoorbeeld in Irak en Afghanistan. Veel Britten spelden ‘poppies’ op, een verwijzing naar de klaprozen die op het slagveld (Flanders Fields) bloeiden als nooit tevoren. Door het krijgsgewoel waren de duizenden zaadjes ontwaakt. Dit inspireerde de Canadese soldaat John McCrae (1872 - 1918) tot zijn prachtige gedicht:

In Flanders Fields
In Flanders fields the poppies blow

Between the crosses, row on row

That mark our place; and in the sky

The larks, still bravely singing, fly

Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago

We lived, felt dawn, saw sunset glow,

Loved and were loved, and now we lie

In Flanders fields.


Take up our quarrel with the foe:

To you from failing hands we throw

The torch; be yours to hold it high.

If ye break faith with us who die

We shall not sleep, though poppies grow

In Flanders fields.


Geen opmerkingen: